"Събрахте се" и "Дай Боже": За над 40 часа ГЕРБ, ДПС и БСП окончателно прекроиха изборните правила

Тома Биков и Десислава Атанасова от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС

© Георги Кожухаров

Тома Биков и Десислава Атанасова от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПСЗа общо над 40 часа ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха окончателно изборните промени. Най-значимите от тях са връщането на хартиените бюлетини във всички секции и ръчното броене на гласуването с машини. Затова Асен Василев от "Продължаваме промяната" се обърна към председателстващия заседанието Йордан Цонев от ДПС с думите "Събрахте се", като имаше предвид, че съюзът може да се повтори при избирането на правителство. Цонев му отвърна с "Дай, Боже".


Окончателното гласуване на изборните промени започна още миналата седмица, като заради процедурни хватки от страна на "Продължаваме промяната" парламентът успя да приеме само заглавието на Изборния кодекс, след това половин денонощие само обсъждаше текстове без да гласува, после отново имаше 18-часово заседание, за да се завърши накрая с 8-часова работа на парламента по Изборния кодекс.


В последните часове ГЕРБ, ДПС и БСП оставиха район "Чужбина" кух, бяха на път да направят "фундаментална промяна" при разпределянето на мандатите в страната и решиха данните от машинните флашки да не се предават от секционните комисии към районните.


"Район "Чужбина" отиде в небитието"
С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП беше окончателно прието гласуващите в чужбина да могат да изпращат конкретни депутати в парламента едва от 2025 г. Заради това Надежда Йорданова от "Демократична България" заключи, че "район "Чужбина" отиде в небитието".


Първоначално ГЕРБ, ДПС и БСП вървяха към пълна отмяна на район "Чужбина", но след инструкции от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов трябваше уж да се направи компромис. Текстове, че районът остава действително, бяха гласувани, но в тях няма никаква конкретика - не се посочва нито колко депутати могат да изпратят гласуващите зад граница, нито от кои райони в страната ще се вземат мандати, за да се преразпределят към чужбина.


Десислава Атанасова от ГЕРБ даде заявка, че може обособяването на район "Чужбина" да се обсъжда допълнително в експертна група, но в крайна сметка беше одобрено предложението на Радомир Чолаков от същата партия решението да се отложи за след две години.


Това прилича на филмовия израз “тате ще ми купи колело, ама друг път”


Асен Василев,

депутат от "Продължаваме промяната"


От ГЕРБ критикуваха "Продължаваме промяната" защо не са внесли конкретни предложения по темата, щом така държат гласуващите зад граница да имат свои депутати.


"Фундаменталната промяна" на ДПС


По предложение на ДПС заедно с ГЕРБ и БСП трите приеха, но в крайна сметка се отказаха от решението си, мандатите от избирателните райони да се определят не на база националното преброяване на страната, а на данните за населението от Главната дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО).


Това е ключова промяна, защото последното преброяване, чиито данни излязоха в началото на октомври, показа, че демографията на страната е променена. Съответно изборната администрация трябва да се съобрази с тази реалност и районите с повече население да изпращат повече депутати, за сметка на тези с намаляло население.


Ако обаче беше останало окончателно предложението на ДПС ,кой район колко депутати има щеше да се определя от друга база данни. В списъците на ГРАО са всички българи, независимо кога са родени и дали живеят в страната. Това означава, че, ако при определянето на депутатските мандати, водещи са тези данни, по-голяма тежест ще имат райони с много изселници.


По предложението на ДПС имаше три гласувания: при първото партията на Мустафа Карадайъ получи подкрепа само от своите депутати и половината от ГЕРБ. При повторното гласуване няколко секунди по-късно трите партии вече бяха в пълен синхрон.Обобщение на приетите вчера промени четете тук


Това доведе до реакция от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". "С прегласуване приехме фундаментална промяна в Изборния кодекс. И то нещо, което не беше дебатирано изобщо", коментира Божидар Божанов от обединението. Асен Василев даде заявка, че заради това гласуване Изборният кодекс ще бъде обжалван пред Конституционния съд.


Последваха десет минути почивка, в които ГЕРБ и БСП размислиха. Така само ДПС остана докрай "за" прекрояването на мандатите.


Карта с разпределението на мандатите в страната:


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK