За "полета на гълъба": политическите сили отговориха на критиката на премиера за Шенген

За "полета на гълъба": политическите сили отговориха на критиката на премиера за Шенген

© Георги КожухаровНе ме карайте да коментирам полета на гълъба."


Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на думите на служебния премиер Гълъб Донев, който преди заседанието на Министерския съвет критикува политическите сили, че си правят пиар ход с темата за членството ни в Шенген. Повод за коментара на министър-председателя бе искането на парламентарната група на "Продължаваме промяната", отправено във вторник, Донев да бъде изслушан извънредно от парламента.


"Шенген е една много важна тема за българското общество. Знаем, че премиерът е човекът, който трябва да представлява държавата в Европейския съюз и да води всички разговори, в това число с представители на другите държави г-н Рюте, канцлера на Австрия. Така че бихме искали да чуем какво те са му казали и каква е пречката да не бъдем приети в Шенген", повтори днес аргументите си съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.


Австрия няма да подкрепи и алтернативен план за България в Шенген
Австрия няма да подкрепи и алтернативен план за България в Шенген
В същото време Донев призова по-рано през деня темата Шенген да не се превръща в разменна монета за постигане на кратка медийна и политическа слава. "Изслушването ми в пленарната зала е пиар ход, който от неделя вечер се ползва като сламка, на която се хваща удавникът. (...) Ние си вършим работата, нека и депутатите да свършат своята", коментира служебният премиер.Въпреки призива му обаче въпросът продължи да вълнува формациите и в днешния пленарен ден след като в сряда партиите се скараха за това кой е виновен за неуспеха на България. От "Български възход" дори обявиха, че в четвъртък (8 декември) организират хепънинг под надслов "Аз съм европеец, ние сме Шенген" пред паметника на Цар Освободител в деня, в който Европейският парламент ще гласува решение за влизане на България в шенгенското пространство.


На критиките на Донев, че депутатите не си вършат работата, Василев отвърна: "не ме карайте да коментирам полета на гълъба. Ние говорим за границата от май месец, а не от последните два дни. Взехме мерки, за да може "Капитан Адреево" да бъде запушено като дупка в европейската граница. Служебният кабинет вместо да продължи тези усилия, не само че ги спря, ами ги върна обратно - не си внесе таксата за делото и ще загуби делото срещу лабораторията", каза Василев, отпращайки към внесения от "Продължаваме промяната" сигнал в ДАНС, срещу освободения от служебното правителство изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните Христо Вълчанов.

Депутатът и бивш директор на агенцията проф. Христо Даскалов ("Продължаваме промяната") заяви преди време, че Вълчанов не е дал ход на искова молба до Софийския градски съд за започване на дело за обявяване за нищожен на сключения на 31 декември 2021 г. договор за наем между БАБХ и фирма "Евролаб 2011". Нотариална покана до "Евролаб 2011" за напускане на заетите сгради на пункта пък е била анулирана.

Тезата на "Продължаваме промяната" е, че България не е допусната до Шенген именно заради Капитан Андреево.Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също коментира изказването на Донев. По думите ѝ неговата оценка е невярна. "В този момент трябва институциите да си подадем ръка. Служебното правителство очаква парламентът да приеме определени закони по Плана за възстановяване и устойчивост, за да можем да дадем още един тласък за приемането ни в Шенген. Хем очаква това от нас, хем (премиерът Гълъб Донев, бел.авт.) не желае да дойде и да обсъди с нас тези закони. Това е противоречие", коментира Нинова.


Темата "Шенген" никак не е проста и истинските мотиви (за неприемането ни, бел.авт.) не се споменават. Те са свързани най-вече с корупционните практики в България, които се явяват пробив с сигурността на европейския съюз като цяло, смята съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.


От "Възраждане" също взеха отношение по въпроса като заявиха, че Нидерландия и Австрия показват лицемерие като не ни приемат в Шенген заради корупцията, но нямат проблем България да влезе в еврозоната. Според него става въпрос за политическо решение и не е свързано с нивата на корупция у нас.


В началото на пленарния ден парламентарната група на "Български възход" също излезе с декларация, посветена на "двойните стандарти на Нидерландия и отказа за приеме България в Шенген". Според партията на Стефан Янев някой се опитва да раздели България от европейското семейство. "Дали не е, защото сме българи?", попита Надежда Самарджиева и добави, че двойните стандарти са недопустими.


"За съжаление зад това унизително решение на Нидерландия стоят български грешки - дългогодишната политика на дипломацията на вечното "за", провал на европейското политическо семейство", каза Надежда Самарджиева.


Рюте уверил Румен Радев, че България има всички шансове да влезе в Шенген догодина
Рюте уверил Румен Радев, че България има всички шансове да влезе в Шенген догодина
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK