Опозицията в БСП съобщи за отстранени делегати, пленумът бе отложен след началото

Корнелия Нинова

© Лили Тоушек

Корнелия НиноваЗаседанието на Националния съвет на БСП се отлага за 10 февруари (петък) в 14 ч. То беше насрочено за 11 часа днес, а съобщението на пресцентъра на партията за отлагането му дойде час и 44 минути по-късно.


Посочени са три причини за отлагането:

  • Заради лошото време в страната най-отдалечените делегации не успели да пристигнат навреме.
  • Част от членовете на Националния съвет са ангажирани днес по места с преговори за състава на районните избирателни комисии.
  • Имало е членове на Националния съвет, които са присъствали, но отказали да се регистрират "с цел да провалят участието на БСП в предстоящите избори".
В анонса за заседанието, изпратен от БСП вчера, бе съобщено, че на него депутатите от парламентарната група ще направят отчет за свършеното от тях в 48-ото НС. Друга точка от дневния ред бе Националният съвет да одобри коалиционната формула за участие в парламентарните избори, както и да определи график за провеждане на общински и районни конференции за номинации за депутати, както и на областни съвети за подреждане на листите по райони.


На влизане в централата на БСП по-рано днес бившият депутат Филип Попов заяви, че няма заявки за промяна в коалицията, с която традиционно БСП се явява на избори.
Костадин Паскалев, опозиционер на лидера Корнелия Нинова, и инициатор на новата формация "Левицата!", посочи, че очаква на днес да бъде обсъден въпросът с делегатите за конгреса, който е следващата събота.


"Надявам се да се уточни делегатският състав на конгреса, тъй като бяха направени поредица от безобразия", каза той и добави, че противоуставно били отстранени делегати. Паскалев предположи, че това е направено, защото те са отправяли критика към ръководството на левицата, съобщава БТА.


Кирил Добрев също каза, че очаква да се разбере защо има отстранени делегати. По думите му са отстранени над 70 делегати. Той посочи, че, според устава, правото на мястото на делегат се губи при смъртен случай, напускане на партията или при физическа невъзможност да се явиш.


"Всички тези хора, част от тях ще бъдат днес тук, са в качеството си на плащащи членския си внос и работещи за БСП, но са отстранени от конгреса", посочи Добрев.


На въпрос дали на конгреса ще има опит за смяна на лидера, той отговори: "Конгресът може да направи всичко, може и да отнеме правомощията на Корнелия Нинова да бъде председател".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK