Северна Македония обвини България, че не е спряла определени хора да стигнат до границата

Македонският външен министър Буяр Османи

© Associated Press

Македонският външен министър Буяр ОсманиЧестването на 151 години от рождението на Гоце Делчев според Министерството на външните работи (МВнР) в Северна Македония е преминало "в най-добър ред и без нарушаване на обществения ред и спокойствие", с участието на множество официални и граждански делегации от Северна Македония, включително официалната делегация на България и български граждани, които да отдадат почит на Гоце Делчев. Позицията предава кореспондентът на БТА Маринела Величкова.


"Със съжаление обаче констатираме, че и в навечерието, но и след отбелязването на 151 години от рождението на Гоце Делчев радикално настроени личности, представители на организации и политически партии в България продължават да изявяват териториални претенции към Република Северна Македония и непрекъснато уронват достойнството на македонските граждани, македонския народ и страната ни", пише в позицията на Министерството на външните работи в Скопие.


От МВнР посочват, че в съответствие с конституцията на Северна Македония и законите, както и международното право, компетентните институции на Северна Македония са били длъжни и са предприели всички необходими мерки за предотвратяване на провокации, напрежение и инциденти, които могат да застрашат националната сигурността, обществения ред, здравето на хората и международните отношения на държавата.
"Въпреки изразената воля, България не положи достатъчно усилия да предотврати достъпа на радикално настроени лица до ГКПП Деве баир, като по този начин даде възможност на някои от тях да се държат агресивно, да обиждат и упражняват насилие спрямо представители на гранична полиция на Северна Македония", пише в позицията.


По-рано днес доскорошният депутат от проруската партия "Възраждане" Ангел Георгиев заяви, че е един от тримата задържани и впоследствие осъдени българи за непозволени действия на пункта.


От МВнР на Северна Македония уточняват, че в съответствие с установените протоколи за работа и стандартите на ЕС за безопасно управление на границите част от нарушителите на обществения ред и спокойствие са задържани и предадени на компетентния съд, който е наложил съответните мерки, а от министерството ще бъде изпратено писмо до ЕП, "в което ще информира за неуместното и обидно поведение на българския евродепутат Александър Йорданов в социалните мрежи".


В позицията си Министерството на външните работи на Северна Македония отрича твърденията, че е договорено съвместно честване на Гоце Делчев с България.


"Припомняме, че една от задачите на Съвместната експертна комисия по историко-просветни въпроси, създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, е да подготви препоръки за съвместно почитане на исторически личности. До този момент смесената комисия не е подготвила препоръка за съвместно почитане на Гоце Делчев", пише в позицията на Министерството на външните работи в Скопие, в която уточняват и че на официалната българска делегация, водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, е била дадена възможност да поднесе цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие "като искрен и последователен жест" .


"Северна Македония култивира добросъседски отношения и се застъпва за установяване на устойчиви приятелски отношения и продуктивно сътрудничество с всички съседни държави, включително и България. В съответствие с тези определения очакваме властите в България, в духа на приятелство и добросъседство, да се ангажират принципно и да предприемат всички необходими действия за деескалация на напрежението чрез публично осъждане и предприемане на действия срещу всички действия, които не допринасят за воденето на конструктивен и добронамерен диалог, основан на взаимно уважение и възхищение", пише в позицията.


Вчера в позиция българското Министерство на външните работи написа:


"С дълбоко съжаление констатираме, че 4 февруари 2023 г. ще влезе в историята като датата, на която властите в Северна Македония, по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към делото и живота на Делчев от страна на български граждани. Министерството на външните работи определя днешното отношение на управляващите в Северна Македония като унизително и недопустимо спрямо българския народ и България".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK