Българи, тръгнали към Скопие за годишнината на Гоце Делчев, са забавени, спрени, или задържани

Българи, тръгнали към Скопие за годишнината на Гоце Делчев, са забавени, спрени, или задържани

© МВР ПресцентърПри засилени мерки за сигурност днес беше отбелязана 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев. Делегациите поднесоха цветя на гроба на Гоце Делчев, който се намира в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие. В българската делегация бяха вътрешният министър Иван Демерджиев, министърът на здравеопазването Асен Меджидиев и зам.-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов.


Български граждани обаче бяха възпрепятствани да стигнат до Скопие, като проблемът възникна още на границата.


Трагедия от грешки: побой и празник вкараха София и Скопие в познат коловоз
Трагедия от грешки: побой и празник вкараха София и Скопие в познат коловоз
"Има данни за спрени български граждани, не знам доколко са системни. В края на деня ще имам информация и доколко са основателни мотивите за това", заяви предиобед Демерджиев. Има списък с имена на български граждани, които няма да бъдат допускани, но той не е голям, уточни Демерджиев и отново посочи, че по-пълна информация за създадената организация за пропускането на българските граждани на границата и в каква степен тя отговаря на поетите ангажименти от страна на властите в Северна Македония ще има в края на деня.

По-късно (статията е обновена в 17 ч. - бел.авт.) Демерджиев съобщи, че е получил информация за токов удар на границата, което е забавило влизащите българи в страната с часове, и за да няма подобни проблеми в бъдеще, още в понеделник България ще дари генератори на трите пункта на Северна Македония.


"За съжаление, разбрах, че проблемите са продължили и след ръчната обработка. Подобно поведение е неприемливо. То не съответства на отношенията между нашите два народа. Още повече, че проблемът беше само в едната посока - на влизане в Северна Македония. Колите, които излизаха, минаваха безпрепятствено", каза Демерджиев. По-късно македонското МВР съобщи, че проблемът е отстранен.
"Гоце Делчев е личност, която принадлежи на историята и не може почитта към такава личност да се изразява с насилие. Почитта се изразява с уважение. Насилието руши мостове и ако искаме да бъдем част от Европа, трябва да градим, не да рушим", подчерта Демерджиев и призова политиците да не се поддават на провокации. Добави, че е предложил на колегата си Оливер Спасовски да поднесат цветя заедно, но му е било отказано.


Очакваше се около 100-150 български граждани да пристигнат в Скопие, за да отбележат годишнината от рождението на Гоце Делчев. Тази сутрин Демерджиев заяви, че очаква обещанията на местните власти, че безпрепятствено ще бъдат допуснати желаещите да отидат в Скопие български граждани, да бъдат изпълнени.От страна на властите в Северна Македония цветя положи президентът Стево Пендаровски, а правителствената част от делегацията бе водена от премиера Димитър Ковачевски, като в нея са включени още първият вицепремиер, отговарящ за координацията на политическите въпроси и министър на политическата система и отношенията между общностите, Артан Груби, министърът на отбраната Славянка Петровска, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска.


Властите в Северна Македония увериха, че са взети всички мерки обявените делегации, които искат да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев, да могат да го направят в мирна и спокойна обстановка, че няма да бъдат допуснати инциденти, но и "обиди към македонския народ и държава или поведение, което да смущава чувствата на македонските граждани".


Трима са задържани на границата


Трима български граждани са били задържани за нарушаване на обществения ред и спокойствие на ГКПП "Деве баир", съобщи Министерството на вътрешните работи на страната, цитирано от МИА.


"Около 12:45 часа на ГКПП Деве баир е извършено нарушение на обществения ред и спокойствие от Г.З. (35 г.), А.Х., (50 г.) и Р.Х.(54 г.), български граждани, които първо се държаха вербално нагло и неуместно, използвайки най-унизителни думи, а след това се опитаха да нападнат физически полицейски служители, извършващи служебни действия, при което бяха задържани и се работи за пълно изясняване на случая", информира говорителят на окръжната дирекция на МВР в Куманово Ивана Младеновска.


Позиция на Министерството на външните работи


Българското Министерство на външните работи съобщи в позиция, че има информация за упражнено насилие от страна на граничните власти на Северна Македония. Във връзка с публикации за задържани български граждани, посолството на България в Скопие се е обърнало по официален път към местните власти с искане за допълнителна информация, въпреки че такава информация е следвало да бъде изпратена незабавно от властите в Северна Македония.


"Същите се очаква да бъдат съдени по бърза процедура. Министерството на външните работи отправя призив към засегнатите български граждани, които са получили писмен отказ за влизане на територията на Северна Македония, да предоставят тази информация до министерството с цел предприемане на необходимите действия по дипломатически път и информиране на международните ни партньори", посочват от ведомството.


"Министърът на външните работи Николай Милков проведе разговор с посланика на Северна Македония в София Агнеза Руси с искане за намеса и възстановяване на свободата на движение. Същият въпрос многократно беше повдиган в Скопие от заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. За пореден път констатирахме, че заявленията и уверенията, които получихме от представители на властите в Северна Македония не отговаряха на обстановката на терен. Този подход по никакъв начин не способства за воденето на конструктивен и добронамерен диалог", пишат още от министерството.

"За съжаление, отбелязването на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев не допринесе за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие. С дълбоко съжаление констатираме, че 4 февруари 2023 г. ще влезе в историята като датата, на която властите в Северна Македония, по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към делото и живота на Делчев от страна на български граждани. Министерството на външните работи определя днешното отношение на управляващите в Северна Македония като унизително и недопустимо спрямо българския народ и България.


Оценяваме подобни действия като неизпълнение на поетия ангажимент за осигуряване на безпрепятствен достъп на всички добронамерени граждани, желаещи да отдадат почит пред паметта на големия революционер. Това, наред с нежеланието за общо полагане на венци от делегациите на България и Северна Македония, представлява отстъпление от установените добри практики и ерозира усилията на Република България, насочени към укрепване на добросъседството", посочват от министерството.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK