"Продължаваме промяната" обяви при какви условия ще върне мандата за кабинет неизпълнен

Николай Денков, номиниран за премиер от "Продължаваме промяната"

© Георги Кожухаров

Николай Денков, номиниран за премиер от "Продължаваме промяната"Продължаваме промяната" ще пробва подкрепата за кабинет с неин мандат през гласуване на декларация с приоритетите ѝ в пленарната зала. Това обяви кандидатът за премиер от партията на Кирил Петков и Асен Василев Николай Денков. Той обяви, че е поканил партиите в парламента да му изпратят предложения за допълване на досегашните приоритети на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Поставил е срок до четвъртък, за да може в петък отново да се срещне с формациите. ГЕРБ и ДПС напуснаха предишната среща, "Възраждане" не дойде изобщо.


По думите на Денков заедно с предложенията на останалите партии ще бъде направен график за въвеждането им. "Ще използваме почивните дни между Коледа и Нова година, за да заложим задачите в график, който да бъде интензивен, но и реалистичен, така че да знаем, че, поемайки отговорността, евентуално кабинет през 2023 г. и Народното събрание да работят в синхрон", посочи кандидатът за министър-председател. Денков каза, че в резултат ще бъде направена програмна декларация, която да бъде гласувана в пленарната зала в първите работни дни след празниците.

"В зависимост от резултатите от това гласуване ще последват нашите стъпки. Ако декларацията не получи нашата подкрепа, ще върнем мандата неизпълнен. Ако програмната декларация получи подкрепа, стои въпросът как трябва да изглежда кабинет, който може да го изпълни със държание", обобщи Денков.

Президентът Румен Радев вече обяви, че ще даде мандата на "Продължаваме промяната" след Нова година. По-рано днес (20 декември) в пленарната зала стана известно, че подкрепата за кабинет на "Продължаваме промяната" е твърде нереалистична. Окончателното гласуване на един от водещите приоритети на формацията на Кирил Петков и Асен Василев, промените в антикорупционната комисия, беше отложено. С гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", БСП и "Български възход" се реши последните обсъждания в комисия и в пленарната зала да са след 21 дни. Това е най-дългият възможен срок между двете четения на закони.


На въпрос на "Дневник" дали отлагането на окончателното гласуване на промените в антикорупционния закон влияе на стратегията на "Продължаваме промяната" за втория мандат Денков отговори: "Това е един от ключовите закони, които бихме искали да видим изпълнени. Има значение, но в хода на разговорите ще видим с партиите как си представят да изглежда законът."
Очаква се в петък (23 декември) парламентът да гласува окончателно ветото на президента срещу промените в Изборния кодекс. Последно на комисия ГЕРБ, ДПС и БСП го отхвърлиха и така продължиха към прекрояването на Изборния кодекс с въвеждането на гласуване с хартиени бюлетини във всички секции и ръчното броене на гласовете от машините. На въпрос дали този процес ще доведе до край на преговорите за втория мандат Денков каза: "Има нюанси в Изборния кодекс. Цялата дискусия се заформи около това дали да има хартиени бюлетини или не. Има други важни аспекти, които трябва да решим: за нас е неприемливо да няма протокол от машините, защото това би обезсмислило машините", смята Денков.

"Тоест би могло да има компромис - да има хартиена бюлетина и протокол от машините, който да удостоверява какво се е случило с машинното гласуване", допълни кандидатът за премиер.


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов определи подхода на "Продължаваме промяната" като отговорно и сериозно отношение. "Ние изначално смятахме, че с втория мандат е сериозната възможност да има правителство. Надявам се останалите политически сили да подходят отговорно към този процес", каза Иванов.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK