Най-ранната дата за избори може да бъде 2 април, увери изборната комисия

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова

© Юлия Лазарова

Председателят на ЦИК Камелия НейковаНай-ранната възможна дата за провеждане на предсрочни избори по новите правила, приети от ГЕРБ, ДПС и БСП, е 2 април, заяви от трибуната на Народното събрание председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова, която беше извикана по спешност в парламента по искане на ГЕРБ, за да даде повече информация за наличната хартия за машинните бюлетини. Преди това с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС депутатите отхвърлиха предложението на "Продължаваме промяната" за изслушване на представител на печатницата на БНБ, която е отговорна за осигуряването на хартия за гласуване и хартиени бюлетини.


Нейкова обоснова становището си с резултатите от проведен експеримент с машините за гласуване и защитена хартия. По думите ѝ печатницата на БНБ е предоставила на ЦИК три варианта за защита, като експериментът е минал успешно и без никакви технологични проблеми, а хартията е с доста добро качество и не е създала проблеми при използването й. От отговорите на Нейкова на въпроси на депутати обаче се разбра, че експериментът е бил проведен със защитена хартия, която може да се използва само за тестови цели, но не и при реално гласуване, а печатницата на БНБ има грижата да осигури друг вид защита за хартията, която ще бъде използвана по време на реално провеждане на избори. Освен това при експеримента е била използвана демо версията на бюлетината за изборите на 2 октомври, която принтира разписка от машинно гласуване, а не бюлетина по смисъла на Изборния кодекс.


Машините могат работят със защитена хартия, смята изборната администрация
Машините могат работят със защитена хартия, смята изборната администрация


Именно това накара депутати от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Български възход" да се усъмнят в твърдението на Нейкова, че ЦИК ще може да осигури достатъчно хартия за машинното гласуване, ако изборите са на 2 април.
Нейкова посочи, че изборната комисия още в началото на януари е поръчала хартия, а най-ранната доставка се очаква в седмицата между 27 февруари и 7 март. По думите ѝ за подготовката на въпросната хартия и обособяването ѝ в отделни ролки са необходими 50 календарни дни, а за този период могат да бъдат подготвени 30 хиляди ролки. Нейкова уточни, че това число е взето на база изборите на 2 октомври, но според ЦИК за предстоящите избори ще е необходимо по-малко количество. Затова ЦИК предлагат вместо 30 хиляди, да се поръчат по-малко ролки - между 15 и 20 хиляди, които биха обезпечили във всяка една машина за гласуване да има по една хартиена ролка и една резервна. Дължината на всяка ролка ще е около 80 м.


"Според нас и предвид становището на печатницата на БНБ при евентуална дата за произвеждане на избори 26 март не би могло да се достави достатъчно количество хартия, но за 2 април ЦИК ще получи необходимото количество, което ще отговаря на изискванията в закона", заяви Нейкова.


Думите ѝ предизвикаха Калина Константинова от "Продължаваме промяната" да заяви, че при така подадените числа това означава, че бюлетини за машинно гласуване ще има само за 3 млн. българи вместо за 6 милиона. Според нея така редица избиратели няма да имат право на избор как да гласуват. Нейкова ѝ отговори, че в Изборния кодекс няма разпоредба, която да задължава ЦИК да осигури брой бюлетини за машинно гласуване според броя на избирателите, така както има такова за хартиените бюлетини. След което добави, че за последните избори на 2 октомври комисията е била осигурила една ролка в машината и две резервни, а голяма част от количествата останали неизползвани. Посочи и че разликата между 20 и 30 хил. ролки ще бъде като резерв, който ще бъде разпределен малко по-късно.


Божидар Божанов от "Демократична България" изрази съмнение, че заради новите характеристики на бюлетините за машинно гласуване, сега те ще бъдат по-дълги, т.е. ще е нужна повече хартия и повече ролки. Нейкова заяви, че ЦИК все още не е взела решение за дължината на бюлетините и все още няма образец за бюлетина за машинно гласуване.


Изборните промени, които партиите (не) трябваше да направят
Изборните промени, които партиите (не) трябваше да направят

От изслушването на председателя на изборната комисия се разбра още, че към този момент ЦИК няма готовност да обезпечи видеонаблюдението и видеозаснемането на броенето на бюлетините във всички секции. Нейкова отбеляза, че техническото обезпечаване на видеонаблюдението е ангажимент на Министерския съвет, а комисията вече е провела два разговора по въпроса със служебния кабинет и предстои още един. Едва тогава ще има повече информация по въпроса.


Нейкова добави, че ЦИК вече е направила преизчисление на мандатите след проведеното през 2021 г. национално преброяване, чиито резултати излязоха ден след предсрочните избори миналата есен - на 3 октомври. По думите ѝ няма да има изборен район с по-малко от 4 мандата, но ще има промени в някои райони в посока намаляване или увеличаване на мандатите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK