ГЕРБ сезира Комисията срещу дискриминацията за отношението на Морфов към Будинов

Александър Морфов

© Надежда Чипева, Капитал

Александър МорфовИзбори 2023

Десислава Атанасова от ГЕРБ е сезирала Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) за нарушение на принципа на равно третиране и недискриминация по отношение на актьора Евгени Будинов от страна на режисьора Александър Морфов в Народния театър.


В сигнала си Атанасова е приложила публикувания преди няколко дни от доскорошни депутати от ГЕРБ запис, който се озова в агенция "Пик" и който ѝ е предоставен от служител на Народния театър, защото е направен от вътрешен за театъра човек. В записа е заснето изказване на Морфов по отношение на "изхвърлянето" (както се изразява режисьорът в записа - бел. ред.) на Будинов от представлението "Хъшове", на което Морфов е режисьор.


Едно наум: Морфов отстранил актьор от "Хъшове" заради обвързването му с ГЕРБ
Едно наум: Морфов отстранил актьор от "Хъшове" заради обвързването му с ГЕРБ


Според Атанасова изказването представлявало своеобразно слово на омраза, с което той не само подбуждал, но и разпространявал и оправдавал думите си спрямо Будинов на основата на политическата му принадлежност.
Евгени Будинов беше депутат от ГЕРБ от края на 2017 до пролетта на 2021 г., като година и половина беше заместник-председател на Комисията по културата и медиите.


В записа Морфов нарича Будинов "гербаджийски боклук" и споделя отдавнашната си остро критична позиция към партията на Бойко Борисов, в частност към Будинов като неин член. "Съжалявам, но никога не съм крил своите антипатии към Банкя, Борисов и сие. Не може човек с тези разбирания и с тази позиция в живота да е част от нашето представление", коментира режисьорът в разпространения запис.


Какво не чу публиката от записа на Морфов
Какво не чу публиката от записа на Морфов


Атанасова пише до КЗД, че било недопустимо ограничаването на правото на труд на който и да е български гражданин на основата на неговата политическа принадлежност. Според нея Морфов използвал "репресивни средства и методи", с които посочвал хората с различни възгледи и убеждения съгласно неговите лични възприятия.


Бившата председателка на парламентарната група на ГЕРБ настоява, че България е свободна и демократична държава и политическите възгледи не били определящи за кариерното развитие на когото и да било.


Подчертава се и че преценката на Морфов не била основана на професионалните качества на актьора Будинов, а издигала "морална летва" пред участието му в представлението, основана на политически възгледи, без оглед на други качества. Режисьорът издигал членството в ГЕРБ като ръководно начало за оценка на таланти, с което според Атанасова осъществил дискриминация спрямо Будинов.


Александър Морфов отговори с виц на коментарите за освободения заради ГЕРБ актьор
Александър Морфов отговори с виц на коментарите за освободения заради ГЕРБ актьор


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK