Кой е Найден Тодоров - новият служебен министър на културата

Кой е Найден Тодоров - новият служебен министър на културата

© Прессекретариат на Държавния главаИзбори 2023

Директорът на Софийската филхармония от 2017 година насам Найден Тодоров е новият служебен министър на културата. Той заменя на поста Велислав Минеков, който беше министър на културата в два поредни служебни кабинета, като вчера в отчета си обяви, че се е справил със замръзналото кралство "Министерство на културата".


Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище "Добрин Петков" в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена, се казва в биографията му, разпространена от прессекретариата на държавния глава.


През 2000 година, само на 26 години, Тодоров е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.
В периода 2003 - 2005 работи като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество - Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор "Дунавски звуци" в Русе.


Между 2005 и 2017 година Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе.


През 2006 година прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония.


Посочва се, че Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри, между които Виенският симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота - Колумбия, Оркестърът на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и много други.


От визитката на Найден Тодоров се разбира също, че се изявява като телевизионен водещ на предаването "На концерт с БНТ 2" и пише разкази, като първата му книга, кръстена "Полъх от ангели", е излязла през миналата година.


Кои са останалите министри в новото старо служебно правителство вижте тук


Как оцени работата си предишният министър на културата тук


Отчетът на служебното правителство, след шест месеца работа тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK