"Продължаваме промяната" и "Възраждане" отказаха срещи с кандидата за премиер на ГЕРБ Николай Габровски

"Продължаваме промяната" и "Възраждане" отказаха срещи с кандидата за премиер на ГЕРБ Николай Габровски

© Цветелина Белутова, КапиталС писма до кандидата за премиер на ГЕРБ Николай Габровски парламентарните групи на "Продължаваме промяната" и на "Възраждане" отхвърлиха поканата за разговори за първия мандат. Те трябваше да се състоят днес от 9.00 и 11.30 ч.


От партията на Кирил Петков и Асен Василев изразяват благодарност за отправената покана, но припомнят, че многократно са заявявали, че няма да подкрепят предложено с първия мандат правителство.


"Готови сме да проведем разговори с Вас в следващ етап и да дискутираме 16-те приоритетни за нас политики в качеството Ви на министър-председател", пише още в писмото, което е подписано от председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.
По-късно пред журналисти в парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков подкани Габровски да се фокусира върху това да говори с партии, които могат да го подкрепят и след това призова всички политически сили ясно да заявят дали биха подкрепили правителство с мандат на ГЕРБ.


"Допирните точки са повече от разликите": "Демократична България" няма да подкрепи мандата, но ще работи с ГЕРБ
"Допирните точки са повече от разликите": "Демократична България" няма да подкрепи мандата, но ще работи с ГЕРБ


От "Възраждане" също посочват, че заради "фундаментални и непреодолими различия по няколко основни външнополитически и вътрешнополитически въпроси", няма да откликнат на поканата.


"Има и въпроси, по които ГЕРБ-СДС подкрепя "Възраждане" като например позицията ни по отношение на запазване на въглищните мощности, което показва, че има въпроси, по които двете групи могат да разговарят, но категоричните различия в позициите по основни за "Възраждане" външнополитически и вътрешнополитически теми на този етап правят невъзможни разговорите между двете политически или по повод мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС", посочват от партията.


Отказът на двете формации бе коментиран иронично от лидера на депутатите на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова. Според нея се е образувала коалиция ППВ - Предсрочен парламентарен вот.По-късно днес предстои срещата на Габровски с парламентарната група на ДПС. Вчера (8 декември) кандидатът за премиер на ГЕРБ получи два отказа за съставяне на правителство - от "Демократична България" и БСП. С "Български възход" пък разговорът протече в дух на взаимно уважение като бяха декларирани намерения по два ключови въпроса - събиране на т. нар. конституционно мнозинство и възможностите за съставяне на коалиция.


Най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС има срок до понеделник (12 декември), за да намери подкрепа за редовно правителство, да излъчи състав на кабинет и да върне изпълнен мандата на държавния глава Румен Радев. Засега от партията остават на позицията, че ще предложат на гласуване състава на правителството в пленарна зала дори и да няма предварително заявена подкрепа. Ако обаче мандатът се окаже неуспешен, президентът ще трябва да премине към процедура по връчване на втория мандат, като няма срок за това.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK