Президентът ще връчи втория мандат за съставяне на правителство

Президентът ще връчи втория мандат за съставяне на правителство

© Юлия ЛазароваИзбори 2023

Президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. За получаване на папката с мандата на "Дондуков 2" в 11.00 часа ще се явят представителите на втората по големина парламентарна група "Продължаваме промяната". Тя ще има една седмица да се опита да състави правителство или да върне мандата неизпълнен.


"Продължаваме промяната" обяви при какви условия ще върне мандата за кабинет неизпълнен
"Продължаваме промяната" обяви при какви условия ще върне мандата за кабинет неизпълнен


От партията вече излъчиха свой кандидат за министър-председател - Николай Денков, и посочиха при какви условия ще предложат правителство. Преди коледните празници формацията проведе две срещи с представители на парламентарно представените формации в опит да бъде съставена декларация с приоритети на бъдещия кабинет, която след това да бъде гласувана в пленарната зала (като евентуална дата за гласуването се посочваше 5 януари) и така ще тестват евентуалната подкрепа и за правителство. Тогава Денков обяви, че ако декларацията не получи достатъчно подкрепа, "Продължаваме промяната" ще върне мандата неизпълнен.


По всичко личи, че тъкмо това ще се случи, тъй като от срещите, организирани от партията на Кирил Петков и Асен Василев, се разбра, че подкрепа за кабинет "Продължаваме промяната" би получила само от "Демократична България", БСП и "Български възход", като последните поставят условие да има подписано коалиционно споразумение, иначе няма да подкрепят правителството. Дори и трите формации да подкрепят декларацията, техните гласове няма да са достатъчни за избирането на правителство, тъй като за тази цел се изискват половината плюс един от гласовете на присъстващите народни представители, т.е. 121 при пълен кворум. Четирите формации имат общо 109 гласа, а от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" са категорични, че няма да подкрепят правителство с мандат на "Продължаваме промяната".
"Продължаваме промяната" най-вероятно ще върне неизпълнен мандата, ако не се гласуват някои закони
"Продължаваме промяната" най-вероятно ще върне неизпълнен мандата, ако не се гласуват някои закони

Това означава, че при неуспех на "Продължаваме промяната" президентът ще трябва да връчи в едноседмичен срок последния мандат на избрана от него парламентарна група. След това тя ще има неограничен срок, за да излъчи кандидат за премиер, а когато такъв бъде посочен, формацията ще има отново една седмица, за да представи състав на правителство. В случай че и третият мандат се окаже неуспешен, президентът ще трябва да разпусне парламента и да насрочи дата за нови предсрочни парламентарни избори.


От БСП обявиха, че днес Изпълнителното бюро на партията и ръководството на парламентарната група ще обсъдят на съвместно заседание проекта за декларация на "Продължаваме промяната" и ще решат дали ще го подкрепят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK