След разрива с Борисов кметът на Пловдив Здравко Димитров напуска ГЕРБ

След разрива с Борисов кметът на Пловдив Здравко Димитров напуска ГЕРБ

© Димитър Марков, КапиталКметът на Пловдив Здравко Димитров обяви, че напуска ГЕРБ, след като през почивните дни лидерът на партията Бойко Борисов му поиска оставката заради несправяне с проблемите в общината. Димитров увери, че към момента няма да настоява за оставката на заместника си Пламен Райчев, която също беше поискана от Борисов.


Борисов поиска кметът на Пловдив от ГЕРБ да си подаде оставката, той ще мисли (обновена)
Борисов поиска кметът на Пловдив от ГЕРБ да си подаде оставката, той ще мисли (обновена)


"Лоша дума за г-н Борисов от мен няма да чуете. Той е лидер на тази партия, в чието създаване и аз съм участвал. Сега я напускам, но такъв е животът. Постигнали сме много неща заедно, но мисля, че това е за добро. Така е преценил - да напусна партията, да спадне малко напрежението", коментира Димитров думите на Борисов от почивните дни.


Той отново потвърди, че няма намерение да си подава оставката като кмет на Пловдив, защото "това ще се изтълкува като предателство и има проекти, които са започнати и трябва да бъдат завършени". Такъв беше и първият му коментар след новината, че Борисов иска оставката му. Сега Димитров добави, че след случилото се е получил много повече обаждания, отколкото когато е бил избран за кмет, което според него било показателно, че се работи добре и в правилната посока.
Кметът на Пловдив няколко пъти заяви, че Борисов е бил заблуден от предшественика му Иван Тотев за всичко, случващо се в града. "Ако беше дошъл да ме попита... в явна заблуда са го вкарали", каза Димитров.


"Много странно": Съпругата на пловдивския кмет строи хотел върху "терен с привилегии"
"Много странно": Съпругата на пловдивския кмет строи хотел върху "терен с привилегии"


По думите му партийци от града са били изненадани от изявлението на Борисов и не са знаели за какво ги викат на срещата на актива, когато лидерът на партията обяви решението си. Димитров определи случилото се като "задкулисие, което не за първи път става тук, в Пловдив".


Той неколкократно атакува Тотев, че е допускал финансови нарушения, че неглижирал и изоставил редица проекти и че е отговорен за по-голямата част от проблемите, които му се приписват, включително и за казуса с Пловдивския панаир. На въпрос как ще обясни честата смяна на позициите на общинските съветници по темата, Димитров призова журналистите да разпитат Иван Тотев.


Той (Иван Тотев, бел. авт.) е началник на Общинския съвет, той си ги е избирал до един. Аз помолих да имам мои хора, отказаха ми и това ми беше грешката - че не бях твърд и не настоявах",Като бламират общински заседания в полза на Гергов от ГЕРБ защитавали обществения интерес (допълнена)
Като бламират общински заседания в полза на Гергов от ГЕРБ защитавали обществения интерес (допълнена)


"Ако има проблем, аз сам ще си подам оставката. Аз съм отговорен човек. Това, в което ме обвиняват, не е вярно", каза още Димитров.


Той съобщи и че заради последните събития ще преосмисли решението си дали да участва на следващите местни избори. Димитров разказа, че първоначално сам е поискал да се откаже от кметското място за следващия мандат заради здравословни проблеми и е говорил с Борисов "в мъжки, непринуден разговор" да се търси нов човек, който да се кандидатира. "След толкова обаждания за два дена" обаче Димитров смята да помисли отново какво да прави. На 11 ноември 2022 г. Борисов заяви, че ГЕРБ ще издигне друг кандидат за кмет на местните избори през есента.


Борисов се разбрал с Фандъкова и още двама кметове да не се кандидатират пак
Борисов се разбрал с Фандъкова и още двама кметове да не се кандидатират пак

Ситуацията със стадионите


Димитров коментира и казусът със стадионите на футболните клубове "Ботев" и "Локомотив". Единият ("Христо Ботев") се строи, докато този на "Локомотив" се ремонтира поетапно и отборът продължава да играе на него.


Съоръжението на "Ботев" поскъпна многократно, като Димитров заяви, че не достигат 22.5 млн. лева.
Кметът поиска отпускането на средствата от Общинския съвет, което доведе до критикиот съветници, фенове и граждани.


"Винаги съм го казвал, Борисов отказа да купи самолет, за да даде пари за стадионите", отбеляза Димитров.


По думите му общината не може да издържи и двата стадиона да се построят: "Ще потопим общината със стадионите, ако общината трябва да ги построи. Всичко възможно направих за стадионите, но имаме детски градини, училища, друга инфраструктура, не са само стадионите. Бюджетът на общината да капиталови разходи е 40 млн. лв".


След изявлението на Димитров от партийната централа на ГЕРБ заявиха, че засега няма да коментират.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK