"Спаси София" стана партия, а Борис Бонев даде заявка за кметския пост в столицата

"Спаси София" стана партия, а Борис Бонев даде заявка за кметския пост в столицата

© Велко АнгеловГражданската организация "Спаси София" стана днес партия на учредително събрание в столицата. Новата политическа сила избра за свой председател лидера си Борис Бонев, който даде заявка за кметския пост в София.


Като свой приоритет той постави още изваждането на ГЕРБ от управлението на Столичната община, която е под контрола на партията от 2005 г. Бонев подчерта, че целта му е победа в надпреварата за кмет още на първия тур, постигане на пълно мнозинство в Столичния общински съвет, както и промяна в начина на управление на София, което да се различава коренно от начина, по който се управлява в момента градът.


Ръководството на новата партия

© Велко Ангелов

Ръководството на новата партия
"Ще уволня директора на Столичния инспекторат", спонтанно отговори Бонев на въпрос кое е първото, което ще направи, ако стане кмет на София. На този пост Йорданка Фандъкова назначи Ивайло Иванов, бивш главен секретар на МВР, отстранен заради побоищата на полицията над протестиращи през 2020 г.
Той предупреди, че наследството на града, оставено от 17 години управление на ГЕРБ изисква реформи, които няма да се харесат на всички. Дори спомена шокова терапия за спиране на презастрояването и хаоса в паркирането.


Партията ще се явява само на местни избори


Новата партия няма да се явява на парламентарни избори, а само на местните и то в София. В същото време Бонев обясни, че ще се развива дейност и в страната като подкрепят "автентични граждански движения и организации в други градове".


В политическия център ще се ситуира новата формация като естествени партньори вижда "Продължаваме промяната" и "Демократична България", но постави условие, че "Спаси София" няма да се коалира с тях, ако си сътрудничат с ГЕРБ. Провеждат се срещи между лидерите на трите формации за уточняване на общите цели, които си поставят за следващия мандат за управлението на София до 2027 г. Ако се постигне съгласие, "едва тогава ще говорим кои са хората, които да гарантират не само разгромна победа над ГЕРБ, но и фактическо изпълнение на всички цели". Така той потвърди, че изборът на кандидата за кмет ще бъде договорен на база приета обща програма на тримата партньори.


Кои влизат в ръководството


В ръководния състав на партията Бонев представи арх. Иван Караджов, който ръководи екипа "Градска среда", юриста Александър Иванчев, отговарящ за работата с кварталите, Добри Йонев, ръководител на юридическия екип, политологът Елена Иванова, която оглавява икономическия и бизнес екип, предприемача Емилия Ангелова, която е финансист и банкер и IT-специалиста Христо Христов, занимаващ се с управлението на проекти и процеси.


Над 700 души участваха в учредителното събрание на партия "Спаси София"

© Велко Ангелов

Над 700 души участваха в учредителното събрание на партия "Спаси София"


На учредителното събрание днес присъстваха над 700 млади хора, някои бяха дошли с деца и бебета. Като гражданска организация "Спаси София" получи 50 хиляди гласа на миналите местни избори през 2019 г., но получи само едно място на независим общински съветник - Борис Бонев. Изборният кодекс не позволява граждански организации да се явяват със собствена листа на избори. Сега преобразуването в партия бе представено като естествен процес на израстване на организацията, създадена през 2010 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK