Според Надежда Йорданова парламентът бил полезен с ограничаване на влиянието на Русия

Надежда Йорданова

© Георги Кожухаров

Надежда ЙордановаРазпуснатото на 2 февруари 48-о Народно събрание е свършило доста полезни неща, противно на внушенията. Това заяви пред БНТ доскорошният депутат от "Демократична България" Надежда Йорданова. Сред смислената работа тя отличи смели стъпки за ограничаване на влиянието на Русия в България, както и подкрепата с въоръжение за Украйна.


"Украйна защитава европейските ценности. Тя е на предна линия и защитава западния модерен цивилизационен ред и това е много важно", посочи Йорданова по повод на военните действия в нападнатата от Русия страна.


Като други плюсове от работата на парламента тя изтъкна недопускането България да влезе в дългова спирала, както и въвеждането на електронното заповедно производство, което спасява от закриване 29 районни съдилища в цялата страна.
Най-големият провал на 48-ото Народно събрание, според нея, е че не успя да сформира правителство.


"Една от големите слабости на този парламент бе, че твърде много важни закони бяха приети на първо четене и въобще не стигнаха до пленарна зала за второ четене", отбеляза тя.


Сред най-безсмислените неща в работата на парламента според нея са били промените в Изборния кодекс.


Съдебната реформа е най-важна за обществото, но не и за ГЕРБ


Йорданова смята, че голямото предизвикателство пред политиците е всеки един от опонентите да направи крачка напред, да започне да чува другия и да преосмисля своите позиции.


"Не може да сме забили котва и да не помръдваме наникъде. Не мога да скрия притеснението си от поведението на ГЕРБ. Те вместо да ни чуят и да приемат, че реформата в прокуратурата е въпроса за имунната система на България и не можем да го пренебрегваме, вместо да са склонни на разговори, правят всичко възможно да отлагат", каза бившият правосъден министър.


Според Йорданова съдебната реформа остава на най-високо място в дневния ред на обществото. Тя уточни, че темата на тази съдебна реформа не е основно Иван Гешев, а върховенство на правото и усещането за справедливост на всеки.


Гласуването на промените в Наказателно-процесуалния кодекс с мнозинство е било димка, защото е било на първо четене при много ясно разбиране и план на ГЕРБ, че въобще няма да се стигне до второ гласуване.


Йорданова добави, че ГЕРБ ще налагат тезата, че проблемът с разследването и търсенето на наказателна отговорност на главния прокурор ще се разреши, ако следствието се върне в статута си отпреди 2006 г., но това не е така. Законопроект за изваждане на следствието от прокуратурата, предложен от "Възраждане" бе приет на първо четене, а впоследствие ГЕРБ поиска от Конституционния съд аргументи, че следствието може да разследва главния прокурор.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK