В една трета от избирателните райони ще има промяна в броя на мандатите

В една трета от избирателните райони ще има промяна в броя на мандатите

© Юлия ЛазароваВ около една трета от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите, обяви пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК пред държавното радио. Допълни, че очаква през през следващата седмица комисията за вземе решение за това. Първо обаче се изчакват указите на президента.


"Първо трябва да бъде издаден указ на президента за насрочване на изборите. След това очакваме неговия указ, с който той ще определи наименованията и границите на изборните райони, въз основа на което трябва да вземем нашето решение за броя на мандатите по изборни райони", описа процедурата тя.


Поясни, че не може в един избирателен район да има по-малко от четири мандата. Броят им се определя според данните на НСИ от последното преброяване на населението. Отново след указите ще трябва да се вземе решение за размера на бюлетината, каквато вече се нарича разписката от машинния вот.
Нейкова посочи, че дължината трябва да е такава, че да може върху нея да се отпечата номерът на партията или коалицията, както и преференциален номер, ако е ползван. Допусна, че дължината ще е по-голяма от сегашната, но едва ли ще достигне 50-60 см.


Както се практикува и с останалите бюлетини, тя трябва да е сгъната, за да се вижда вота и върху нея да бъде поставен печат.

Машините могат работят със защитена хартия, смята изборната администрация
Машините могат работят със защитена хартия, смята изборната администрация

Нейкова коментира, че когато изборите са редовни - веднъж на четири години, тогава може да има по-стройна организация и по-дългосрочно планиране на разяснителната кампания и на обучението на членовете на секционните избирателни комисии.


"В навечерието на избори често се оказваме с промяна в изборното законодателство и трябва в спешен порядък Централната избирателна комисия да организира тези дейности", допълни тя.


Не се предвиждат демонстрации с цел допълнително удостоверяване, че софтуерът на машините не може да бъде манипулиран.


Потвърди, че членовете на СИК ще получат възнаграждение, което ще бъде не по-малко от една четвърт от минималната работна заплата, или около 195 лв. През октомври сумата е била 85 лв.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK