"Демократична България" и "Продължаваме промяната" все още преговарят за втория мандат

Атанас Атанасов, Христо Иванов и Кирил Петков

© Георги Кожухаров

Атанас Атанасов, Христо Иванов и Кирил ПетковДемократична България" все още не се отказала от опит за правителство с евентуален втори мандат за съставянето му. Това заяви пред Би Ти Ви съпредседателят на обединението Христо Иванов.


Ако първата политическа сила ГЕРБ не реализира своя, то следващият мандат ще бъде връчен от президента Румен Радев на "Продължаваме промяната". От партията на Кирил Петков и Асен Василев вече представиха план за управление, който предполага кабинет, който да работи по определени политики. Един от приоритетите им бе запазване на машинното гласуване и след промените в Изборния кодекс, приети с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС, които върнаха хартиените бюлетини, от "Продължаваме промяната" заявиха, че не биха предложили кабинет.


Вчера пред Би Ти Ви заместник-председателят на парламентарната група на "Демократична България" Владислав Панев посочи, че вторият мандат е обречен, но днес Иванов заяви друга нагласа.
"Разговаряме по различните формули с "Продължаваме промяната", дали кабинетът да е политически, или да е с деполитизиран и по-неутрален състав, решението ще е тяхно. Активно работим по това да опитаме с втория мандат нещо да се случи", каза Иванов.

Иванов призова председателите на останалите парламентарни групи преди предстоящо гласуване на правителство да обясни колко от депутатите от групата ще присъстват. В случай, че някой отстъства, то да е ясно защо.

"Едно от нещата, което ще бъде много важно, е да не позволим изборът да се случи с нечие отсъствие, защото няма да е честно. Да не се окаже, че оттук липсват 5, оттам 6, а да е ясно кой носи отговорността и да няма съмнения", каза Иванов по повод възможните динамики на кворума, които да доведат до това кабинет да бъде избран с по-малко от 121 депутати.


"Демократична България" вече проведе среща с кандидата за премиер на ГЕРБ - проф. Николай Габровски, като подкрепа бе отказана.


"С проф. Габровски вероятно имаме много допирни точки, но темата не е персоната на кандидата за премиер, която в този конкретен случай предизвиква симпатии. Въпросът за подкрепата на правителство е въпрос, който опира не просто до промяната на премиера, не просто състава на Министерския съвет, който към този момент не е ясен, но и за конструкцията на мнозинството, което ще излъчи този кандидат, като в случая става дума за мнозинство около ГЕРБ, което ние няма как да подкрепим", посочи Иванов.


По думите му за да има ясно мнозинство, което да е достатъчно дори за конституционни промени (от 160 депутати), то ГЕРБ трябва най-накрая да поеме ясен ангажимент за реформа и рестарт на ръководството на прокуратурата.


"Приоритет, който Габровски анонсира, е влизането в Шенген. Централна тема в Шенген е доверието в това, че България може да се справи с корупцията с влезли в сила присъди. По същия начин стоят нещата с Плана за възстановяване и устойчивост. Без реформа в прокуратурата България няма да тръгне напред. Тя започва със смяната на Иван Гешев. Това че ГЕРБ бяга от тази тема, минира възможността на Габровски и на всеки друг човек да придвижи страната напред", каза Иванов.


Според него е невъзможно политиците да убедят гражданите, че са преодоляли голямата причина за политическата криза и недоверие както между гражданите и политическата система, така и между различните участници на политически терен, защото причината за тях е корупцията.


"Ние си нямаме доверие, понеже през цялото време някой някого обвинява, че е мафия, че е корумпиран. Това се чува от всички възможни страни. Има един отговор системен - правосъдие, което се произнася по тези въпроси и политиците да не се занимават с тази тема. Върховенството на закона и борбата с корупцията са фундаментална предпоставка да се справим и с чуждото влияние в България", добави Иванов.


По повод отказа България да влезе в шенгенското пространство, той каза, че всички политици не са си свършили работата, а сега трябва да стане ясно кой може да поеме отговорност, за да бъде свършена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK