На изпроводяк парламентът прие правила за заплати в болниците и помощи за аптеки

Васил Пандов, депутат от "Продължаваме промяната"

© Юлия Лазарова

Васил Пандов, депутат от "Продължаваме промяната"Три дни преди да бъде разпуснато, Народното събрание прие с пълно мнозинство промени в Закона за здравното осигуряване, внесени от "Продължаваме промяната".


С приетите текстове се регулират възнагражденията на работещите в болниците с договори по с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като се залага заплатите да не са по-ниски от договореното в колективния трудов договор. Той се подписва между представители на държавата, синдикати и съсловни организации. В подписания през 2022 г. беше заложено най-ниската заплата за медицинска сестра да е 1500 лв., а за лекар без специалност - 2000 лв. През лятото на миналата година обаче съдът го отмени.


Българските семейства отделят най-големия в ЕС дял от разходите си за здраве (графики)
Българските семейства отделят най-големия в ЕС дял от разходите си за здраве (графики)


Според вносителите на промените тъкмо с уреждането на минималните възнаграждения в закон се премахва възможността за повторното им обжалване. Условието обаче е да има приет бюджет на pдравната каса. Или с други думи, мярката няма да влезе в сила сега, тъй като сегашното Народно събрание прие само удължаване на бюджета.
С приетия окончателно законопроект се залагат и изисквания към възнагражденията в общинските болници. Тези, които са единствени в отдалечени места, ще имат възможност и да получават дотиране от държавата, за да могат все пак да изплащат изискваните минимални възнаграждения. Методиката за финансовото подпомагане трябва да се уточни между Българския лекарски съюз (БЛС) и НЗОК.


Депутатите отстраниха предсрочно управителя на здравната каса
Депутатите отстраниха предсрочно управителя на здравната каса

Предвижда се да има финансова помощ от държавата и за аптеки в отдалечени места, както и такива, които са единствените денонощни за даден район и отпускат лекарства по здравна каса през нощта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK