Радев поиска от партиите общи действия към Северна Македония и контрол на главния прокурор

Радев поиска от партиите общи действия към Северна Македония и контрол на главния прокурор

© Лили ТоушекИзбори 2023

Случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и към всичко българско. И затова е изключително важно този път властите в Северна Македония ясно да заявят, че това е престъпление от омраза. Не е битов скандал, не е криминален случай". Това заяви президентът Румен Радев от Перник, където присъства на фестивала "Сурва".


На 19 януари при посещение на 21-годишния Пендиков на бар в Охрид той бе нападнат словесно "на етническа основа" от хора, впоследствие изхвърлени от бара. Когато си е тръгвал, той е бил причакан и пребит, а впоследствие докаран в София за лечение.


Радев добави, че неиздирените и ненаказани много случаи на системен тормоз над хората с българско съмосъзнание, водят до такива случаи на физическо насилие и ескалация.
Това не е въпрос само за история и език, а и за елементарни човешки права, каза Радев. Той очаква съвсем скоро македонските българи да бъдат вписани в конституцията на страната. Повтори исканията си за смяна на учебниците.


Призова партиите и лидерите, които призовавали веднага за вдигане на ветото за преговорите на Северна Македония да се приедини към ЕС, да се обединят, за да се използват всичи европейски механизми, както и тези в двустранната дипломация, така че да се реши веднъж завинаги този проблем.


"Ако в Северна Македония продължават да блокират българско участие под каквато и да е форма, те се самоблокират за ЕС, това е категорично ясно", каза президентът.


Надява се желанието за контрол на главния прокурор да не е "маскарадна игра"


За приетите на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, Радев каза, че парламентът много трудно ще навакса за три дни пропилените 3 месеца за осъществяването на правосъдната реформа.


"Ако това беше наистина приоритет, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебатите от самото съществуване на парламента. Надявам се това да не са маскарадни игри в Народното събрание. Когато разбраха, че дните са преброени, изведнъж се втурнаха да решават този въпрос. Всеки да покаже, че има желание и му е приоритет, но може би с тайната надежда, че няма да стане. Механизмът за контрол върху действията на главния прокурор е фактор за отпушване на политическия процес в България, неотложен е за приемане. В тази една седмица могат и трябва да го направят", коментира Радев.


По-късно пред БНТ заместник-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин заяви, че в 48-ото Народно събрание няма да стигне времето, за да бъдат гласувани на второ четене промените, тъй като процедурата предвижда да бъдат обобщени в общ законопроект от правната комисия, след което да се обяви в зала и тогава започват да текат сроковете между първо и второ четене. Последният работен ден на парламента ще е 3 февруари (петък).


За референдума на "Има такъв народ" : Нямам нужда от посредници


Радев коментира и началото на подписката на "Има такъв народ" за провеждане на референдум за свикване на Велико Народно събрание, което да промени формата на управление на държавата в президентска република, така:


"Специално за моята институция аз нямам нужда от посредници в диалога си с българските граждани. Ако аз имам намерение за промяна на формата на държавно управление, сам ще го заявя".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK