Кой плаща пътуване на Гешев и още депутатски въпроси, които ще останат без отговор

Кой плаща пътуване на Гешев и още депутатски въпроси, които ще останат без отговор

© Георги КожухаровНад 150 - толкова са въпросите на народни представители от различни политически сили към служебния кабинет, които няма да намерят отговор заради предстоящото разпускане на 48-мото Народното събрание. В последните си работни дни депутатите не спират да изпращат въпроси до различните министерства и институции, макар шансът да получат отговори да е нулев.


Такъв е случаят с депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев, който на 30 януари изпрати писмо до главния прокурор Иван Гешев с искане да получи детайли по въпроса за визитата му в САЩ.


Едно наум: Костадинов похвали сина си за "раздадени балтии" срещу "евробабаит" в училище
Едно наум: Костадинов похвали сина си за "раздадени балтии" срещу "евробабаит" в училище


Мирчев поставя следните въпроси:

  • по покана на кои конгресмени е участието на Иван Гешев в т.нар. молитвена закуска?
  • кой поема таксата за участието?
  • кои са придружаващите лица?
  • за сметка на кое перо от бюджета на съдебната власт са изразходвани средства за командиравката и какъв е техният размер?
Повод за питането му е позицията на американското правителство, което се разграничи от предстоящото посещение на българския главен прокурор Иван Гешев във Вашингтон, вследствие на което прокуратурата изпрати официално съобщение до медиите, в което посочва, че главният прокурор е на посещение в Съединените американски щати за участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън, по покана на конгресмени.
Депутатът от "Демократична България" вече обяви пътуването за "пиар ход на прокуратурата" . Сега позовавайки се на чл. 139 от правилника за работа на Народното събрание, който му дава право да изисква съдействие и сведения от институциите във връзка с изпълнение на правомощията му, отправя въпроси към държавното обвинение за посещението. Според същия член срокът държавните органи да предоставят изисканата информация е 14 дни, т.е. при изтичането им Мирчев вече няма да бъде народен представител и това освобождава прокуратурата от задължението ѝ да му предостави отговор.Подобна съдба очаква и още над 80 въпроса от народни представители към министри в служебния кабинет, постъпили в деловодната система на Народното събрание след 23 януари по процедурата за парламентарен контрол. Тъй като според правилника за работата на парламента срокът за изпращане на отговори е 10 дни, ако до четвъртък (2 февруари) такива не бъдат получени, депутатите ще могат само да се надяват да влязат и в следващия 49-ти парламент, за да се опитат да ги зададат отново.


Кой какво пита


В последните дни на парламента народните представители се вълнуват от разнообразни теми. Депутатът от "Демократична България" Иван Белчев, който е на второ място по отправени писмени въпроси към министри в 48-я парламент - 53 на брой, (рекордьор е именно Ивайло Мирчев с 84 въпроса) пита министъра на образованието Сашо Пенов за законността на провеждането на подписка за референдум на територията на учебни заведения, покрай нашумелия наскоро случай със сина на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.


Петър Петров от "Възраждане" иска да разбере от министъра на земеделието Явор Гечев какъв е броят на възложените за изработване и броя на утвърдените областни планове за развитие на горските територии, а
Кремена Кунева, депутат също от обединението, се интересува от все още несъществуващия регистър на заетите в независимия културен сектор и артистите на свободна практика и пита за това министъра на културата Велислав Минеков.


Именно депуатите от "Демократчина България" са най-активни при задаването на въпроси към службната власт, показава справка на "Дневник", следвани от тези на ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и БСП. Най-малко въпроси са задавали народните представители от ДПС и "Български възход".


За ден Николина Ангелкова е задала 200 въпроса към министрите
За ден Николина Ангелкова е задала 200 въпроса към министрите

Най-много въпроси без отговор е оставил пък министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, който не е отговорил на 33 въпроса. Следват го министърът на енергетиката Росен Христов - 29 въпроса и на земеделието Явор Гечев с 20 въпроса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK