Кирил Петков: Хубаво е всички да кажат подкрепят ли ГЕРБ и да не се заиграват с кворума

Кирил Петков: Хубаво е всички да кажат подкрепят ли ГЕРБ и да не се заиграват с кворума

© Юлия ЛазароваСлед като по-рано днес Христо Иванов призова председателите на парламентарните групи те да са в пълен състав при гласуване на правителство, това направи и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той поиска партиите да са открити в намеренията си към кабинета, който номинацията на ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски ще предложи.


"Хубаво е всички ясно да кажат биха ли подкрепили правителство на ГЕРБ или не. Не трябва да се заиграват с кворума другата седмица, защото ако някой не се появи и реално падне кворумът, това би било скрита подкрепа", каза Петков.


В кулоарите на парламента той добави, че ако не се появят 10 депутати, то те могат да обърнат кворума и скрито да подкрепят кабинета. Попитан дали има информация за такива депутати, отговори, че се чуват всякакви разговори в кулоарите, но това са предположения.
За избирането на правителство трябва обикновено мнозинство - половината от присъстващите плюс един, или 121 депутати, ако всички 240 депутати са на работа.


Петков подчерта, че всички депутати на "Продължаваме промяната" ще са в пленарната зала и ще гласуват против кабинета на ГЕРБ.


"Проф. Габровски е човек, когото ние оценяваме като добър професионалист в своята професия", заяви той. Напомни, че писмено са споделили с него, че ако бъде избран, биха разговаряли с него по 16-те политики, които са важни за България.


"В тези няколко дни, които му остават в мандата, той трябва да се фокусира да говори с партии, които могат да го подкрепят", каза Петков.


До този момент Габровски получи откази за подкрепа от "Демократична България" и БСП. "Продължаваме промяната" и "Възраждане" дори не се явиха на срещи, като изпратиха писма, в които обявиха, че не подкрепят правителство на ГЕРБ. Най-сговорчиво преминаха срещите с ДПС и "Български възход".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK