Според Пеканов все още е реалистично България да приеме еврото от 2024 г.

Според Пеканов все още е реалистично България да приеме еврото от 2024 г.

© Лили ТоушекБългария може да поиска извънреден доклад за готовността си за влизане в еврозоната през март или април, но за целта трябва да е изпълнила критериите за инфлацията и да е приела три закона. Това обяви пред "Нова телевизия" вицепремиерът Атанас Пеканов.


Допълни, че е апелирал депутатите за приемат законите, без да ги назовава, предвид, че Народното събрание ще работи и следващата седмица, а след това ще бъде разпуснато.


Според него за момента остава реалистично влизането на България в еврозоната от 2024 г. Ако през юни страната получи положителен доклад за това, от юли или август цените ще бъдат обявявани в лева и в евро.
"Обикновено решението от страна на Съвета на ЕС за влизане се взема през юли, след това през август трябва да се случи въвеждането на цени в лева и в евро, обясни Пеканов.


Пеканов посочи, че за да не се стига до повишение на цените при приемането на еврото, Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията трябва да предприемат много ясни действия в посока пресичане на нелоялни практики и спекулации.


"Аз видях информационната кампания - лъскава и добре подготвена, на "Възраждане" за техния референдум. Навсякъде те лансират един куп, според мен, митове и неверни факти, че ние ще се откажем от паричната си политика. Ами ние сме се отказали от нея през 1997-а с влизането в борда. Нещо абсолютно одобрявано от българското общество, защото донесе стабилност".


По решението на парламента, с което кабинетът бе задължен да предоговори части от Националния план за възстановяване и управление, вицепремиерът посочи, че Министерството на енергетиката съвместно с други институции има месец да подготви обосновано искане, позиция на България защо тези ангажименти не може да бъдат изпълнени в текущата ситуация. Те са свързани с работата на въглищните централи.


Все още нямаме официален отговор от Брюксел, защото те все още търсят по кой член от регламента, по кой механизъм ние да вървим към такова предоговаряне, обясни Пеканов. В така зададените срокове от парламента трудно ще получим отговор от ЕК. Защото оценката на това обосновано искане, след като то бъде изпратено, отнема около 2 месеца. Започваме отначало, затова смятах, че това трябва да върви с допълнителните преговори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK