ГЕРБ и "Български възход" заговориха за търсене на коалиция и конституционно мнозинство

Среща между кандидата на ГЕРБ за премиер Николай Габровски и "Български възход" на Стефан Янев

© Юлия Лазарова

Среща между кандидата на ГЕРБ за премиер Николай Габровски и "Български възход" на Стефан ЯневЗа около петнайсет минути номинираният от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски и "Български възход" успяха да си декларират взаимно уважение и много общо да споменат намерения по два ключови въпроса - кандидатът за министър-председател заговори за опит на събиране на т. нар. конституционно мнозинство, или подкрепа от 160 депутати. Целта щяла да бъдат промени, свързани с контрола върху главния прокурор.


Председателят на "Български възход" Стефан Янев пък поиска разговор за "възможността за създаване на коалиция". От отговора на Габровски се разбра, че той не смята да предлага министерски постове на потенциални коалиционни партньори. Каза, че ще предложи правителство от експерти, които да изпълняват програма, изготвена от ГЕРБ. По думите му още през уикенда щяла да е готова.


И пред "Български възход" кандидат-премиерът на ГЕРБ повтори приоритетите си: законите и реформите по плана за възстановяване и устойчивост, влизането в Шенген и еврозоната, енергийна независимост и антикорупционни промени. "Без правителство нямаме да имам план за възстановяване и устойчивост и съдебна реформа, защото нямаме възможност за законодателни действия. На практика ще се блокира много съществена част от дейността на държавата", заключи Габровски.


Вметнатите правосъдни промени
Досегашните заявки на партиите сочат, че първият мандат на ГЕРБ, независимо кой е кандидатът им, не събира дори обикновено мнозинство от 121 депутати - заради отказаната подкрепа от "Продължаваме промяната", "Възраждане", БСП и "Демократична България" - за избиране на правителство. В този контекст не се разбра на какво основание ГЕРБ ще разчита на конституционно мнозинство.


Въпросите за борбата с корупцията и промени в правораздавателната система бяха споменати и на срещите на ГЕРБ с "Демократична България" и БСП. При разговора с обединението Габровски отново акцентира върху промени, които да направят контрола върху главния прокурор възможен. "В мое лице и надявам се в лицето на партията, която ме е излъчила, ще намерите такава подкрепа и аз ще бъда гарант за това", каза неврогирургът на "Демократична България".


Пред "Български възход" повтори заявката си, че "ще бъдем много позитивни, кооперативни в тази посока - търсене на конституционно мнозинство, за да се направят промени за по-добър контрол на главния прокурор". Реформи, които да позволяват смяна на главния прокурор (Иван Гешев), обаче не бяха тематизирани от проф. Габровски и ГЕРБ.


Янев отговори, че е "съгласен с тезата за конституционно мнозинство". "Това е по-подходящият инструмент, отколкото да се търси специално законодателство за един човек, едно лице, което някак си като че ли е противоконституционно", каза Стефан Янев. От думите му не се разбра точно дали одобрява идеята за въвеждане на възможности за контрол над главния прокурор или се противопоставя на искането да се работи за законодателство, което да позволява смяна на главния прокурор (независимо дали е Иван Гешев или друг).


Покана за коалиция срещу личен експертен кабинет


Стефан Янев от "Български възход" поиска да се мисли за "конструкция, с която да сглобим правителство". "На базата на тези приоритети и принципи на работа да започнем диалог как виждаме възможността за създаване на коалиция - какви са правилата, как ще функционира тази коалиция".


Янев не получи от кандидата на ГЕРБ директен отказ за коалиция, но пък Габровски еднозначно каза, че ще предложи експертен кабинет от хора "с добро име, добра репутация, да бъдат малко по-отдалечени от партийните централи".


В отговор Янев обяви, че приветства идеята за експерти, но и даде знак, че има забележки: "Не бива да забравяме чисто политическото - зад тези експерти, все пак, в парламента подкрепата е на политическа основа, така че трябва да се мисли за механизъм, по който партиите ще взаимодействат на базата на коалиционно споразумение".


И тук Габровски даде да се разбере, че ГЕРБ няма да изготвя съвместно с някого коалиционно споразумение, а вместо това щяла да "изработи списък с основни неща, на които ние държим като цели и политики". По думите му въпросният "кратък документ" ще бъде готов "в рамките на ден и половина-два, през уикенда" и ще бъде предоставен. Габровски го нарече краткосрочна програма за излизане от кризата.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK