Починали са открити в списъците за регистрация на пет от шестте формации в парламента

Починали са открити в списъците за регистрация на пет от шестте формации в парламента

© Надежда Чипева, КапиталПочинали хора е имало в списъците за участие в изборите на пет от шестте формации, попаднали в 49-ото Народно събрание, съобщи Би Ти Ви. Проверката е направена от Комисията за защита на личните данни.
Според законодателството желаещите да участват в избори трябва да представят списъци с поне 2500 подписа на техни поддръжници.


Парламентът сформира постоянните комисии, без да определи ръководствата им
Парламентът сформира постоянните комисии, без да определи ръководствата им


Сред парламентарно представените политически сили най-много са починалите в списъците на "Има такъв народ" - 25. Следват коалициите "БСП за България" и "Продължаваме промяната - Демократична България" с по 7. ГЕРБ-СДС са били "подкрепени" от петима починали според документите, а "Възраждане" - от трима. ДПС е единствената парламентарна сила без починали в списъците си.


"Има политически субекти, които всеки път незаконосъобразно обработват данните на сериозна бройка починали лица. Очевидно е, че не се упражнява никакъв контрол. Тези политически субекти не желаят да спазят изискванията на българското законодателство и предлагат едни и същи списъци за регистрация в изборите. По този начин допускат едно и също нарушение. При положение, че тези партии не се явяват за първи път на избори, макар сега като нов субект от коалиции от партии, са наясно, че са оператори на лични данни съгласно българското законодателство", казва председателят на комисията Венцислав Караджов.
От "Има такъв народ" заявяват пред Би Ти Ви, че ще коментират след като Комисията им изпрати резултатите от проверката.


От ГЕРБ посочват, че представителите на партиите и коалициите нямат право и не изискват представяне на лични документи на гражданите, които се подписват собственоръчно.


Сред останалите формации, участвали в изборите, най-голям е броят на починалите в списъците на Социалистическа партия "Български път" (352) и новосформираната коалиция "Заедно" (156), ръководена от Ива Митева и Любомир Каримански, както и на Българско национално обединение (117).


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK