"Има такъв народ" търси подписи за референдум за преминаване към президентска република

"Има такъв народ" търси подписи за референдум за преминаване към президентска република

© Георги Кожухаров

"Има такъв народ" търси подписи за референдум за преминаване към президентска републикаИзбори 2023

Има такъв народ" започва от утре (вторник, 24 януари) подписка за референдум за преминаване към президентска република, обявиха представители на партията пред журналисти. Председател на инициативния комитет по темата е лидерът на партията Слави Трифонов, който не присъстваше на внасянето на уведомлението за събирането на подписи.


Представителите на "Има такъв народ" използваха повода, за да обявят и че до няколко дни ще "дадем голяма пресконференция, на която ще бъдете поканени, ще присъства и Слави Трифонов". По думите на Ивайло Вълчев тогава партийният председател ще отговаря на въпроси за участието на "Има такъв народ" на предсрочни избори.


Общо в инициативния комитет участват дванайсет души, сред които зам.-председателят в партията Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев, бившият депутат (и репортер) Станислав Балабанов, бившите депутати (и сценаристи) Филип Станев, Драгомир Петров и Александър Вълчев, имунологът и бивш депутат Андрей Чорбанов и бившият зам.-министър на енергетиката Пламен Данаилов.

"Подкрепяте ли произвеждане на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република?", гласи въпросът, по който "Има такъв народ" ще събират подписи.

Трифонов поиска да влезе в парламента, за да направи референдум за президентска република
Трифонов поиска да влезе в парламента, за да направи референдум за президентска република
Въпреки че за референдум за президентска република Слави Трифонов заговори още през август миналата година, "Има такъв народ" започва подписката няколко дни преди разпускането на 48-ото Народно събрание и поредната предизборна кампания. Партията обаче смята, че двата аспекта не бива да се обвързват: "Отне ни време да формулираме въпроса така, за да може да сме сигурни, че отговаря на конституцията и законовите норми. Мислим, че сега е точният момент", каза Ивайло Вълчев.


"Парламентарната република вече е изчерпана и трябва да вървим към промяна на системата", заключи Станислав Балабанов.


Задействането на процедурата за референдум изисква събирането на поне 200 хил. подписа от хора с избирателни права. Тогава предложението отива за гласуване в Народното събрание и то трябва да се произнесе до три месеца дали да се организира допитване или не. Ако обаче бъдат събрани 400 хил. подписа, санкция от депутатите не е нужна и те са задължени да насрочат референдум, без да обсъждат предложението.


Новият референдум на Слави Трифонов: първо гласувайте за нас, после ще видим
Новият референдум на Слави Трифонов: първо гласувайте за нас, после ще видим

Под въпрос е обаче дали въпросът на "Има такъв народ" не противоречи на конституцията. Причината е, че според закона за референдумите може да са само по въпроси в правомощията на Обикновено народно събрание (ОНС). Отделно, за свикване на Велико народно събрание (ВНС) трябва широка политическа подкрепа (160 гласа "за" от общо 240), а такава засега липсва.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK