Предозиране: Парламентът от семейните политики до "изхвърлете утайката" и "който пише с къси букви"

Предозиране: Парламентът от семейните политики до "изхвърлете утайката" и "който пише с къси букви"

© ДневникРубриката на "Дневник" "Предозиране" започна преди години със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но българската публична среда продължава да подава нови сюжети.


Първото работно заседание на Народното събрание, посветено на обсъждането на парламентарния правилник, ескалира в размяна на лични обиди, закани за саморазправа от трибуната и наказания за председателя на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов и депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Манол Пейков.


Повод беше обсъждането на името на комисията по въпросите за децата, младежта и спорта и предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" нейният обсег да се разшири и да включи и политиките, свързани със семейството.
"Възраждане" реагира остро на идеята и атакува коалицията, че се опитва да прокарва вредни за обществото идеи на неправителствени организации (НПО). Това е опит за налагане на интересите на поредното НПО, заявиха от партията, ключова част от чиято предизборна стратегия бяха теми като "джендъризма" и защитата на традиционното семейство от опасности, които "Възраждане" съзираше в миналия парламент в промените в закона срещу домашното насилие.


В отговор депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков припомни, че "жената на Копейката" взима пари с НПО от "зла чуждестранна верига". "Костя Копейкин" е прякор, с който Костадинов е популярен в социалните мрежи от години, а намекът беше за медийните публикации, че проект на фондация, в чието ръководство е участвала съпругата му, е получил финансиране от голяма търговска верига чрез неправителствена организация. Самият Костадинов нееднократно се е обявявал за изгонване на търговските вериги от България.


Лидерът на "Възраждане" отвърна от трибуната, наричайки Божанков "пропаднал", защото за 15 минути се обърнал "на 90 градуса" и сменил лява с дясна партия. Божанков беше депутат от БСП в миналия парламент, но беше изключен от групата, тъй като се противопостави на позицията на левицата България да не предоставя оръжия на Украйна във войната с Русия. След това Костадинов нарече "Продължаваме промяната - Демократична България" коалиция "Сорос-Донос" и настоя председателят на парламента да не позволява Народното събрание да се превръща в "клоака и позорище".


Асен Василев и Костадин Костадинов спорят прокремълска партия ли е "Възраждане" (видео)
Асен Василев и Костадин Костадинов спорят прокремълска партия ли е "Възраждане" (видео)

Последната реплика провокира депутата от коалицията Манол Пейков, който призова "Възраждане" да се държи възпитано в зала и да не използва по адрес на колегите си подобни изрази, включително обичайното "Доносническа България", с което от месеци наричат "Демократична България".


"Вие се опитвате да нормализирате един език, който е неприемлив в публичното пространство. Разчитате на това, че ние се държим цивилизовано и уважително към вас. Имайте предвид, че ние също имаме богато въображение. Аз също мога да ви нарека "Коцето Късопишков", имам предвид човек, който пише с къси букви, въображението ми е безкрайно", заяви Пейков и подчерта, че не бива политика да се прави на такова махленско ниво.


Въпреки че председателят Росен Желязков призова да не се използват лични нападки и обиди, Костадинов поиска лично обяснение, в което нарече Пейков "сбъркан", "простак", "доносник" и "утайка". За пореден път изплозва "Доносническа България", след което призова Желязков да "изхвърли утайката" от залата и се зарече, че в противен случай той и колегите му ще го направят.


Росен Желязков наложи наказание "забележка" на Костадинов, след което обяви почивка за сваляне на напрежението. След прекъсването обяви, че налага същото наказание и на Пейков.


Сцената се разигра пред очите на ученици от Монтанско, които наблюдаваха работата на депутатите от балкона на пленарната зала

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK