Габровски се определи като гражданин, но пак получи от Нинова отказ за подкрепа

Среща между БСП и ГЕРБ с проф. Николай Габровски за първия мандат

© Цветелина Белутова, Капитал

Среща между БСП и ГЕРБ с проф. Николай Габровски за първия мандатОколо пет минути продължи срещата между БСП и ГЕРБ с номинирания за премиер при първия мандат за съставяне на правителство. За краткото време председателят на левицата Корнелия Нинова два пъти каза, че номинацията на неврохирурга проф. Николай Габровски няма да получи подкрепата на партията ѝ, защото е издигната от ГЕРБ.


Габровски пък два пъти каза, че е гражданин и че е приел предложението на ГЕРБ с цел да опита да възстанови политическия диалог. Преди срещата с БСП кандидат-премиерът разговаря и с "Демократична България". Утре са насрочени негови срещи с "Продължаваме промяната" (партията каза, че няма да се отзове), ДПС и "Възраждане".


Уважение без подкрепа


"Приемете нашето уважение като личност и като професионалист. Ние няма да подкрепим правителство, оглавявано от вас като кандидат за министър-председател, тъй като за нас това е правителство на ГЕРБ.
В продължение на години имаме спорове по начина и модела на управление на страната. Тази наша позиция остава непроменена", каза Корнелия Нинова.
Според нея "има възможност за втория и третия мандат" да бъде избрано правителство. Досега Корнелия Нинова не казва какви ходове ще предприеме БСП при третия мандат - ако го получи отново левицата или ако отиде при друга партия.


Гражданин с гражданска позиция


"Знам, че вече имате позиция, но фактът, че сте тук, означава, че има възможност за диалог", каза проф. Николай Габровски. Заяви, че е приел да бъде кандидат-премиер, защото иска "с гражданската си позиция за търся диалог между партиите".

"Радикализацията на разговора е стигнала крайна степен, която го прави непродуктивен", смята Габровски.
Неврохирургът се определи и като медиатор, който цели "тези дългогодишни отношения да бъдат поне частично загърбени". Твърди, че шансовете за правителство с мандат на ГЕРБ са по-високи от опитите, които трябва да направят "Продължаваме промяната" втора по големина парламентарна група и трета партия в парламента, избрана от президента.


Николай Габровски каза, че основата му за търсене на консенсус са законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемането на България в Шенген, въвеждането на еврото в България, реформи в правораздавателната система.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK