Заради ГЕРБ, ДПС и БСП парламентът няма да приеме механизъм за разследване на главния прокурор

Надежда Йорданова, депутат от "Демократична България"

© Георги Кожухаров

Надежда Йорданова, депутат от "Демократична България"Избори 2023

Парламентът е отхвърлил предложението на "Демократична България" срокът между двете четения на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се цели въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор, да бъде съкратен на три дни. Това се е случило в закритата за медиите част от заседанието на парламента, когато народните представители са изслушвали докладите на държавна агенция "Разузнаване", служба "Военно разузнаване" и държавна агенция "Национална сигурност".


"За" предложението за съкращаване на срока от обичайните седем на три дни са гласували депутати от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход", "против" са били депутати от ГЕРБ и ДПС, а народните представители от БСП са гласували с "въздържал се". Общо гласовете "против" и "въздържал се" са били повече от тези "за".


От пленарната зала са отсъствали редица депутати от няколко парламентарни групи, включително от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Това даде повод на опонентите им да направят заключения, че сами спъват опитите за реформа в прокуратурата.


Зарков: Следващият парламент ще бъде принуден да приеме механизъм за главния прокурор
Зарков: Следващият парламент ще бъде принуден да приеме механизъм за главния прокурорЗа сюжета около гласуването говорят неофициално депутати в кулоарите на парламента, тъй като то не беше в публичната част от заседанието. Преди началото на закритата част от заседанието депутатът от "Демократична България" Надежда Йорданова обяви, че още сутринта правната комисия е констатирала, че е готов докладът с обединените предложения на приетите на първо четене промени в НПК. Това означава, че би следвало да няма пречка още преди закритото заседание водещият заседанието (в случая Росен Желязков от ГЕРБ) да обяви, че доклад има, за да може формално да започне да тече срокът преди второто, окончателно гласуване или да се направят предложения за съкращаването му. Желязков обаче отговори, че при него не е постъпило съобщение за готов доклад на правната комисия.


Дори и да се беше приело срокът между първо и второ четене на промените да е три дни, Народното събрание едва ли можеше да ги гласува окончателно. Причината е, че президентът Румен Радев вече обяви, че ще разпусне парламента от петък (3 февруари), тоест последният работен ден на 48-ото Народно събрание се очаква да бъде след два дни, в четвъртък (2 февруари). Неофициално обаче депутати коментираха в кулоарите на парламента, че президентът би дал повече време на парламента, ако имаше знак, че мнозинството от народните представители има воля да въведе механизъм за разследване на главния прокурор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK