ДАНС е изпратила справка за "Джемкорп" на прокуратурата

Депутатът Десислава Трифонова от ГЕРБ оглавяваше временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по случая "Джемкорп"

© Юлия Лазарова

Депутатът Десислава Трифонова от ГЕРБ оглавяваше временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по случая "Джемкорп"Избори 2023

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е изпратила материалите по случая "Джемкорп" на Върховната касационна прокуратура, съобщи с публикация във "Фейсбук" бившият депутат Десислава Трифонова. В писмото на ДАНС до Трифонова не се посочва дали са открити някакви нарушения в меморандума с "Джемкорп", а само пише:

След извършена проверка от съответните органи на агенцията, получените резултати са обективирани в писмена справка, която е предоставена по компетентност на органите на Върховна касационна прокуратураведно със събраните по случая материали.


От "Продължаваме промяната" отговориха лаконично с писмена позиция до медиите. Тя гласи: "Продължаваме промяната" винаги сме приветствали прокуратурата да проверява всички подадени сигнали, в това число и прекратени без претенции необвързващи меморандуми."

Депутатите приеха доклада на временната комисия по казуса "Джемкорп"
Депутатите приеха доклада на временната комисия по казуса "Джемкорп"
Темата за меморандумът за разбирателство с "Джемкорп" бе част и от политическите атаки в 48-ия парламент. В него по искане на парламентарната група на ГЕРБ бе създадена временна комисия, която да проучва подписания меморандум между правителството и базираната в Англия "Джемкорп кепитъл мениджмънт". Тогава от ГЕРБ твърдяха, че меморандумът не е прекратен, макар че от компанията отрекоха това. Докладът на комисията обаче показа, че няма документи от преговори между "Джемкорп", "Ай Пи Три корпорейшън" и Министерството на енергетиката, нито са проверявани компаниите, нито информация кои са собствениците на компанията и данни с какви експерти разполагат за "изпълнение, на която и да е дейност на меморандума".


ГЕРБ и "Продължаваме промяната" влязоха в схватка за "Джемкорп" като "предизборен плацдарм"
ГЕРБ и "Продължаваме промяната" влязоха в схватка за "Джемкорп" като "предизборен плацдарм"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK