Членове на ДСБ искат отстраняване на лидера ѝ Атанас Атанасов

Членове на ДСБ искат отстраняване на лидера ѝ Атанас Атанасов

© Георги КожухаровПетима членове на "Демократи за силна България" (ДСБ) са подали жалба до Националния вътрешнопартиен арбитраж на партията с искане за отстраняване на лидера ѝ Атанас Атанасов, става известно от съобщение, изпратено до медиите. Като причина се посочват "груби и системни погазвания на устава", свързани с отказа да се свикат заседания на Националното събрание на партията в срок от 3 месеца след проведени избори.


"Чл. 19 от устава на партията постановява, че Националното събрание е върховен орган на партията. Със своето бездействие председателят Атанасов не само възпрепятства, но системно предотвратява функционирането на върховния орган. В този смисъл по-тежко нарушение на устава от това не може да има. Най-тежкото възможно нарушение следва да получи най-тежкото възможно наказание. Най-тежкото наказание е определено в чл. 4, т. 3, а именно "изключване от партията" и с настоящата жалба искаме от арбитрите да го приложат спрямо председателя Атанасов с оглед на изложените по-горе тежки системни нарушения", пише в жалбата.


Авторите ѝ - Владимир Великов, Петър Маринов (бивш депутат от ДСБ в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание), Стойчо Проданов, Калоян Луканов, Теодор Георгиев (все хора от местните структури на партията), настояват производството по жалбата да бъде приключено в едномесечен срок и заплашват, че при неуважение на жалбата от страна на арбитража казусът ще бъде отнесен към съда.

В писмото Владимир Великов се е подписал като член на ДСБ в район "Красно село", но от столичната структура на партията уточниха, че Великов се е самоизключил, защото никога не е плащал членски внос, което е задължително според устава на партията.Те се обръщат и към останалите лидери на партии, част от коалицията "Демократична България" - Христо Иванов, Владислав Панев и Добромира Костова, с призив да преразгледат поста на Атанасов като зам.-председател на 48-ото Народно събрание.

"Атанас Атанасов е воденичен камък не само за ДСБ, не само за коалицията "Демократична България". Той е воденичен камък за претенциите на цялата демократична общност да бъде водач на усилията на страната към благоденствие чрез съдебна реформа и правов ред", пишат още жалбоподателите.


Според тях в следващите си участия представителите на "Демократична България" трябва ясно да отговорят дали корупционният модел в държавата може да бъде преборен през корупция на партийно ниво. "Може ли върховенство на правото в държавата да бъде постигнато без върховенство на правото в собствената партия", питат авторите на писмото.


От пресцентъра опровергаха написаното в жалбата и заявиха, че според устава национални събрания не е удачно да свикват по време на предизборни кампании. Освен това посочват, че с цел минимизиране на разходите Националното събрание ще бъде свикано за по-подходящи месеци.


От там определят жалбата като "последни спазми на хора, които не са получили изява" и посочват, че авторите на писмото са близки до изключената преди няколко месеца Елена Спасова, която беше основен опонент на Атанасов в партията. Самият Атанас Атанасов пък отказа коментар по въпроса.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK