В комисия ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха ветото на президента върху изборните промени

Радомир Чолаков от ГЕРБ е председател на парламентарната комисия по правни въпроси

© Цветелина Белутова, Капитал

Радомир Чолаков от ГЕРБ е председател на парламентарната комисия по правни въпросиОчаквано, с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс беше отхвърлено от комисията по правни въпроси в парламента. Предстоят още дебати по темата в пленарната зала, но отсега е ясно, че трите партии имат мнозинство окончателно да наложат възможността за гласуване с хартиени бюлетини във всички секции и ръчното броене на гласовете от машините.


Секретарят на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева, както и депутатите от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Български възход" отново посочиха аргументите срещу промените, които ГЕРБ, ДПС и БСП налагат. Ветото беше отхвърлено с 12 гласа от депутатите на трите партии срещу 11 гласа от депутатите на "Продължаваме промяната", "Възраждане", "Демократична България" и "Български възход". Депутатите от партията на Костадин Костадинов обаче не взеха никакво участие в дебата и отново не изговориха позиции и аргументи срещу последните изборни промени.


БНБ с резерви към бюлетините от машините


В хода на дебата Божидар Божанов от "Демократична България" цитира становище от Българската народна банка (БНБ), според което тя няма информация каква трябва да е хартията на бюлетините от машините, съответно и как тя може да бъде защитена. Тъкмо печатницата на БНБ е натоварена след изборните промени със задачата да осигури смяна на досегашната хартия за разписките от машините. Причината е, че с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП беше решено, че вотът от машината няма да се отчита на база данните от устройствата, а на база бележките от тях. Те вече ще трябва да се подпечатват и да имат защита на хартията, както имат и хартиените бюлетини.
В становището на БНБ се посочва, че осигуряването на специална хартия от чужбина по параметрите на машините "отнема не по-малко от две седмици, а сроковете за самото ѝ производство варират между четири и осем месеца". Това поставя под сериозен въпрос, ако не се състави редовно правителство и има предсрочни избори през март, как въобще ще изглежда машинното гласуване.


Къде е избирателната комисия


В началото на заседанието Надежда Йорданова от "Демократична България" попита защо Централната избирателна комисия (ЦИК) отново не е дошла на заседанието, за да изрази становище по изборните промени. Председателят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ посочи, че ЦИК му е отговорила, че ще приложи закона така, както го гласуват депутатите.


По-късно обаче Йорданова допълни, че истинската причина ЦИК да не идва в парламента е, че тя трябва да гласува решение за това. При обсъжданията обаче представителите на ГЕРБ, ДПС и някои от БСП гласуват "против" и на практика бойкотират останалите членове на комисията.


Централната избирателна комисия обаче вече е изразявала становище още в миналия парламент, че е против във всяка отделна секция да се сумират данните от хартиеното и машинното гласуване. Причината е, че това създава предпоставки за много грешки. Въпреки това парламентът не прие предложението на "Демократична България" за преброителни центрове - междинно звено, което да брои хартиените бюлетини.


И някои познати аргументи


По време на дебата се чуха и много от познатите аргументи на двете страни - ГЕРБ защитаваше тезата, че машините могат да бъдат манипулирани, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" отговаряха, че това е неистина и няма доказателства в подкрепа на твърденията от партията на Бойко Борисов.


Беше припомнено и че Борисов каза, че депутатите му ще подкрепят вето върху Изборните промени. Няколко часа след тази заявка обаче председателят на ГЕРБ се отметна и партията му нямало да се откаже от прекрояването на изборните правила, което наложи.


"Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Български възход" коментираха и че при наложените сега правила тайната на вота е под въпрос. Причината е, че ако в дадена секция са гласували малко хора с машина, може да бъде проследено кои са те. Бранимир Балачев от ГЕРБ отвърна, че аргументът е несъстоятелен, защото по същата логика досега е можело "да се направи такава рекапитулация" в малките секции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK