Посещението на Хамид Хамид в САЩ е струвало над 10 хил. лв. на данъкоплатците

Посещението на Хамид Хамид в САЩ е струвало над 10 хил. лв. на данъкоплатците

© Каптер Плажни/ТуитърДоскорошният депутат от ДПС и зам.-председател на движението Хамид Хамид е бил на държавна издръжка по време на участието си във форума "Как да противостоим на руската агресия в Украйна и вредното влияние на Китай в Европа" и в Националната молитвена закуска в САЩ. Той е бил командирован във Вашингтон от 30.01.2023 г. от Народното събрание, а стойността на направените разходи за самолетни билети, нощувки и дневни възлиза на 10 442.58 лв.


Това се разбира от отговор по Закона за достъп до обществената информация от администрацията на Народното събрание до доскорошния депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев. В края на януари Мирчев отправи две сходни запитвания - до прокуратурата и до Народното събрание, след като първо бе анонсирано, че главният прокурор Иван Гешев ще участва в 71-ата Национална молитвена закуска, а след това от снимки от събитието на чуждестранни участници се разбра, че и Хамид е бил на посещението с Гешев.


За визитата на Гешев, оповестена като негово участие в 71-ата годишна Национална молитвена закуска, давана от американския президент, беше съобщено официално в сайта на прокуратурата на 30 януари. "В рамките на посещението на главния прокурор в САЩ са предвидени поредица от срещи, както и участие в международни форуми", гласеше съобщението. След това обаче организаторите на събитието отрекоха да са отправяли покана към българския главен прокурор.


"Не е поканен". Организаторът на Националната молитвена закуска не е чувал за Гешев
"Не е поканен". Организаторът на Националната молитвена закуска не е чувал за Гешев
По този повод Ивайло Мирчев попита прокуратурата по чия покана е участието на Иван Гешев в т.нар. молитвена закуска, кой поема таксата за участието и кои са придружаващите лица. От отговора на институцията до бившия депутат се разбира единствено, че Гешев е бил в отпуск по време на посещение, но не и кой е платил за него. "Посоченото пътуване не е финансирано със средства от бюджета на Прокуратурата на Република България. Такива не са разходвани и в каквато и да било връзка с осъщественото пътуване", пише в отговора.


Гешев е бил в отпуск при посещението си в САЩ, прокуратурата не казва кой е платил пътуването
Гешев е бил в отпуск при посещението си в САЩ, прокуратурата не казва кой е платил пътуването

Въпреки това именно пресцентърът на прокуратурата разпространяваше информация и снимки от посещението му, макар че на тях не се виждаше образа на Хамид. На пресконференция на ДПС преди две седмици "Дневник" попита ръководството на партията на какви разноски пътува зам.-председателят ѝ в САЩ, а отговорът гласеше, че Хамид отдавна е имал покана за участие въпросния форум. Тогава обаче лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не отговори на въпроса кой е поел разходите за посещението на Хамид, нито в качеството си на какъв е на това посещение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK