"Всички ще бъдат разочаровани": БСП се готви за конгрес, който няма да промени нищо

Корнелия Нинова, председател на БСП

© Велко Ангелов

Корнелия Нинова, председател на БСПИзбори 2023

Четири месеца след най-слабото представяне на избори в историята си и по-малко два преди поредния пресрочен парламентарен вот БСП ще се събере на конгрес, който би трябвало да я подготви за нова битка.


Форумът, който председателят на партията Корнелия Нинова успя да отдалечи от обявяването на изборните резултати, сега изглежда, че няма нито възможностите, нито желанието за резки промени по ключови за левицата политически въпроси като лидерството, потенциала за връщане на гласове и възможностите за участие в управление заедно с други формации при перспективата за пореден фрагментиран парламент. Вместо това Нинова вероятно ще направи опит с уставни проблеми да сплаши вътрешната си опозиция, докато противниците ѝ ще останат в изчаквателна позиция с надеждата, че позициите ѝ отслабват.


И двата лагера в БСП не очакват конгресът да вземе съществени решения, а дневният ред е фокусиран върху предложения на ръководството за промени в устава и програмата на партията.

"Всички ще бъдат разочаровани. Едните защото ще очакват Корнелия Нинова да се саморазправи с конгреса, други защото ще очакват конгресът да се саморазправи с Корнелия Нинова. И двете няма да се случат", обобщи очакванията си за конгреса неофициално пред "Дневник" социалист.


Лидерската оставка невъзможна
По информация на "Дневник" опозицията на Корнелия Нинова ще предложи включване на точка за нейната оставка в дневния ред на конгреса. Върховният партиен орган не определя председателя - той се избира от всички членове на партията, но единствен има право да го отстрани.


Именно искането за оставка беше причината опонентите на председателя да поискат през октомври свикване на конгреса. На последните избори левицата запази петата си позиция, но изгуби нови близо 35 хил. гласа. Въпреки това Нинова заяви, че не смята да подава оставка. В подписката за конгрес се включи с остра позиция и най-силната структура на социалистите - столичната.


Нинова обаче успя да отложи свикването на висшия партиен орган с аргумента, че той трябва "да даде нов хоризонт" на партията, като подготви "нова програма на модерна лява партия" и направи "сериозна организационна реформа" включително с промяна в устава.


Няколко месеца по-късно реформа не се очертава, но протестната енергия не се е увеличила видимо и членове на вътрешната опозиция коментираха пред "Дневник", че шанс искането за оставка да влезе в дневния ред няма, защото се очаква Нинова отново да получи подкрепата на мнозинството делегати. Причините, по думите им, са различни: някои припознават мнението на ръководството, че при предстоящи избори (включително и местни през тази есен) не е време за вътрешнопартийни битки, други разчитат на позициите си в структурите и местната власт тъкмо заради разбирателството си с ръководството.


Лидерството на Корнелия Нинова е нарушено заради слабия изборен резултат.


Крум Зарков,

БСП, пред Би Ти Ви


Това ще е поредният път, в който опит за отстраняване на Корнелия Нинова не успява. През 2019 г. след загуба на европейските избори тя първо подаде, но после оттегли оставката си. В началото на 2022 г. пък успя с процедурна хватка да обърне гласуването и вместо оставката конгресът гласува вот на доверие, в резултат на който запази поста си.


Отслабва ли влиянието на Корнелия Нинова


Неофициално противници на Нинова коментират, че влиянието ѝ отслабва и посочват като знак за това проваленото заради липса на кворум заседание на Националния съвет (разширеното ръководство на партията) в края на миналата седмица. Тогава част от присъстващите членове от вътрешната опозиция отказаха да се регистрират, а поддръжниците на ръководството в залата не бяха достатъчно, за да осигурят откриване на пленума.


Опозицията в БСП съобщи за отстранени делегати, пленумът бе отложен след началото
Опозицията в БСП съобщи за отстранени делегати, пленумът бе отложен след началото


Като индикатор за разклащането на позиции на партийния председател и оттам за несигурността ѝ опозиционерите сочат и подмяната на делегати на конгреса в последния момент. Според Костадин Паскалев става дума за между 50-70 души от структури на БСП в Харманли, Симеоновград и Пловдив.


Ръководството на левицата пък отвърна, че става дума за смяна на едва 5% от всички 950 по устав делегати. В съобщение до медиите Изпълнителното бюро на партията твърди, че значителни промени са правени единствено във Видин и Пловдив. Причината за това била, че около изборите през октомври 2022 г. ръководството на организацията във Варна я напусна заради несъгласия с политиката на Корнелия Нинова, а в Пловдив смените се наложили заради започнали преди година "пълен цикъл отчети и избори".


Лакмус за подкрепата, която лидерът има, се очаква да бъде гласуването по предложената от нея декларация на конгреса, в която Нинова ще отчете свършеното и ще очертае перспективите пред партията.


Въпросът за управление заедно с ГЕРБ


Въпреки анонсите пред медиите, от конгреса най-вероятно няма да се иска санкция за евентуални бъдещи съвместни действия с ГЕРБ, коментираха пред "Дневник" делегати. Преди по-малко от месец лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лансира идеята за т. нар. "техническо правителство" - с ограничен времеви мандат, фиксирана предварително програма и без ярки политически лица за министри, и посочи БСП като потенциален партньор зад него. Нинова предпазливо отвърна, че този въпрос ще се обсъжда на конгреса, "ако някой от социалистите го повдигне".


Източници от близкото обкръжение на лидера коментираха неофициално пред "Дневник", че ръководството няма да постави въпроса на обсъждане по няколко причини. Едната е, че като цяло Нинова характеризира управлението си с противопоставяне на "модела ГЕРБ" и разговорът за смяна на позицията би бил труден. Другата били идеологическите различия с партията на Борисов. Освен това, социалистите искали да изчакат резултатите от изборите на 2 април, защото може да се окаже, че ГЕРБ и ДПС имат достатъчно депутати за мнозинство и подкрепа от БСП може да се окаже излишна.


Неофициално социалисти допускат, че темата все пак може да бъде спомената в декларацията на конгреса, но без да се споменава името на ГЕРБ, а в общия контекст на нуждата от редовно правителство и от прекратяване на "модела Радев", в което Нинова влага, че президентът управлява еднолично със служебни правителства.


Малко другарски съд


Някои от промените в устава, които ще се обсъждат, звучат като предупреждение към противниците на ръководството - това показва проектът за поправки, с който "Дневник" разполага.

"Основание за изключване от партията да бъде и когато член на партията работи за други партии/коалиции/организационни комитети или приема постове от тях без съгласието на партийните органи на БСП", гласи една от точките.


Най-пряко този текст може да бъде отнесен към Костадин Паскалев, който е сред инициаторите на ново ляво обединение наречено "Левицата!". Ако обаче при приемането на текста отпаднат думите "от тях", санкцията ще важи за социалистите, които приемат каквито и да е постове без одобрението на ръководството. Като опонентите на Нинова Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева, които миналата година станаха министри в служебното правителство. Още тогава Нинова се разграничи от тях. Сега най-тежката санкция се прилага само при членство в друга партия и кандидатиране от нейно име, при системно нарушаване на правилата на БСП и присъда за престъпление.


И нова програма


За обсъждане на конгреса за изготвени и насоки за разработване на нова програма, тъй като последната на БСП е от 2008 г. В предложенията, с които "Дневник" разполага, се посочва, че левицата иска да участва в "дефинирането на демократичния социализъм на 21-и век", като платформата за това е Европейският съюз. Основните цели в програмата на БСП се предлага да бъдат:

  • Мир, сигурност, сътрудничество
  • Социална справедливост и устойчиво равенство
  • Укрепване на демокрацията и защита на правата на човека
  • Силна икономика и трансформация на икономическата система
  • Социално-екологичен напредък


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK