Президентът очаква борба с бедността и престъпността в "политическия Сървайвър" на кабинета

Президентът Румен Радев представи очакванията си към служебното правителство и какво според него е постигнало

© Георги Кожухаров

Президентът Румен Радев представи очакванията си към служебното правителство и какво според него е постигналоИзбори 2023

Гарантиране на покупателната способност, борбата с бедността и престъпността, укрепване на границата с Турция, работа по укрепване на границата, привличане на чуждестранни инвестиции, развитие по проекта за изграждане на Национална детска болница и осигуряване на Спешна помощ по въздуха, подготовка на изборите, което "се усложнява на фона на новите промени в изборния закон". Това бяха основните задачи, които президентът Румен Радев постави на новото служебно правителство. То е в почти същия състав като досегашното с изключение на една смяна - вместо Велислав Минеков министър на културата вече е Найден Тодоров.


Министър-председателят Гълъб Донев даде заявка, че служебното правителство ще подминава дребните провокации, но няма да прави компромиси с лъжите. Изрази очакване, че кабинетът ще бъде обвиняван за несбъднали се реформи. По думите му има и предимство да бъдат министри за втори път: "Знаеш какво предстои и си готов за втория сезон на политическия "Сървайвър". (Видео вижте в края на статията)


В очакване на атаки


В изказванията си и Румен Радев, и на Гълъб Донев посочиха, че очакват политическа злоупотреба от част от партиите с действията на служебния кабинет заради предизборната кампания. "Ще опитат да извлекат дивиденти на ваш гръб, да ви провокират ежедневно, да оправдават с вас собствените си провали", каза президентът.


Няма да участваме в издълбаването на нови разделителни линииГълъб Донев,

министър-председател


"Ще бъдем обвинявани за провали, ще бъдем сочени като виновници за несбъднали се реформи, ще носим отговорност за решения, за които правомощия има само Народното събрание", каза Гълъб Донев. По думите му служебното правителство няма да участва в предизборната кампания, "ще подминаваме дребните политически провокации, но ще бъдем безкомпромисни с лъжите".


Време за похвали към себе си


Предишното служебно правителство на Румен Радев с встъпването си в длъжност директно атакува кабинета "Петков" с обвинения за "хаос и разруха" в енергетиката. Шест месеца по-късно държавният глава показа, че оценката му за последното редовно правителство не се е променила.


"Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората. Блокирали институции, рекордни цени на горивата и галопираща инфлация, липса на газ, на договори, на слотове, на търгове, интерконектор в насипно състояние и подивели цени", каза президентът. Газовата връзка с Гърция беше официално открита от тогавашния премиер в оставка Кирил Петков, но получи Акт 16 по време на служебното правителство. В последните дни на управлението си Петков говореше и за уговорени доставки на седем танкера с газ. Президентът не отбеляза, че правителството му смяташе за неизбежни преговорите с "Газпром". Отличи споразумението с Турция, според което България ще използва 13 години терминали за доставки на втечнен газ.


Парламентът, след който всичко ще започне от нулата
Парламентът, след който всичко ще започне от нулата


"България инициира важен проект с европейско значение за пренос на допълнителните количества договорена азерска газ към Европа. България инициира и идеята за предстоящото подписване на меморандум с Гърция за петролопровода Александруполис - Бургас, така че да се гарантира диверсификация на доставките на нефт за България и страните от Черноморския регион", каза президентът.


Румен Радев похвали правителството си, че написало закони по Плана за възстановяване и устойчивост. По-голямата част от тях бяха в сферата на правосъдието и изготвени от министъра на правосъдието Крум Зарков, но мнозинството в парламента отказа да се заеме с тях. Министърът на енергетиката обаче така и не е представял промени в Закона за енергетиката, с които също трябва да се направят реформи по плана.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK