ГЕРБ, ДПС и БСП решиха данните от машинните флашки да не се предават от секционните комисии

Михал Камбарев от "Продължаваме промяната" и Станислав Анастасов от ДПС

© Велко Ангелов

Михал Камбарев от "Продължаваме промяната" и Станислав Анастасов от ДПСВтори ден продължава окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс. Вчерашното заседание продължи до около 3 през нощта днес. Възможно е обсъжданията да се проточат отново, след като с гласовете на т.нар. хартиена коалиция - ГЕРБ, ДПС, БСП - беше решено депутатите да приключат работа едва след като приключат с точката за изборните промени. Повечето спорни текстове обаче вече са гласувани.


Флашките като "куп пластмаса"


Остават обаче някои важни точки - в петък (2 декември) с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП беше решено данните от флашките от машините да не се прехвърлят от секционните избирателни комисии към районните. Това "Продължаваме промяната" и "Демократична България" определиха като последваща стъпка към обезсмисляне на машинното гласуване.


"Заличихте качването на информацията от флашките от районните избирателни комисии в присъствието на членове на секционните", каза Надежда Йорданова.


Направихте флаш-паметта куп неизползваема пластмасаНадежда Йорданова,

депутат от "Демократична България"


Йорданова добави, че нито партиите, нито хората ще виждат протоколите от машинното гласуване, а само от ръчното преброяване.


Изборните промени може да бъдат приети окончателно днес


В пленарната зала се вижда, че има известно съгласие между политическите сили да не се бавят излишно, и ще се гласуват накуп предложения, които вече са отхвърляни, но се повтарят на различни места в тялото на закона.


Не липсват и процедурни хватки, за да повторят партиите аргументите си "за" и "против" изборните промени. Късно снощи ГЕРБ, ДПС и БСП на практика обезсмислиха машинното гласуване, като отхвърлиха машинно отчитане на вота. Причината е, че вотът ще се отчита на база разписките от машините, които вече ще трябва да се отпечатват на по-дебела хартия с допълнителна защита - макар да не е сигурно, че това технологично е въобще възможно - и ще бъдат подпечатвани.


С хартиени бюлетини ще се гласува навсякъде, машините няма да се ползват при броене
С хартиени бюлетини ще се гласува навсякъде, машините няма да се ползват при броене


И днес дебатът в зала е основно фокусиран върху обезсмислянето на машинното гласуване. Мартин Димитров от "Демократична България" посочи, че вижда противоречие в заявките на ГЕРБ, ДПС и БСП, че искат да се проверяват резултатите от машинното гласуване, пък в същото време не допуснаха да има протокол от устройствата. Така не могат да бъдат сверени резултатите от разписките (бюлетините) с данните от машините. "Може ли да имаш машинен протокол и да не искаш да го извадиш, за да свериш? Поне да се опитаме да оставим някакъв шанс на машинно отчитане на резултатите", изрази възмущение Димитров.


Накрая остава само демагогията


Мартин Димитров,

депутат от "Демократична България"


Десислава Атанасова от ГЕРБ отговори, че с машините вотът се манипулира. Показа протокол, според който машините са отчели повече гласове за "Продължаваме промяната" и "Демократична България" отколкото преброяването на разписките от машинното гласуване. Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" отвърна, че за цитираната от Атанасова секция е направена проверка от Централната избирателна комисия (ЦИК) и е установено, че грешките са не в машината, а от човешка грешка при броенето на разписките.


Т. нар. хартиена коалиция пък още от вчера заплаши "Продължаваме промяната", че търпението им към дебата е изчерпано и че имат мнозинство бързо да налагат прекратяване на дискусиите.


Обобщение на приетите досега промени - тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK