За грешките на изборните машини, човешкия фактор и колко важно е да се разказва цялата история

Народно събрание парламент Десислава Атанасова

© Георги Кожухаров

Народно събрание парламент Десислава АтанасоваИзбори 2023

След кратко затишие, темата за промените в Изборния кодекс отново излезе на дневен ред заради ветото на президента Румен Радев над прокараните от ГЕРБ, ДПС и БСП текстове. При обсъждането и отхвърлянето му в правната парламентарна комисия в четвъртък вечер отново прозвучаха тезите, че машините могат да бъдат манипулирани, а отчитаните резултати често не отговарят на действителността.


Това беше и един от основните аргументи, с който в дебатите по кодекса преди две седмици мнозинството настоя гласуването с машини да бъде отчитано не автоматично от софтуера, а чрез ръчното преброяване на разписките от вота и сумирането им с гласовете от хартиените бюлетини. Тогава председателят на най-голямата парламентарна група Десислава Атанасова размаха от трибуната листи с данните от машинно гласуване и контролното преброяване на разписките в една секция в София като доказателство за драстичните разминавания. Проверка в сайта на Централната избирателна комисия, където данните от гласуването на изборите на 2 октомври са публично достъпни, показва обаче друго.


"Отговорете или спрете да спекулирате завинаги"


Пред депутатите Десислава Атанасова изчете протокол за машинното гласуване, съставен от секционната избирателна комисия в избирателна секция 234610066. В него, обясни тя, е отбелязано, че "Продължаване промяната" има 80 гласа. При контролната проверката на разписките от вота обаче партията се оказва с 66 гласа. "Демократична България" от машинното гласуване има 47 гласа, а при броене на разписките се установяват 55. При "Има такъв народ" отчетените от машината 13 гласа се оказват само 4.
"На това ли искате без намеса на хора, представители на всички политически партии, да имаме по-голямо доверие, или на осъществяване на преброяване под видеонаблюдение и видеозапис? Отговорете ми или спрете да спекулирате завинаги", призова на висок глас колегите си Атанасова.Машина 1, Машина 2 и протоколите от тях


Проверка на протокола от гласуване в секцията, която се намира в 23-ти столичен избирателен район, показва, че в секцията в училище "Захарий Круша" е гласувано с две машини, а цитираните от Атанасова данни са от Машина 1. Съпоставяне на данните показва, че резултатите от контролното отчитане на вота от тази машина съвпада изцяло с резултатите от ... Машина 2. А резултатите от втората машина са напълно идентични с протокола от контролното броене на гласовете от Машина 1.


Накратко, секционната комисия е разменила данните за гласуването от двете машини и контролното засичане. Ако се прочетат по метода на Атанасова, резултатите на ГЕРБ от първата машина са 51 гласа, а при контролата - 60, докато при другото устройство са 60 според машинния протокол и само 51 при ръчното броене.Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2023

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK