"Допирните точки са повече от разликите": "Демократична България" няма да подкрепи мандата, но ще работи с ГЕРБ

"Допирните точки са повече от разликите": "Демократична България" няма да подкрепи мандата, но ще работи с ГЕРБ

© Цветелина Белутова, КапиталДемократична България" и издигнатият от ГЕРБ кандидат за министър-председател Николай Габровски имат много допирни точки и въпреки категоричната позиция на обединението, че няма да подкрепи правителство с първия мандат, двете формации заключиха, че биха могли да си сътрудничат по определени теми и приоритети. Това се разбра от срещата им, която беше инициирана от Габровски в опит да намери парламентарна подкрепа за реализирането на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.


От разговора между двете политически сили се разбра, че ГЕРБ смята да изготви документ, който да заложи приоритетите на бъдещото правителство, които пък ще се позиционират около приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемането на България в "Шенген" и еврозоната и темите, свързани с върховенството на правото. Кабинетът пък ще бъде съставен изцяло от експерти, хора с добро име, обясни Габровски. "Някои от имената, които вече са приобщени, са с безспорна репутация и ще бъдат гаранти, че ще се работи по точките, които говорихме и за цялостната ни интеграция в евроатлантическите структури", заяви в края на срещата той.


ГЕРБ ще предложи кабинет на малцинството, опонентите им предвидиха тройна коалиция
ГЕРБ ще предложи кабинет на малцинството, опонентите им предвидиха тройна коалиция


В началото кандидат-премиерът благодари на "Демократична България" за срещата и отбеляза, че тази първа стъпка на добра воля е доста съществена. Той изрази надежда, че номинацията и заявките му могат да са отворена врата към повече консенсус и разбирателство между партиите.
От своя страна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пожела успех на Габровски и отбеляза, че обединението се е отзовало на поканата в знак на уважение и добронамереност към него.


"Допирните точки са повече от разликите": "Демократична България" няма да подкрепи мандата, но ще работи с ГЕРБ

© Цветелина Белутова, Капитал


"Влизате на един изключително труден терен. Ако успеете не просто да съставите правителство, но и да реализирате целите, които си поставяте, ще бъде успех за страната ни", заяви Иванов и добави, че оценява усилията му помогне на политическата система да преодолее различията. Въпреки любезно отправените реплики обаче лидерът на "Да, България" твърдо заяви, че обединението има решение, което гласи, че мандат на ГЕРБ няма да бъде подкрепен, но "това няма нищо общо с вас и вашите усилия", обясни Иванов.

"Ако вие излъчите правителство, ние ще бъдем отворени, макар и като опозиция да работим по конкретни теми така, както и сега работим - има широк спектър от теми, по които работим добре с ГЕРБ. В този смисъл нашият разговор сега, макар и да не бъде насочен към съвместно излъчване на правителство, е начало на възможни разговори за съвместна работа", добави Христо Иванов.

Той обаче отбеляза, че въпреки че с ГЕРБ работят много добре по поредица от теми, "не се срещнахме по темата за върховенството на закона. Разговора за реформа на прокуратурата още не сме го започнали", каза съпредседателят на обединението. Добави и че според него в момента е невъзможно формирането на пълноценна управленска коалиция, но пожела успех на Габровски. "Правителство на малцинството е възможно като формула, но има рискове. Те са свързани с неяснота за отговорността, има съмнения в определени задкулисни договорки", обоснова се Иванов.


Габровски от своя страна му отвърна, че наистина ситуацията в страната не е добра и затова България няма нужда от нови избори. Той увери "Демократична България", че за темата, свързана с върховенството на закона, ще срещнат "само и единствено подкрепа". Добави и че няма как да има антикорупционно законодателство, ако няма работещ парламент.

"Що се отнася до промените в конституцията, аз поемам ангажимента да се търси това конституционно мнозинство за сериозни промени в законодателството, които да позволят да се създаде механизъм за отчетност и контрол на главния прокурор. Аз ще бъда гаранта за това", заяви Габровски.

Според Габровски възможността за реализация на първия мандат е най-голяма, а ако процедурата завърши с неуспех, шансовете за втория намаляват, а третият е рисков, тъй като зависи и в кого ще попадне.


"Политиката живее от разединението": Кой е Николай Габровски, кандидатът на ГЕРБ за премиер
"Политиката живее от разединението": Кой е Николай Габровски, кандидатът на ГЕРБ за премиер

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK