"За тройка от тотото трябва фиш": ДПС и ГЕРБ показаха разбирателство за кабинет

Среща между номинирания от ГЕРБ за премиер Николай Габровски и ДПС

© Георги Кожухаров

Среща между номинирания от ГЕРБ за премиер Николай Габровски и ДПСНай-дълго продължилата среща, между номинирания от ГЕРБ за премиер Николай Габровски и ДПС, за правителство с първия мандат показа разбирателство между двете формации. Двете партии изразиха единодушие по вече известните приоритети на кандидата за министър-председател: законопроектите по плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към Шенген и еврозоната, промени в Конституцията, за да има възможност за контрол над дейността на главния прокурор.


Одобрение от ДПС Габровски получи и заради експертния кабинет, който иска да предложи. Не посочи имена, но декларира отново, че става дума за партийно отдалечени фигури, но и че "не става дума за хора, които нямат политически виждания". Засега заявката е, че ГЕРБ ще подложи правителството на Габровски на гласуване в Народното събрание, въпреки че досегашните заявки на партиите сочат, че то няма да събере мнозинство, за да бъде избрано. Видео от срещата вижте в края на статията


Срещата между Николай Габровски и ДПС е последната, която ГЕРБ официално проведе с политическите сили преди в понеделник (12 декември) кандидат-премиерът да отиде папката с мандата при президента. Освен ДПС разбирателство с ГЕРБ показа още единствено "Български възход". БСП и "Демократична България" отидоха на срещи, но и там повториха, че няма да подкрепят мандат на партията на Бойко Борисов. "Продължаваме промяната" и "Възраждане" отказаха срещи.


Правителство заради средства
Кандидатът за премиер на ГЕРБ отново посочи, че се смята за "представител на гражданското общество, отдалечен от партийни пристрастия". Като такъв смята, че е важно да се работи по реформите за плана за възстановяване и устойчивост, "за да можем да се възползваме от тези средства". А това не би било възможно без работещ парламент при предсрочни избори.


"В най-общ план има едни 60 милиарда, които стоят на трупчета в Брюксел. Те са за България и не се знае дали ще ги вземем. Причината е, че не сме си написали домашното", каза Карадайъ в контекста на това, че, за да получи страната европейските средствата, е поела ангажимент за набор от реформи преди това.


За да има тройка от тотото, трябва да има фиш. Не сме си пуснали фиша


Мустафа Карадайъ,

ДПС


Карадайъ обвърза европейските средства с помощи за бизнеса и хората, а оттам и с правителство, като изтъкна, че още през 2020 г. ДПС се е обявила за експертно правителство. "По всички теми, които представяте, това са и наши теми, а по тези теми ние сме извършили действия във времето", заключи Мустафа Карадайъ.


"Фишът, за който говорите, задължително минава през работещо правителство. Ако продължаваме да се въртим от едни предсрочни избори в други, няма как да пуснем фиша - да се задействат процедурите по плана и да се отворят европрограмите", присъедини се Габровски.


"Не може да не се спомене темата корупция"


"Не може да не се спомене темата корупция и правораздаване", продължи Габровски за важните за него теми. Обяви готовност да е "медиатор и дори гарант в търсене на конституционно мнозинство, ако трябва да се правят някакви малки промени, които да подобрят контрола над дейността на главния прокурор".


В преобладаващото време от срещата - продължила около половин час - говори Мустафа Карадайъ, за да изтъкне, че по приоритетите на Николай и Габровски ДПС действала отдавна. Каза, че още в миналия парламент партията му е предложила промени в Конституцията, но останалите партии в тогавашното Народно събрание ползвали "тази тема като политическа дъвка, действията им бяха точно нула".


ДПС се обяви за независима съдебна власт. Атакува "Демократична България" без да я назовава, че "промените в Конституцията и правомощията на главния прокурор много хора го ползват за политическа дъвка, но малко са политиците и париите, които правят нещо по темата".


Какъв ще е кабинетът


ДПС посочи, че за партията е важен съставът на кабинета "Габровски". От кандидат-премиера не чу имена, а обща формулировка, че са "професионалисти с добро име".


"Безспорно всеки от нас има своите политически пристрастия и виждания. В случая не става дума за никой, който никога не е имал политически виждания, по-скоро говорим за хора, които са известни преди всичко с професионализма и доброто си име, а не с политическите си пристрастия", загатна Габровски.


ДПС показа одобрение и за намерението на неврохирурга да предложи експертен кабинет. "Според нас Вие сте прав, че ярките партийни фигури биха затруднили прехода към нормалността", заключи Карадайъ.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK