Новата коалиция обяви официално имената в проектокабинета си и няма да ги обсъжда с ГЕРБ

Новата коалиция обяви официално имената в проектокабинета си и няма да ги обсъжда с ГЕРБ

© Юлия ЛазароваКабинет с кандидат-премиер Николай Денков и с преобладаващо имена от "Продължаваме промяната" за министри предлага коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Според съпредседателите на коалицията представеният екип е много силен и съдържа капацитета, за да се справи с управленската програма, която бе изготвена след дискусии в работни групи с опонентите им от ГЕРБ, но се основава изцяло на предизборната програма на "Продължаваме промяната".


Николай Денков заяви готовност да се търси подкрепа от всички политически сили за управленската програма и допълни, че тя вече изпратена на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Днес предстои среща, на която да бъде обсъдена.

Основите приоритети в нея са пет и ще трябва да бъдат реализирани за период от 18 месеца - влизането на България в Шенген и в еврозоната, борбата с инфлацията, изпълнението на всички забавени условия и мерки по националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и промяна в подхода при подбора и финансирането на регионални проекти. Денков допълни, че срокът е избран като напълно реалистичен за осъществяването на приоритетите и каза, че най-важното през този период е Народното събрание и Министерския съвет да работят в синхрон, за да бъдат изпълнени. По думите му ако има "разумни предложения, които съответстват на тези приоритети", коалицията е готова да ги включи в следващите разговори.


Кандидат-премиерът подчерта, че коалицията ще търси подкрепа само за законодателната и управленската програма и няма да влиза в преговори за персоналния състав на кабинета. На въпрос от журналисти дали формацията би се съгласила да кандидат-министрите да излъчат свои заместници от ГЕРБ, Денков заяви, че те ще имат свободата да изградят екипа си, без да отговаря с "да" или "не".

"Това, което не сме готови да направим, и го казвам категорично - ние не участваме в преговори по отношение на персоналния състав на кабинета, с ГЕРБ или другите парламентарни сили".Съставът на кабинета не бил консултиран с ГЕРБ, обяви още Николай Денков. Представяйки го той обърна особено внимание на Асен Василев - единственият лидер на партия в проекта за кабинет с втория мандат на коалицията. Денков заяви, че няма никакво съмнение, че Асен Василев е най-подходящият кандидат за министър на финансите, тъй като е изключително подготвен. Добави, че атаките към него през последните години са били чисто политически и са били опит той да бъде дискредитиран. "По-добър финансов министър от Асен Василев няма", заключи Денков. По-късно допълни, че е "азбучна истина, че трябва да има пълен синхрон между премиерът и финансовият министър", защото по думите му координацията на политиките е свързана с финансовите потоци и осигуряването на приходите за тях.


На въпрос защо Василев в включен в състава на кабинета, но не и Кирил Петков при положение, че и двамата са съпредседатели на "Продължаваме промяната" Денков каза, че това е политическо решение, а по-късно подчерта, че коалицията не се интересува мнението на ГЕРБ за Асен Василев.


Съставът на проектокабинета включва следните имена:

 • Министър-председател - Николай Денков
 • Министър на финансите - Асен Василев
 • Министерство на икономиката - Юлиан Войнов
 • Министър на иновациите и растежа - Даниел Лорер
 • Министър на вътрешните работи - Андрей Янкулов
 • Министър на външните работи - Ирена Димитрова
 • Министър на правосъдието - Милен Матеев
 • Министър на енергетиката - Радослав Рибарски
 • Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков
 • Министър на здравеопазването - Христо Хинков
 • Министерство на образованието и науката - Генка Петрова
 • Министерство на труда и социалната политика - Иван Кръстев
 • Министър на транспорта - Георги Гвоздейков
 • Министерство на земеделието - Христо Даскалов
 • Министерство на околната среда и водите - Юлиан Попов
 • Министерство на отбраната - Тодор Тагарев
 • Министър на електронното управление - Александър Йоловски
 • Министерство на туризма - Гергана Кабаиванова
 • Министерство на културата - Яна Генова
 • Министерство на спорта - Димитър Илиев

Без Петков, но с Василев, основно от "Продължаваме промяната": новата коалиция представя правителство
Без Петков, но с Василев, основно от "Продължаваме промяната": новата коалиция представя правителство


След като представи състава на Министерски съвет Денков подчерта, че с доста от тях е имал честта да работи лично, а останалите са с отлични биографии. "Изключителен качествен проект за кабинет, надявам се колегите да го припознаят като такъв", завърши Денков.


В началото на пресконференцията съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че съставът и управленската програма на коалицията са изготвени при спазването на няколко принципа:


- да се решават истинските проблеми на хората
- обещанията преди изборите да бъдат спазвани след изборите
- решенията да се взимат прозрачно
- водещо е експертното начало


Към последното Петков допълни, че заради сложната политическа ситуация лидерите на политическите сили в коалицията са избрали да не бъдат част от проектокабинета. По думите му истинското разделение на властите трябва да бъде между изпълнителната власт и затова формацията е готова да се откаже от ръководството на голяма част от парламентарните комисии, "за да може парламентът да има ясен контрол върху такова правителство на малцинството". Петков допълни, че осъзнавайки ключовата роля за реализирането на политиките на парламента, това, че той ще стои на първия ред в Народното събрание ще е много важна роля. Добави и че по всяка вероятност ще бъде част от състава на комисията по външна политика в парламента.


Другият съпредседател на коалицията Христо Иванов добави, че лидерите остават в парламента, за да осигуряват "тила" и подкрепата за правителството. По думите му "Демократична България" изпитва огромно удовлетворение както от кандидатурата на Николай Денков за премиер, така и от състава, който той е подбрал.


"Ние гледаме на акад. Денков като човек с безспорна политическа тежест, който се е доказал, че може да разговаря с всички резултатно и принципно, може да придържа разговора в руслото на каузите и политиките, които са важни за нас и се ползва с нашето абсолютно доверие", отбеляза Иванов. Лидерът на "Да, България" допълни, че съставът на кабинета олицетворява всички партии в коалицията и съответно ще бъде подкрепен от всички тях.


В края на пресконференцията Христо Иванов отговори и на въпрос как и дали ще се водят преговори с ГЕРБ за ръководствата на регулаторните органи, чиито състави трябва да бъдат сменяни в следващите месеци - комисии, агенции. По думите му хората, които в този период биха били излъчени от парламента в различните регулаторни органи, ще определят средата в 4-5-годишен периоди оттук нататък.


"Като говорим за антикорупционна политика - именно какво ще се случи в регулаторните органи, е един от най-важните аспекти. Това наше предложение днес - програма, законодателна програма, премиер и екип, колко шансове ще има политически да се сбъдне, ние на следващ етап ще работим за това как ще постигнем максимално доброто попълване на регулаторите."


Малко след края на пресконференцията на "Продължаваме промяната - Демократична България" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се включи от Разград, от където обяви, че в партията му няма как да подкрепи проектокабинета в сегашния му вид и намекна, че очаква да види в него знакови имена от ГЕРБ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK