Новото старо служебно правителство е само с един сменен министър, изборите ще са на 2 април

Румен Радев връчи третия, последен, мандат за съставяне на правителство на БСП

© Цветелина Белутова

Румен Радев връчи третия, последен, мандат за съставяне на правителство на БСПИзбори 2023

Президентът Румен Радев разпуска от утре (3 февруари) 48-ото Народно събрание и насрочва избори за 2 април, съобщава пресслужбата на държавния глава. В петък ще бъде представено и служебното правителство, в което има само една смяна - на министъра на културата. Мястото на досегашния титуляр Велислав Минеков ще бъде заето от диригента и настоящ директор на Софийската филхармония Найден Тодоров.


Дотук се стигна, след като нито един от трите мандатоносителя не успя да сформира редовно правителство в рамките на 48-ия парламент - първа го получи ГЕРБ - СДС като най-голямата политическа сила в парламента. Тя предложи за премиер неврохирурга проф. Николай Габровски и подложи състава и структурата на правителството за гласуване в пленарната зала, но не успя да намери подкрепа от 121 депутати (правителство се гласува с обикновено мнозинство - половината плюс един от общо 240 народни представители - бел. авт.). Втората по големина формация в парламента "Продължаваме промяната" излъчи за премиер акад. Николай Денков. След неуспешен опит да събере подкрепа за декларация с приоритети и партията на Кирил Петков и Асен Василев върна мандата неизпълнен. За третия мандат президентът избра отново - за четвърти пореден път - да го връчи на БСП, но освен ДПС останалите формации отказаха подкрепа за управление и съответно и последният шанс за съставяне на редовно управление се провали.


Парламентът, след който всичко ще започне от нулата
Парламентът, след който всичко ще започне от нулата


За петия си служебен кабинет президентът Румен Радев реши да запази състава на досегашния с една-единствена смяна - на министъра на културата. Че досегашният служебен премиер Гълъб Донев ще запази поста си, стана известно още преди десет дни, когато държавният глава обяви решението си в интервю за "Дарик радио". Неофициално за досегашния министър на културата Велислав Минеков пък се разбра, че сам е пожелал да напусна поста. Той ще бъде заменен от Найден Тодоров (повече за него вижте по-надолу в текста).
Временният кабинет остава начело на държавата, докато новият парламент не гласува редовно правителство. Ако обаче партиите в 49-ото Народно събрание отново не успеят да се разберат, може служебно правителство да продължи да управлява до края на календарната година.


Какъв е съставът на служения кабинет


"Дневник" публикува списъка с министрите в служебния кабинет, обявени от администрацията на държавния глава, и добавя допълнителна информация за някои от тях:


Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства. Още за Атанас Пеканов четете тук.


Лазар Манолов Лазаров за служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика; Повече за него четете тук.


Христо Владимиров Алексиев за служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията; Христо Алексиев ще е служебен министър за четвърти път. Още за него четете тук.


Иван Петев Демерджиев за служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Повече за Демерджиев четете тук.


Росица Атанасова Велкова-Желева за служебен министър на финансите. Още за нея четете тук.


Димитър Желязков Стоянов за служебен министър на отбраната. Повече за него четете тук.


Асен Георгиев Меджидиев за служебен министър на здравеопазването. Кой е Меджидиев четете тук.


Иван Димитров Шишков за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Кой е Иван Шишков четете тук.


Сашо Георгиев Пенов за служебен министър на образованието и науката. За Сашо Пенов четете тук.


Николай Милков Милков за служебен министър на външните работи. Кой е Николай Милков четете тук.


Крум Костадинов Зарков за служебен министър на правосъдието. Кой е Крум Зарков четете тук.


Росица Атанасова Карамфилова-Благова за служебен министър на околната среда и водите. Повече за нея четете тук.


Явор Илиев Гечев за служебен министър на земеделието. Повече за него четете тук.


Никола Руменов Стоянов за служебен министър на икономиката и индустрията. Кой е той четете тук.


Росен Иванов Христов за служебен министър на енергетиката. Повече за него четете тук.


Александър Георгиев Пулев за служебен министър на иновациите и растежа. Още за него четете тук.


Илин Павлинов Димитров за служебен министър на туризма. Кой е Илин Димитров четете тук.


Весела Николаева Лечева за служебен министър на младежта и спорта. Коя е Весела Лечева четете тук.


Георги Георгиев Тодоров за служебен министър на електронното управление. Повече за него четете тук.


Найден Владиславов Тодоров за служебен министър на културата.


Кой плаща пътуване на Гешев и още депутатски въпроси, които ще останат без отговор
Кой плаща пътуване на Гешев и още депутатски въпроси, които ще останат без отговор

Кой е служебният министър на културата?


Найден Тодоров е познат като настоящ директор на Софийската филхармония, след като бе преизбран за поста за нов 5-годишен мандат през октомври 2022 г. Освен успешен мениджър, довел в България редица световни музиканти като Марта Аргерич, Анджела Георгиу, Соня Йончева, Паул Бадура-Скода, Юрий Башмет, Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиян Рахлин и много други, Тодоров е и успешен диригент. През годините е работил с абсолютно всички симфонични оркестри и оперни театри в България, а със Софийската филхармония дебютира през 2001 г. През 2004 г. той е обявен за неин постоянен гост-диригент, по-късно става главен гост-диригент, а от началото на 2017 г. е избран и за неин директор, посочва пресслужбата на държавния глава.


Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище "Добрин Петков" в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена.
През 2000 година, само на 26 години, е поканен за музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция. В периода 2005 - 2017 е начело на Държавна опера - Русе. През 2006 година прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония. През 2010 дебютира и във Виенската народна опера, дирижирайки спектаклите на балета "Лешникотрошачката" от Чайковски с Виенския държавен балет.


Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри, между които са Виенският симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота - Колумбия, Оркестърът на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и мн. др.


От 2018 година като част от образователната политика на Софийската филхармония Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската национална телевизия "На концерт с БНТ 2". През 2021 г. издава първата си книга с разкази "Полъх от ангели".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK