Говорителят на избирателната комисия: Порочни практики може да има при всички гласувания

Говорителят на избирателната комисия: Порочни практики може да има при всички гласувания

© Юлия ЛазароваИзбори 2023

Порочни практики винаги, при всички видове гласувания може да има, особено когато ги търсим като ефект. Нашата цел е да създадем такива правила, че да ги изолираме максимално. Но правилата трябва да се спазват както от избирателите, така и от членовете на избирателни комисии, каза днес пред Би Ти Ви заместник-председателят на Централната избирателна комисия и говорител на комисията Росица Матева.


Тя уточни, че за две години това са шести избори, които ЦИК ще проведе, като те представляват предизвикателство заради промените в Изборния кодекс. Матева е уверена, че и с тях комисията ще се справи. Вчера президентът Румен Радев разпусна 48-ото Народно събрание и насрочи изборите за 2 април. По първоначални сметки изборите ще струват 12 млн. лв., но подробната план-сметка ще се приеме днес.


В отговор на въпрос Матева каза, че видеонаблюдение на броенето ще има, като то трябва да се осигури от Министерския съвет. Още не е решено точно как ще бъде извършвано то.
"Печатницата на БНБ ни даде гаранция, че ще осигури нужната хартия за машините. Преди два дни получихме графика за доставка, като на 15 март е първата доставка", посочи Росица Матева, в отговор на друг актуален въпрос.


Попитана дали връщането на гласуването с хартиени бюлетини ще върне и опашките при предаване на документите, тя отговори, че на районите избирателни комисии ще се дадат подробно методически указания как да се попълнят протоколите точно и бързо.


Кога ще станат ясни номерата на партиите в бюлетините и другите важните срокове за изборите вижте тук


Защо 6 избирателни района ще излъчат по-малко депутати, а 4 повече тук


Още вижте във видеото

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK