Представители на "Телъс" дойдоха от Канада, за да отговарят на депутатите, но нямаше кой да пита

Калина Константинова, председател на комисията

© Велко Ангелов

Калина Константинова, председател на комисиятаИзбори 2023

Двама представители на компанията "Телъс" (Telus), която модерира съдържанието на "Фейсбук" в България, пристигнаха днес от Канада, за да отговарят на въпроси на депутатите от Комисията по електронно управление и информационни технологии, но успяха да отговорят само на два въпроса.


"Демократична България" ще покани Telus да обясни как модерира във "Фейсбук"
"Демократична България" ще покани Telus да обясни как модерира във "Фейсбук"


В дневния ред на комисията беше изслушване на тема "Социалните мрежи в България - модериране на публикации и коментари, свобода на изразяване в интернет пространството и недопускане на цензура и изкривяване на обществените нагласи" като освен "Телъс" се предвиждаше и участие на представители на компанията "Мета" - собственик на социалната мрежа. Изслушването беше провокирано от недоволство на потребители, които смятат, че биват санкционирани за коментари срещу нападението на Русия в Украйна, докато коментари в полза на агресията не се наказват.


Председателят на комисията Калина Константинова ("Продължаваме промяната") свика заседанието в една от парламентарните почивки, за да може представителите на компанията, пътували до България специално заради него, все пак да бъдат изслушани. Беше принудена да го закрие на 30-тата минута, когато заседанието в пленарната зала беше възобновено. Тя предложи разговорът да продължи под формата на дискусия, но представители на ГЕРБ възразиха, че това би било нарушение и този вариант също отпадна. Междувременно заседанието в пленарната зала пък беше закрито поради липса на кворум.
Bird.bg: Българските модератори на "Фейсбук" са подчинени на руски отдел
Bird.bg: Българските модератори на "Фейсбук" са подчинени на руски отдел

Представителите на "Телъс" се ангажираха да отговорят на всички депутатски въпроси писмено.


От малкото, казано от тях, се разбра, че "Телъс" е ангажирана от "Мета" да модерира съдържанието на "Фейсбук" според правилата на самата платформа и не участва в разработката им. Компанията е била одитирана на два пъти и в двата случая заключението е било, че спазва стриктно насоките, които са й дадени. Всички опасения трябва да бъдат насочвани директно към "Мета", препоръчаха те.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK