Македонският президент видя безпрецедентна омраза в думи на български евродепутат

Стево Пендаровски

© Associated Press

Стево ПендаровскиИзбори 2023

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски остро осъди публикация на българския евродепутат Александър Йорданов, както и счупването на стъкло на културния клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград, което нарече "вандалски акт" и призова за разкриване и наказание на извършителите, съобщава БТА.


Вчера вечерта е била разбита витрината на клуба в Благоевград, който беше открит на 30 октомври миналата година по частна инициатива. Инцидентът стана в деня на честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев, който премина с напрежение на границата, а трима българи бяха арестувани.


Във Фейсбук профила си Пендаровски изразява съжаление "за инцидентите на македонската граница, причинени от група граждани на България, водени от депутати в техния парламент".
"Изразявам съжаление, че не сме свидетели на осъждане на атаките, насочени срещу македонски полицаи и македонски институции. Поздравявам служителите на полицията и компетентните органи за проявеното достойнство и професионализъм при справяне с агресивните вандали", написа Пендаровски.


Той коментира и написаното във Фейсбук профила на бившия посланик на България в Северна Македония и настоящ евродепутат Александър Йорданов, "което съдържа обиди и унизителни фрази за македонския народ, напълно неуместни за дипломат и член на Европейския парламент".


"В случая добавям, че не става въпрос само за липсата на елементарна култура от негова страна, но и за най-грубата форма на език на омразата, която е безпрецедентна в историята на македонско-българските отношения. За съжаление териториалните претенции и отричането на македонската нация станаха ежедневие. За подобни негативни прояви очакваме навременна и адекватна реакция от официална София", написа Пендаровски.


В публикацията си евродепутатът от ГЕРБ Йорданов нарича македонците "комунистически изкопаеми", "червени боклуци" и "югославски отрепки".


"Много дълго ще висите пред портите на Европа. Ще клечите пред тях, докато не ви уврат кратуните за историческата истина, че сте срамни наследници на достойни македонски българи. Че сте се отродили от своя български народ. Ще има дълго да чакате за европейско членство, защото поведението ви е на сърбомани. И защото не сте достойни да носите името македонци, което е името на македонските българи", пише Йорданов.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK