ГЕРБ отива за мандата със заявка да предложи правителство

ГЕРБ отива за мандата със заявка да предложи правителство

© Юлия ЛазароваИзбори 2023

Повече от два месеца след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври президентът Румен Радев ще постави началото на конституционната процедура по сформиране на правителство.


Той ще връчи на кандидата за премиер от ГЕРБ проучвателен мандат за съставяне на правителство. Засега не е известно кого ще номинира най-голяма по численост парламентарна група, която първа ще направи опит да излъчи кабинет, въпреки че в неделя лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че има два варианта - или той да е премиер или ГЕРБ да предложи неутрален премиер, който да подпише техническо споразумение за приоритетите, върху които ще работят през следващите месеци всички парламентарно представени партии.


Сигурно е обаче, че в 7-дневния срок, даден от конституцията, партията ще се опита да направи последен опит да осигури подкрепа от останалите формации и независимо от резултата, ще подложи на гласуване свое проектоправителство.


Борисов нескромно: По-добър за премиер от мен няма
Борисов нескромно: По-добър за премиер от мен няма
От изборите насам усилията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да си осигури управленско мнозинство останаха напразни. Инициираната от бившия премиер контактна група начело със Соломон Паси и Росен Плевнелиев не постигна целта да привлече "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за сформиране на "евроатлантическа и "анти-Путин" коалиция. От БСП и "Възраждане" също многократно отказаха подкрепа на Борисов. Нежеланието на формациите да водят разговори с ГЕРБ в крайна сметка принуди партията да обяви, че ще предложи правителство на малцинството, макар че седмица по-рано Борисов беше определил като "несериозно" именно заявката на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да предложат правителство на малцинството с втория мандат.


Единствено ДПС и "Български възход" засега не са отхвърляли възможността да подкрепят първия мандат, но гласовете им не биха били достатъчни да бъде гласуван кабинет на ГЕРБ.

В стандартна ситуация - ако гласуват всички 240 депутати, за одобрение на правителство са нужни поне 121 гласа "за". Четирите групи, които до момента публично и многократно са отказвали подкрепа за мандат на ГЕРБ - "Продължаваме промяната", "Възраждане", БСП и "Демократична България", имат общо 125 гласа, докато максималният сбор, който ГЕРБ може да направи с останалите - ДПС и "Български възход", възлиза на 115.

До седмица ГЕРБ трябва или да се откаже да изпълни мандата, или да го върне с приложен списък с имената на министрите. След това президентът ще го внесе за одобрение от Народното събрание. Ако се стигне до това, дебатите и гласуването на проектокабинета ще са в двете седмици преди коледните празници. Ако предложеното правителство не събере нужната подкрепа от парламента, държавният глава ще трябва да премине към връчването на втория проучвателен мандат на следващата по големина парламентарна група "Продължаваме промяната".


ГЕРБ ще предложи кабинет на малцинството, опонентите им предвидиха тройна коалиция
ГЕРБ ще предложи кабинет на малцинството, опонентите им предвидиха тройна коалиция


Срок между връщането на мандата и връчването на следващия няма, но по всяка вероятност президентът така ще съобрази даването на втория мандат, че ако и той се окаже неуспешен, връчването на третия да бъде през новата година. Радев вече обяви това свое намерение, за да е сигурен, че ако партиите не успеят да намерят консенсус за правителство, то новите предсрочни избори да са през пролетта. Президентът ще трябва да се съобрази и с обстоятелството, че от 24 декември до 8 януари парламентът излиза във ваканция и дори и да има изпълнен мандат, той няма как да бъде гласуван в пленарната зала, освен ако депутатите не се съберат извънредно.


Въз основа на тези обстоятелства изглежда, че и вторият мандат ще бъде връчен след Нова година. От "Продължаваме промяната" също имаха намерение да предложат правителство на малцинството с "Демократична България", но от последните изказвания на представители на партията може да се предположи, че това няма да се случи.

Условието на формацията беше партиите и най-вече БСП да се откажат от промените в Изборния кодекс, които да върнат хартиената бюлетина. Тъй като това не стана, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че не вижда мнозинство за антикорупционно правителство.

При неуспех на втория мандат президентът ще трябва да връчи в едноседмичен срок последния мандат на избрана от него парламентарна група. След това тя ще има неограничен срок, за да излъчи кандидат за премиер, а когато такъв бъде посочен, формацията ще има отново една седмица, за да представи състав на правителство. В случай че и третият мандат се окаже неуспешен, президентът ще трябва да разпусне парламента и да насрочи дата за нови предсрочни парламентарни избори.


Правителство с мандат на "Български възход" или избори през март, това е въпросът
Правителство с мандат на "Български възход" или избори през март, това е въпросът
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK