В отсъствието на БСП и Костадинов от "Възраждане" парламентът почете паметта на жертвите на комунизма

В отсъствието на БСП парламентът почете паметта на жертвите на комунизма

© Велко Ангелов

В отсъствието на БСП парламентът почете паметта на жертвите на комунизмаДепутатите почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим с минута мълчание. Предложението за това направи Никола Минчев от "Продължаваме промяната". Народните представители от БСП отсъстваха от залата. Първо минута мълчание поиска Румен Христов от ГЕРБ-СДС, но председателят на парламента Вежди Рашидов (също от ГЕРБ) му отказа с обяснение, че не е било гласувано. Правилникът на парламента допуска обаче "в изключителни случаи" да се правят предложения за почитане на паметта, дори и да не са обявени предходния ден.


В началото на минутата мълчание председателят на парламентарната група на "Възраждане" също напусна залата, но камерите показаха, че останалите депутати от тази партия станаха и почетоха паметта на жертвите на комунизма.


Как комунизмът беше обявен за престъпен режим - българската връзка
Как комунизмът беше обявен за престъпен режим - българската връзка


В декларация от трибуната на парламента Румен Христов от ГЕРБ-СДС посочи, че след 9 септември 1944 г. за няколко месеца в страната по политически причини са убити и безследно изчезнали 20 хил. души и са изселени близо 30 хил. "Макар че комунистическата власт не е питала българския народ дали иска реки от кръв и жестокост, в негово име са извършени зверства, съизмерими само с тъмните времена на Средновековието. В следващите години без съд и присъда в лагерите на смъртта - в "Белене", "Ловеч", "Богданов дол", "Скравена", "Куциян" - са въдворени, измъчвани и убивани хиляди българи", каза Румен Христов.
"На 1 февруари 1945-та година бе осъден на смърт и физически унищожен българския политически елит. Избити още същата вечер бяха- тримата регенти, 22 министри, 8 царски съветници, 67 депутати, 47 генерали и полковници. Стотици хиляди са изчезналите, избитите без съд, изпратените по затвори и лагери- само защото достойно и смело се противопоставят на лазещия комунистически терор. Вратата на непростимото зло бе отворена завинаги! Тези мракобесни времена са червена лампа, която и днес продължава ярко да свети. Която трябва да ни държи отговорни това да не се повтаря никога, никога повече!", каза в декларация от трибуната на парламента Людмила Илиева от "Демократична България".


Пожелавам през 2023 година да се събудим
Пожелавам през 2023 година да се събудим

Станислав Анастасов от ДПС добави, че за целия период на т. нар. Народен съд са издадени 2730 смъртни присъди, 1920 доживотни тъмнични и още хиляди присъди от по 20 г., 15 г. и 10 г. "Тогава управляващата върхушка твърди, че изпълнява волята на съюзниците, които са победили във войната. Което дълбоко не е вярно. Смъртните присъди, изпълнени на 1 февруари 1945 г., с много предшестват Парижкия мирен договор, който е подписан чак на 10 февруари 1947 г., повече от две години по-късно. Тези присъди са изпълнени по т. нар. Московско примирие от 28 октомври 1944 г. и няма никакво съмнение, че българската върхушка се престара в това да се отърве от политическите си опоненти", каза Станислав Анастасов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK