На живо

Парламентът вече има възможност да работи, тепърва ще решава какво да гласува

Парламентът вече има възможност да работи, тепърва ще решава какво да гласува

© Юлия ЛазароваТочно седмица след откриването му новото 49-о Народно събрание избра за председател Росен Желязков (ГЕРБ) и сформира парламентарните групи - задължително условие, за да започне конституционната процедура за съставяне на редовно правителство.


Двете най-големи групи имат уговорка след три месеца неговото място да бъде заето от Никола Минчев ("Продължаваме промяната - Демократична България"), ако парламентът все още работи. Тогава ще бъде сменен и председателят на правната комисия и постът ще бъде поет от ГЕРБ. Останалите парламентарни групи обявиха, че няма да подкрепят ротациите, тъй като ги смятат за нарушение на на Конституцията.


Дискусията около избора на председател беше белязана от обвинения в задкулисни уговорки за правителство между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", както и от остри лични нападки между депутатите.


Следващото важно решение е определянето на законодателната програма. Двете най-големи групи вече излязоха със списък от приоритетни закони и имат достатъчно гласове, за да го прокарат в пленарната зала, но обявиха, че ще търсят съгласие и от другите групи.


Обобщение на решенията и коментарите след заседанието четете в статията.

На живо

Слави Трифонов видя "договорки отвън" при избора на председател на парламента

Слави Трифонов видя "договорки отвън" при избора на председател на парламента

© Георги КожухаровЗа всички е ясно, че са правени договорки отвън. Иначе как става тази работа." Така лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов коментира днешното избиране на Росен Желязков от ГЕРБ за председател на парламента. Той зае поста с помощта на гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Има такъв народ". Вотът на "Възраждане", ДПС и БСП беше "въздържал се".


В предварително заснето видео, пуснато по партийната телевизия и във фейсбук страницата на Трифонов, той коментира какво се случва в Народното събрание с част от депутатите от парламентарната си група. Сред тях бяха сценаристите му, с които заедно създаде партията. Всички те се обединиха, че днес в парламента е имало "сватба" между ГЕРБ и новата коалиция."Защо не беше избран Росен Желязков в първия ден, а чак на седмия? И от от същите хора, които блокираха избора му. Какъв беше смисълът? Целият цирк е за договорки", каза председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.


Той нападна съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, като ги обвини, че са заради техните комплекси, че нямат мнозинство в парламента, се държат като малки деца и искат всичко да става както те решат. Йорданов и колегите му изразиха мнение, че правителство трябва да бъде направено, защото "има сериозни проблеми, които могат да бъдат решени, ако има някакво управление".

Новата коалиция очаква следващата седмица ГЕРБ да получи първия мандат за кабинет

Очевидно стратегията на президента този път е по-различна спрямо предишното Народно събрание. Щом утре са на консултации двете най-големи парламентарни групи, най-вероятно следващата седмица първият мандат ще бъде връчен", заяви пред Българската национална телевизия (БНТ) Владислав Панев от "Продължаваме промяната - Демократична България".


По-рано пресслужбата на президента Румен Радев съобщи, че утре (20) април ще се срещне с ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България". Срещи на държавния глава с останалите парламентарни групи още не са обявени. След тях Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиер от групата на ГЕРБ. Той ще има седем дни да върне на Радев мандата неизпълнен или с предложение за структура и състав на правителство.


По думите на Владислав Панев на срещата новата коалиция ще говори с президента за бюджета на страната за 2023 г., като тя настоява да няма повишение на данъци, но и дефицитът да бъде ограничен до 3%


"Надявам се бюджетът да не бъде изпълняван от служебния кабинет", каза Панев, но не посочи ясна формула за редовно управление на страната. По думите му "Продължаваме промяната - Демократична България" ще предложи кабинет на малцинството с политически фигури в него, след като получи втория мандат (ако с първия на ГЕРБ не бъде избран кабинет). Като хоризонт на управление на евентуалния кабинет Панев посочи европейските избори, които се очаква да са в края на май 2024 г.


"За мен премиерът трябва да носи ясна политическа отговорност, тоест, да бъде излъчен от политическите партии, част от нашата коалиция", каза Панев, като твърди, че имена не били обсъждани.

Попитан конкретно дали съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, както и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов може да са начело или част от предложението за правителство, Панев отговори: "Смятам, че и тримата имат потенциал и качества за това. Доказали са, че могат да работят за България в различни позиции."


Панев твърди, че новата коалиция не е водила разговори за подкрепа на нейно правителство с останалите парламентарни групи и ще разчита те да оценят приоритетите ѝ: да се приемат реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и законите, от които зависи приемането на България в еврозоната.

Президентът насрочи консултации с ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България"

Румен Радев

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен РадевПрезидентският пресцентър съобщи, че Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание преди връчване на първия мандат за съставяне на правителство.


На 20 април, четвъртък, от 15 часа държавният глава ще проведе консултации с най-голямата парламентарна група - на ГЕРБ-СДС.


От 17 часа президентът ще приеме представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".


След края на консултациите с всички парламентарни групи, президентът следва да връчи мандат на кандидат за премиер от най-голямата. В Конституцията няма посочен срок, в който да го направи. Ако в 7-дневен срок номинираният не предложи състав на правителство, то мандатът ще бъде връчен на втората по численост парламентарна група.


ГЕРБ заяви подкрепа за законопроектите на служебния кабинет за съдебна реформа, обяви Денков

ГЕРБ заяви подкрепа за законопроектите на служебния кабинет за съдебна реформа, обяви Денков

© Юлия ЛазароваЛидерът на преговарящия с ГЕРБ екип на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков обяви пред Би Ти Ви, че на думи ГЕРБ са заявили подкрепа за законопроектите на служебния кабинет, свързани със съдебната реформа. Той уточни, че новата коалиция има забележки по този за Антикорупционната комисия и затова ще внесе нов, като ще се търси сечение между двата, за да се изработи възможно най-добрият вариант. Денков за пореден път отрече да са водени преговори между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ за съставяне на правителство.

Шестима от "Продължаваме промяната - Демократична България" не са гласували за Росен Желязков

Шестима от "Продължаваме промяната - Демократична България" не са гласували за Росен Желязков

© Цветелина Белутова, КапиталВъпреки предварителната уговорка за обща подкрепа, шестима депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" не са участвали в гласуването при избора на Росен Желязков (ГЕРБ) за председател на Народното събрание, показва справка на пресцентъра на парламента за гласуванията днес.


Това са Христо Петров (по-известен като Ицо Хазарта), Радостин Василев, Настимир Ананиев, Михал Камбарев, Константин Бачийски и Манол Пейков. Единствен Пейков е отсъствал през целия ден и не е участвал във взимането на нито едно решение. Останалите са пропуснали само това гласуване, показва разпечатката.


Двама от депутатите на ГЕРБ също не са се включили в избора на съпартиеца си начело на парламента. Десислава Трифонова и Любен Дилов не са били в залата. Дилов все още не е положил клетва като депутат, тъй като не присъстваше и в предишните дни от първото пленарно заседание на 49-ото Народно събрание.


Още двама народни представители не са взели участие в избора заради целодневно отсъствие - Делян Пеевски от ДПС и Никола Димитров от "Възраждане".


Росен Желязков беше избран на поста със 136 гласа "за" (на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Има такъв народ"), нито един "против" и 94 "въздържал се" (на "Възраждане" и ДПС).

Еврозоната, нисък дефицит и запазване на данъците - приоритети за двете най-големи парламентарни групи

Еврозоната, нисък дефицит и запазване на данъците - приоритети за двете най-големи парламентарни групи

© ДневникПродължаване на усилията на България за присъединяване към еврозоната, 3% бюджетен дефицит и запазване на сегашните данъци и на плановете за социални разходи - това са приоритетите във финансовата и икономическата политика, по които двете най-големи групи в Народното събрание (ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България") имат пълно съгласие. Заявката беше направена след среща на работните групи по темата днес.


"Общите ни виждания са да се запази балансирана и разумна финансова политика, която да бъде оптимизирана, но и да не лишава страната от разходи за развитие. Ще поискаме точни разчети и среща с експертите от Министерството на финансите, за да можем да формулираме по-конкретно политическите решения, които ще предложим", заяви след разговорите Деница Сачева от ГЕРБ.


Различията за бюджета остават


Двете коалиции остават на различни мнения по приемането на държавен бюджет за следващата година, се разбра след срещата.


"Ясно изразихме виждането, че бюджет трябва да бъде внесен от редовно правителство, тъй като всички останали варианти са по-скоро аварийни възможности, които не биха били добри за развитието на държавата", каза Деница Сачева.


"Ние призовахме да се внесе максимално бързо проект за държавен бюджет, защото ако до средата на юни няма такъв закон, това ще доведе до значително затруднение във финансовата система на страната", каза от името на "Продължаваме промяната - Демократична България" Асен Василев.

В отговор на въпрос той уточни, че обективно единственият възможен вариант за спазване на очертаните от него срокове е да се работи по проекта на служебното правителство, тъй като процедурата изисква поне пет седмици работа и това означава разпоредбите да бъдат внесени за обсъждане до две седмици.


След като миналата есен отказа да внесе проектобюджет, през март служебното правителство обяви, че е подготвило текстовете. Те предвиждат орязване на разходите, за да се запази изискваният за влизане в еврозоната дефицит от 3%, но и връщане към 20 процентната ставка на ДДС за повечето сектори, както и еднократен данък свръхпечалба, с които всички частни фирми да бъдат обложени от средата на годината.

Росен Желязков: Не очаквам тежки спорове по приоритетните законопроекти

Росен Желязков: Не очаквам тежки спорове по приоритетните законопроекти

© Георги КожухаровНовоизбраният председател на Народното събрание Росен Желязков коментира, че не очаква "тежка политическа дискусия и тежки препирни" по първите законопроекти, които депутатите ще обсъждат в пленарната зала. По предложение на двете най-големи групи - ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", това ще бъдат разпоредбите за реформи в антикорупционната комисия (КПКОНПИ), въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, разширяването на закрилата от домашно насилие, както и част от свързваните с европейския План за възстановяване и устойчивост норми.


"Не очаквам по тях да има тежка политическа дискусия и тежки препирни, защото [всички] знаят, че очакванията на хората са да преодолеем този стигматизиран през последните месеци диалог именно в посока на решаването на тези въпроси, които вълнуват обществото, и действия по сформиране на кабинет, който би могъл да реши тежки проблеми", заяви пред медиите Росен Желязков.


По думите му с избора на председател на Народното събрание днес е приключил процесът по следизборната кампания и се отпушват политическият процес и конституционната процедура по съставяне на правителство.


Пълното изявление на Желязков можете да гледате във видеото:

Борисов пак видя единственото решение в съвместни действия на ГЕРБ и новата коалиция

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разтълкува поведението на парламентарните групи при избора на председател на Народното събрание по-рано днес като потвърждение на многократно повтаряната си теза, че единственото стабилно решение за управление на България изисква съгласие между партията му ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България".


"Виждате каква все още омраза има, особено между другите партии. Това, което видях, е, че "Продължаваме промяната" и "Да, България" могат да си говорят само с нас", заяви Борисов в кулоарите на парламента след среща с председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов.


Той допълни, че при постигнатото мнозинство парламентът има осигурени дни наред да продължи да работи по съдебна реформа, правосъдие, финанси и други проектозакони. На въпрос дали има постигната уговорка с президента Румен Радев да не бърза с връчването на първия мандат за съставяне на правителство, за да даде възможност на парламента да работи, Борисов отговори, че се надява на добронамереност и добросъвестност от страна на държавния глава, който има интерес страната да се сдобие с редовен кабинет.


Парламентарните групи са обявени

Председателят на парламента прочете заявленията за създаването на парламентарните групи и определянето на ръководствата им. Това е последната формална стъпка за конституирането на Народното събрание. Тя дава възможност и на президента да задвижи процедурата по съставяне на правителство, която по конституция започва с консултации между него и групите и продължава с връчването на първия проучвателен мандат на кандидат, определян от най-многочислената фракция.


С това първото заседание на 49-ия парламент завършва. Това е най-дългото откриване в историята на парламентаризма в България. Следващото заседание на Народното събрание ще е в четвъртък (20 април) в 9 ч.

Депутатите ще решават утре за еднодневна ваканция за Рамазан байрам

Депутатите гласуваха решение, с което отмениха предвидената в правилника Великденска ваканция на Народното събрание. Тя трябваше да продължи през настоящата седмица.


Лидерът на ДПС поиска петък да бъде обявен за неработен за народните представители, тъй като тогава ще се празнува големият мюсюлмански празник Рамазан байрам. Решението ще бъде гласувано утре, обяви председателят Росен Желязков.

Определени са и 12-те секретари на Народното събрание

Одобрени са и 12-те секретари на Народното събрание:

 • ГЕРБ-СДС: Тома Биков и Александър Ненков
 • "Продължаваме промяната - Демократична България": Васил Стефанов и Иван Белчев
 • "Възраждане": Искра Михайлова и Стоян Таслаков
 • ДПС: Небие Кабак и Дженал Топалова
 • БСП: Деян Дечев и Иван Петков
 • "Има такъв народ": Станислав Балабанов и Станислав Богдански

Според правилника секретарите подпомагат работата на председателя на парламента - те го информират за присъствието колегите си и при проверка на кворума; ангажирани са да предотвратяват гласуването с чужда карта; съобщават гласовете при явно гласуване без електронна техника и др.

Зам.-председателите на Народното събрание бяха одобрени единодушно

Зам.-председателите на Народното събрание бяха одобрени единодушно

© Юлия ЛазароваПленарната зала одобри шестима зам.-председатели на Народното събрание - по един от всяка парламентарна група. Според правилата номинациите се гласуват наведнъж и за одобряването им са нужни гласовете на повече от половината депутати в залата. Гласуването беше единодушно - 230 депутати бяха "за", а само един - от "Продължаваме промяната - Демократична България" натисна бутона "въздържал се".
Избраните са:

 • Росица Кирова (ГЕРБ-СДС)
 • Никола Минчев \"Продължаваме промяната - Демократична България")
 • Цончо Ганев ("Възраждане")
 • Филиз Хюсменова (ДПС)
 • Кристиан Вигенин (БСП)
 • Андрей Чорбанов("Има такъв народ")

Новите имена сред зам.-председателите са Филиз Хюсменова, която беше няколко мандата евродепутат, и имунологът проф. Андрей Чорбанов, който стана публично популярен като един от най-гласовитите противници на ваксините срещу COVID-19.


Без дискусии и единодушно беше прието и решението, че парламентът ще работи по правилата на предшественика си до приемането на нов правилник за организацията и дейността.

Росен Желязков оглави парламента с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Има такъв народ"

Росен Желязков оглави парламента с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Има такъв народ"

© Юлия ЛазароваРосен Желязков беше избран за председател на Народното събрание със 136 гласа "за", без нито един "против" и с 94 "въздържал се".


В подкрепа на кандидатурата му гласуваха групите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Има такъв народ". Вотът на "Възраждане", ДПС и БСП беше "въздържал се".


За Петър Петров гласуваха 36 народни представители, само от "Възраждане".В кратко слово от трибуната Желязков обяви, че работата на парламента очевидно ще е трудна, но е изключително важна, и призова колегите си да търсят възможностите. Той изрично благодари на предходните председатели на Народното събрание Никола Минчев и Вежди Рашидов за работата им.


По искане на ДПС депутатите излязоха в почивка до 11.30 ч.


Кой е Росен Желязков - четете тук.

"Нищо лично": БСП нападна бившия си колега Божанков от трибуната

"Нищо лично": БСП нападна бившия си колега Божанков от трибуната

© Юлия ЛазароваТежък личен спор в пленарната зала възникна между депутатите от БСП Георги Свиленски и Иван Ченчев и бившия им колега Явор Божанков, който беше изключен от групата на левицата в миналия парламент заради позицията си в подкрепа на предоставянето на оръжия за Украйна. В момента Божанков е народен представител от "Продължаваме промяната - Демократична България".


Божанков взе думата, за да отговори на ироничната забележка на Корнелия Нинова по негов адрес, че подкрепя ГЕРБ, макар че в миналото Народно събрание е заявил, че би му изсъхнала ръката. Той обвини лидера на БСП в липса на морал и на свой ред цитира нейна реплика, че е готова и с дявола да сключи сделка, ако ще получи 50 депутати повече. Заяви, че в предходния парламент Нинова е планирала да участва в правителство с мандат на "Български възход" и подкрепа на ГЕРБ и ДПС.

Г-жа Нинова има 50 нюанса на морала

Явор Божанков,
депутат от

В отговор Георги Свиленски от БСП заяви, че Божанков няма и един нюанс морал, и го обвини, че след като беше изключен от групата на левицата в предходния парламент, не е напуснал депутатското си място "заради едната заплатка". Той неколкократно призова Божанков да не се изказва от парламентарната трибуна, защото я позори. "Недейте да квичите и от място", добави Свиленски, видимо ядосан.


Колегата му Иван Ченчев пък репликира, че поведението на Божанков не е мъжко. В отговор на призива на Вежди Рашидов да избягва лични нападки той заяви, че не влага "нищо лично". Допълни обаче, че отмяната на задължителната казарма е била грешка, тъй като там са се създавали мъже. Наборната военна служба в България беше отменена през 2007 г., когато Божанков е бил едва 17-годишен, твърде млад, за да служи.

Депутатите в спор за живота на парламента и за управленска коалиция

Депутатите в спор за живота на парламента и за управленска коалиция

© Юлия ЛазароваВлизат ли ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" в управленска коалиция, след като са се договорили за председател на парламента, и колко дълго ще работи парламентът - това е основният спор в пленарната зала.


Георги Свиленски от БСП заяви, че двете най-големи групи лъжат избирателите си, защото предлагат законопроекти, които няма как да се приемат за времето, което би дала конституционната процедура за сформиране на правителство. Той ги обвини, че правят задкулисни уговорки за управленска коалиция.


В отговор Асен Василев повтори от трибуната, че "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да подкрепи правителство на или с участието на ГЕРБ. Той изчисли, че ако Народното събрание се заеме с приемането на държавен бюджет за 2023 г., както настоя президентът, това ще отнеме поне пет седмици - за обсъждане на две четения в комисии и в пленарната зала.

Това означава да работим поне до началото на юни, коментира Василев. Допълни, че шансът след това заседанията да продължат е голям, защото насрочването на евентуални нови избори през август не е вариант, а процедурата изисква два месеца време между разпускането на парламента и гласуването.


От трибуната лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ атакува остро избрания подход за ротация на председателите на парламента, подлагайки на съмнение законността на подобна процедура. Той иронично предложи тогава да има и правителства за по три седмици или три дни.


От "Има такъв народ" потвърдиха, че ще подкрепят кандидата, предложен от най-голямата парламентарна група. "Ние не си връткаме ротационно мнението", каза Тошко Йорданов. Уточни, че всички предлагани ротации са незаконни и не може да се очаква групата да ги одобри.

Асен Василев: Най-важното е да бъдат приети приоритетните закони

Асен Василев: Най-важното е да бъдат приети приоритетните закони

© Юлия ЛазароваОпитваме се да направим нещо изключително трудно - да изберем председател и да свършим някаква полезна работа, създадена от Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа и закона срещу домашното насилие", отговори от трибуната Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България".


По думите му, ако бъдат приети, тези закони ще помогнат на България да се придвижи напред, дори и парламентът да не заработи.


Василев подчерта, че няма как "Продължаваме промяната - Демократична България" да подкрепи председател от "Възраждане", тъй като тази партия се заявява като прокремълска и се опитва да въведе пропутинския модел в България.


Костадинов забрави съгласието си, че "Възраждане" е прокремълска партия
Костадинов забрави съгласието си, че "Възраждане" е прокремълска партия

В отговор на критиките на БСП той напомни, че миналия парламент прокара промени в Изборния кодекс, които бяха приети от мнозинството, сформирано тъкмо при избора на председателя Вежди Рашидов - ГЕРБ, БСП и ДПС. Василев остро разкритикува работата на предходното Народно събрание.


Засегнат от думите му, Вежди Рашидов репликира, че 48-ят парламент е приел 53 закона, а не само изборните промени. Допълни, че лично е пазил честа на всеки депутат и на институцията.


"Не се притеснявайте от квалификациите, които чувате от "Възраждане", а от това, което чувате от избирателите си, те ще ви накажат най-строго и най-справедливо", репликира лидерът на партията Костадин Костадинов. Той каза на Василев, че лъже, и поиска да му бъде посочено кога някой от "Възраждане" е определил партията си като прокремълска. Повече за спора можете да прочетете тук.

БСП отхвърли предложението за председател на парламента като противоконституционно

БСП отхвърли предложението за председател на парламента като противоконституционно


Решението за ротационен принцип на председателстване е противоконституционно, обяви от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя иронично поздрави Никола Минчев, че ще председателства парламента през лятната ваканция.


Нинова припомни цитати от предходния парламент, като акцентира на изявления на депутати от двете групи, че биха си отрязали по-скоро ръцете, отколкото да гласуват да опонента. Без да споменава име, тя акцентира на думите на Явор Божанков (изключен от групата на левицата и в момента депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" - бел.авт.), че ще му изсъхне дясната ръка, ако гласува за кабинет на ГЕРБ.

Какво е сега това джентълменско споразумение? Споразумение на хора с по една ръка?, попита тя.
Водачът на левицата потвърди, че БСП няма да подкрепи номинацията на Желязков с аргумента, че това унижава парламента. Тя настоя сред приоритетните закони, които депутатите да приемат възможно най-скоро, да се включи държавният бюджет.

Заседанието е подновено, кандидатите за председател са същите

Първо заседание на 49-ото Народно събрание, ПП, ДБ, "Възраждане", ДПС, депутати, пленарна зала

© Цветелина Белутова, Капитал

Първо заседание на 49-ото Народно събрание, ПП, ДБ, "Възраждане", ДПС, депутати, пленарна залаПървото пленарно заседание на 49-ото Народно събрание е подновено. Начело отново е най-възрастният депутат - Вежди Рашидов.


Андрей Цеков от "Продължаваме промяната - Демократична България" положи клетва като народен представител. Той отсъстваше от първото заседание миналата седмица.


Започва процедурата по избор на председател. От името на ГЕРБ Десислава Атанасова постави на обсъждане отново кандидатурата на Росен Желязков и уточни, че има уговорка след три месеца той да бъде заменен от представител на "Продължаваме промяната - Демократична България". Дотогава новата коалиция пък ще излъчи председател на правната парламентарна комисия. "Даваме си сметка, че това е израз на добронамерен тон между двете групи, че не може да бъде закрепен с акт на Народното събрание, и разчитаме да се спазва", каза Атанасова.


От името на "Възраждане" Искра Михайлова предложи отново съпартиеца си Петър Петров. "Една партия, която осмисли съществуването си с борбата срещу друга, сега се готви да я подкрепи", заяви тя и призова колегите си да изберат независима кандидатура.


Заседанието можете да проследите във видеото на "Дневник":

"Възраждане" и БСП пак ще гласуват срещу Росен Желязков

Групите на "Възраждане" и БСП отново ще гласуват срещу кандидатурата на Росен Желязков (ГЕРБ) за председател на Народното събрание. Заявките за това дойдоха от лидера на проруската националистическа формация Костадин Костадинов и от Георги Свиленски от левицата.


Депутатът от ДПС Хамид Хамид не отговори директно на въпроса как ще гласува партията му, но нарече постигнатата от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" уговорка за ротационно председателство на парламента "вид дървено желязо".


Миналата сряда БСП, ДПС и по-голямата част от групата на "Възраждане" гласуваха с "въздържал се" за кандидатурата на Желязков. Сега обаче той може да разчита на над 120 гласа при подкрепа от "Продължаваме промяната - Демократична България".


"Ние сме ясни", лаконично коментира зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Преди седмица партията единодушно подкрепи Желязков.


Новата коалиция още няма кандидат за председател на правната комисия

Новата коалиция още няма кандидат за председател на правната комисия

© Юлия ЛазароваКоалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" не е определила кандидат за председател на правната парламентарна комисия, стана известно от изявления на представители на формацията тази сутрин.


"След като бъде обсъдена, ще я обявим. Нека да започнем с избор на председател, за да се отпуши работата на парламента", коментира на влизане в сградата на Народното събрание Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".


"Още не сме решили", каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. В отговор на въпрос той уточни, че за поста няма да бъде предлаган Никола Минчев. Бившият председател на парламента ще бъде номиниран сега за зам.-председател, каза Атанасов.

Съветник на премиера настоя сред приоритетите да бъде и бюджетът

Александър Маринов. Снимката е архивна

© Велко Ангелов

Александър Маринов. Снимката е архивнаСред приоритетите, които обсъждат групите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", липсва един много важен закон - този за държавния бюджет, заяви в интервю за Би Ти Ви Александър Маринов, бивш председател на Стратегическия съвет към президента, а понастоящем - съветник на служебния премиер Гълъб Донев. Той настоя разпоредбите, подготвени от кабинета, да бъдат включени в програмата на депутатите.


Бюджетът за 2023 г. остана извън списъка с първостепенни закони, след като миналата седмица стана известно, че двете най-големи групи имат различни виждания по въпроса. ГЕРБ поставя като предварително условие за обсъждането му постигането на споразумение за правителство с аргумента, че бюджетът е инструмент за осъществяване на политики. "Продължаваме промяната - Демократична България" смята, че двете теми не са обвързани и няма причина да се бави приемането на текстовете.

Маринов коментира, че решението за това с какво темпо президентът ще води този път процедурата по връчването на проучвателни мандати за съставяне на кабинет ще зависи от работата на парламента: "Трябва да се конституират комисиите и да започне работа по вече внесените законопроекти. Това трябва да е въпрос на дни, не на седмици. Тогава държавният глава ще реши с какъв темп ще осъществява консултациите."

Споразумение за председател вече има

Росен Желязков

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Росен ЖелязковСлед неколкодневни разговори на работните групи от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" във вторник (18 април) беше обявено, че е постигнато съгласие Росен Желязков от ГЕРБ да оглави парламента за срок от три месеца, а в същото време председател на правната комисия да бъде представител на новата коалиция. Ако Народното събрание все още работи след три месеца, двете коалиции ще разменят местата си по силата на неформално споразумение, тъй като няма вариант ротацията да бъде оформена законово.


Снощи "Продължаваме промяната - Демократична България" обсъждаше номинацията си за шеф на правната комисия, но име засега не е обявено.


Трите законопроекта, които най-големите групи ще настояват да влязат първи в пленарната зала, са за:

 • реформи в антикорупционната комисия (КПКОНПИ)
 • въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор
 • промени в Законопроекта за защита от домашно насилие

Освен тях има подготвен и списък от 30 проектозакона, свързани с европейския План за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към Шенген и еврозоната.

Първото заседание на парламента продължава вече седмица

Първото заседание на парламента продължава вече седмица

© Надежда Чипева, КапиталПървото заседание на новото Народно събрание продължава вече седмица. Причината е, че миналата сряда, когато положиха клетва, депутатите не успяха да изберат председател, а според Конституцията това е тяхно задължение още при откриването на парламента.


Кандидатът на ГЕРБ Росен Желязков тогава не събра необходимите гласове, за да заеме място на трибуната, а другият номиниран - Петър Петров, получи само подкрепата на съпартийците си от "Възраждане". "Продължаваме промяната - Демократична България" поиска председателят да се излъчва на ротационен принцип между двете най-големи групи - на ГЕРБ и на "Продължаваме промяната - Демократична България", но предложението не беше гласувано.


Както и в предходното Народно събрание, беше използвана процедурата по "спиране на часовника", докато се намери решение. В четвъртък депутатите дори не направиха опит да гласуват, тъй като беше ясно, че никоя от двете кандидатури няма да получи нужната подкрепа, а нови имена не бяха предложени. След продължителни кулоарни разговори най-големите групи обявиха, че първо ще търсят съгласие по законодателните приоритети, а след това по механизма за определяне на председател.

Въпреки че е "пръв сред равни", председателят на парламента има ключово значение, тъй като има влияние при подреждане на програмата законодателния орган, решава за допускането на изслушвания на министри и др. По протокол той е най-високопоставеният държавник в България. Изборът му и обявяването на парламентарните групи са двете формални стъпки, без които президентът Румен Радев не може да свика консултации и след това да започне да връчва проучвателните мандати за кабинет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK