Остър спор в парламента за военната помощ за Украйна, БСП се опита да бламира гласуването

Борислав Гуцанов

© Георги Кожухаров

Борислав ГуцановС остър спор започна днешният пленарен ден след като по предложение на зам.-председателя на Народното събрание Росен Желязков в дневния ред на заседанието бе включен като първа точка проекта на решение за оказване на военна помощ за Украйна. За това гласуваха ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход", но БСП рязко се противопостави на решението.


Предложението на Желязков бе точката да се гледа на закрито заседание заради класифицираната информация, но от левицата поискаха това да стане на открито заседание, а президентът Румен Радев да дойде лично в Народното събрание (въпреки че в момента се намира на посещение в Турция, бел.авт.). В крайна сметка в нарушение на регламента депутатът от БСП Бойко Клечков излъчи на живо закритата част.


Какво точно реши парламентът за военна помощ за Украйна (пълен текст)
Какво точно реши парламентът за военна помощ за Украйна (пълен текст)


Къде ще има "чували с трупове"


Всичко започна, след като председателстващият заседанието Росен Желязков обяви, че ще включи като първа и втора точка проекторешението и ратификацията на споразумението между военните министерства на България и Украйна за въоръжение, техника и боеприпаси за разглеждане на днешното заседание.
От БСП веднага реагираха и зам.-председателят на левицата Борислав Гуцанов попита от трибуната кое налага тази спешност за даване на оръжие на Украйна и това ли е най-важния въпрос в момента. "Превръщаме се в генерален щаб на отбраната, а не Народно събрание", заяви той и обвини депутатите, че дори 24 часа не могат да работят за страната си, а изпълняват определени поръчки.


"Тази спешност не е необходима, да го направим другата седмица, да се разгледа на закрито заседание. Не и силово днес да използвате правилника", призова Гуцанов.


Думата взе и съпартиецът му Георги Свиленски, който нападна Желязков, че "започва деня с ботуши". "Няма смисъл да наритвате Народното събрание от сутринта без да дадете възможност да се обсъди дневния ред," и поиска от председателстващия заседанието да обяви 30 минути почивка, в която да се срещнат ръководствата на парламентарните групи, които да обсъдят въпроса.


Желязков обаче му отказа и това предизвика още по-остра реакция от социалистите, които наскачаха от местата си. Бившият министър на земеделието Иван Иванов заяви, че депутатите проявяват "най-висша степен на лицемерие", защото проявявали солидарност на фона на това, че сме "били наритани" от ЕС заради Шенген. Гуцанов призова точката да бъде оттеглена. "Не може така лековато да се отнасяте с най-важното нещо. Става въпрос за живот и смърт, за война", продължи той.


Говорите ли за чувалите за трупове, които ще изпратим. Ще се запишете ли доброволци бе колеги?


Иван Иванов,

БСП


След което последваха редица предложения от парламентарната група на БСП за разместване на днешния ред, така че други законопроекти да минат като първа точка, но всички те бяха отхвърлени. Това предизвика Свиленски да заяви, че "коалицията на войната" не я вълнуват важните закони.


"Никой не е обещавал война - обещавахте ниски цени, високи доходи, Плана за възстановяване, в рамките на 15 мин. всичко това се срути, казахте, че не ви е важно, а по-важно е да пратите самолети с оръжие в Украйна", каза зам.-председателят на парламентарната група на левицата.


Габровски още днес трябва да върне мандата и да каже: аз имам едно единствено условие да пратим оръжие за Украйна, това обединява 160 народни представители.


Георги Свиленски,

председател на ПГ на БСП


Георги Свиленски

© Георги Кожухаров

Георги Свиленски


Накрая съпредседателят на "Демократична България" взе думата и се обърна към Желязков с критика, че оставя БСП да плаши от трибуната българите. "Това е абсолютно безотговорно. С "Възраждане" искате да се представите за Коалиция на мира. На руския мир", каза Иванов.


Парламентът гласува за военна помощ за Украйна, но без БСП и "Възраждане"
Парламентът гласува за военна помощ за Украйна, но без БСП и "Възраждане"

Спорът приключи, след като Желязков прикани депутатите да изключат мобилните си устройства, за да започне закритото заседание. То обаче то излъчвано на живо от депутати от левицата въпреки забележката на Желязков, че това е в нарушение на правилника.


Преди това обаче в кулоарите на парламента от БСП повториха някои от познатите си тези, че предоставянето на оръжие е риск за въвличане на България като страна във войната.


Остър спор в парламента за военната помощ за Украйна, БСП се опита да бламира гласуването

© Георги Кожухаров


"Продължаваме промяната" взривиха света по време на гласуването на Изборния кодекс с твърдението, че е взето непрозрачно решение, по тъмни доби, че не е най-важен този закон, а днес демонстрират точно обратното. Късно снощи са взети решения от комисиите - външна и на отбраната. Нито са изтекли сроковете, нито има доклади, които да разглеждаме. Въпреки това извънредна точка се включва", коментира лидерът на социалистите Корнелия Нинова, според която да се гледа проекторешението на закрито заседание било "шокиращо". Това по думите ѝ било решение "на тъмно, по тъмни доби", заяви тя, атакувайки по този начин "Продължаваме промяната", която имаше сходен аргумент за гласуването на Изборния кодекс.


В крайна сметка желанието на БСП за открито заседание беше удовлетворено и депутатите подновиха разискванията пред камерите. От "Възраждане" обаче констатираха, че представителите на изпълнителната власт не са дошли в залата и поискаха 30 мин. почивка, но председателстващият заседанието обяви само 20.


"Дневник" публикува запис от излъчената от БСП част от закритото заседание с изричната уговорка, че в него никъде не се споменава класифицирана информация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK