На живо

Разговорите за кабинет: между ултиматум на ГЕРБ и призиви за реформа на прокуратурата

Разговорите за кабинет: между ултиматум на ГЕРБ и призиви за реформа на прокуратурата

© Георги КожухаровГЕРБ ще използва следващите дни, за да формира правителство и да търси за него, въпреки че последните заявки на "Продължаваме промяната - Демократична България" и БСП показаха, че кабинет с премиер Мария Габриел не може да бъде избран. Тъй като за избирането на редовно правителство са необходими гласовете на поне 121 депутати, ако всички 240 са се регистрирали и гласуват, дори и ДПС и "Има такъв народ" да решат да подкрепят ГЕРБ гласовете им (общо 116) не биха били достатъчни.


Въпреки че съдбата на първия мандат изглежда предрешена, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум към "Продължаваме промяната - Демократична България": ако не се избере правителство с първия мандат, неуспешни ще бъдат и следващите два опита за редовно управление.


"Продължаваме промяната - Демократична България" потвърди отказа си за подкрепа на първия мандат и даде първи официални заявки за формула за правителство с неин мандат: ще започне разговори с всички партии в парламента за промени в конституцията, свързани със съдебната власт. На евентуално разбирателство се гледа като на "база на усилието за излъчване на правителство с втория мандат".


Хронология на случилото се в парламента вижте в статията.

На живо

Новата коалиция няма да напусне пленарната зала при гласуването на кабинета на ГЕРБ

Атанас Славов

© Юлия Лазарова

Атанас СлавовДепутатите на "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да напуснат пленарната зала при гласуването на правителството на ГЕРБ. Не се очакват и изненади и всички те няма да подкрепят кабинет с премиер Мария Габриел. Това се разбра от интервю пред БНТ на депутата от новата коалиция Атанас Славов. Той подчерта, че в "Демократична България" предпочитат да се предложи експертно правителство. По думите му това е "най-логичното в ситуацията, в която се намираме". Той не отговори дали Николай Денков ще е кандидатът за премиер на новата коалиция или евентуалните промени в проектокабинета ѝ ще обхванат само министерския състав. Славов уточни, че при получаването на втория мандат "Продължаваме промяната - Демократична България" ще се разбере дали и какви рокади ще има.

Новата коалиция не е обременена като ГЕРБ и затова искаме подкрепата им, обяви Никола Минчев

Новата коалиция не е обременена като ГЕРБ и затова искаме подкрепата им, обяви Никола Минчев

© Георги Кожухаров


Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Никола Минчев заяви пред Би Ти Ви, че партия ГЕРБ е обременена и няма как да я подкрепят за кабинет. Новата коалиция обаче не била обременена и затова търси подкрепата на ГЕРБ за свое правителство с втория мандат.


Минчев потвърди, че "Продължаваме промяната - Демократична България" може да преразгледа състава на проектокабинета си, но все още това не е обсъждано между партиите в коалицията. По думите му новата коалиция ще говори с всички партии за подкрепа, включително ДПС.

Новата коалиция ще търси конституционно мнозинство с надежда да намери и подкрепа за втория мандат

На брифинг в кулоарите на парламента лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" потвърдиха заявката си, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ с първия мандат и вместо това посочиха, че единственият начин да няма нови предсрочни избори е да бъде съставено правителство с втория мандат.


"Продължаваме промяната - Демократична България" посяга към мандата, но още спори с какъв кабинет
"Продължаваме промяната - Демократична България" посяга към мандата, но още спори с какъв кабинет


Вместо да търсят подкрепа за него обаче, съпредседателят на коалицията Кирил Петков съобщи, че формацията ще се съсредоточи върху това да се намери конституционно мнозинство в 49-я парламент, което да извърши реформи в основния закон на държавата.

"Считаме, че не може да има трайно решение на политическата криза, без да решим проблема с фундаменталните гаранции със законността в България. Това изисква решителна промяна в модела на управление на прокуратурата, така че в подготовка за втория мандат ние започваме разговори с всички политически сили, с които искаме да тестваме наличието на конституционен консенсус",обяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.


От коалицията заявиха, че първата идея е да бъде преконструиран Висшия съдебен съвет (ВСС), така че да се изпълнят европейските изисквания и международни стандарти, което по думите му означава да бъде разделена съдийската от прокурорската квота в съвета, като втората трябва да бъде променена така, че в нея да има силен обществен контрол. Втората идея е максимално да бъдат ограничени правомощията на главния прокурор, особено кадровите, така че "всички онези форми на формално и неформално влияние, които превръщат прокуратурата в този квазиполитически играч, да бъдат прекратени".


"Целта не е да бъде сменен Иван Гешев, а моделът, който позволи Гешев, Цацаров и Филчев - да му бъде сложен краят и България да бъде правова държава", каза Иванов.


Той добави, че според него разговорите за промени в конституцията биха могли да дадат "доста добра база за усилието за излъчване на правителство с втория мандат".


ГЕРБ е готова на разговори за конституционна реформа, обяви Борисов

ГЕРБ е готова на разговори за конституционна реформа, обяви Борисов

© Георги Кожухаров


Готови сме на разговори за конституционна реформа, това обяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като във вторник (16 май) от "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че започват консултации за промени в Конституцията. Той обяви, че и заради това по-рано парламентарната му група е подкрепила за председател на правната комисия да бъде избран депутат от коалицията Стою Стоев (виж по-долу в статията), въпреки че преди две седмици парламентът реши да има отделна комисия по конституционни въпроси, която все още няма избран редовен председател.


Борисов добави още, че решението за искане на оставката на главния прокурор Иван Гешев от страна на номинараната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел е нейно, но е взето с подкрепата на цялата парламентарна група. "Това е нейно лично право. Аз това, което съм приел като ангажимент е да приемем законите на Крум Зарков", каза председателят на партията, който отхвърли хипотезата скандалът в прокуратурата да се дължи именно на нейната заявка.


Той заяви и че не се страхува от заканите на главния прокурор Иван Гешев, който в изявлението си в началото на седмицата намеси името на Борисов нееднократно и след това заяви, че няма да подава оставка, за да "измете политическата измет" от Народното събрание.

"Аз толкова години съм бил главен секретар, ако така се страхувам лесно... Аз съм само на първия ред депутат и пак Бойко, Бойко, Бойко, е стига!", каза Борисов.

Борисов все още се надява на подкрепа от "Продължаваме промяната - Демократична България" за първия мандат

Борисов все още се надява на подкрепа от "Продължаваме промяната - Демократична България" за първия мандат

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази надежда политическите сили да проявят разум и да излъчат правителство с първия мандат. Това стана пред журналисти в кулоарите на парламента. Според него номинираната за премиер Мария Габриел трябва да продължи да търси сечение между политическите сили, независимо, че от БСП и "Продължаваме промяната - Демократична България" заявиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат.


Борисов намекна, че очаква новата коалиция да си промени позицията, заради това, че по-рано в пленарна зала парламентарната група на ГЕРБ-СДС спази "джентълменското споразумение" и гласува депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Стою Стоев да оглави правната комисия.


"Нямат мотив да казват, че има криза в доверието. Спазихме ангажимента си", заяви Борисов. Попитан за възможностите при провал на първия мандат, Борисов каза: "Ако не стане с първия, няма как да стане и с втория, и с третия". А че само около час по-рано на аналогични въпроси номинираната за премиер Мария Габриел не отказа еднозначно подкрепа за мандат на "Продължаваме промяната - Демократична България" при провал на неин кабинет, но и отбеляза, че не вижда политическа логика в това. Борисов не отговори на въпрос дали разбирателство с новата коалиция при втория мандат не е възможно, ако се промени вече обявения състав на кабинет "Денков".


Лидерът на ДПС: Чисто аритметически логиката на новата коалиция е странна

Лидерът на ДПС: Чисто аритметически логиката на новата коалиция е странна

© Георги КожухаровЧисто аритметически логиката на "Продължаваме промяната - Демократична България" за правителство на малцинството е странна, каза днес пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "Те обявиха от кои не искат подкрепа и нищо с тях не биха правили. Това са "Възраждане", ГЕРБ, а в някои изказвания включват и ДПС. Ако направим сума на народните представители от тези групи, те са над 140", обясни той.


Попитан, какъв е вариантът да не се отиде на шести поредни избори, Карадайъ посочи - сформиране на отговорно мнозинство, което да се занимава с дневния ред на хората.


Стою Стоев от "Продължаваме промяната - Демократична България" е начело на правната комисия

Стою Стоев от "Продължаваме промяната - Демократична България" е начело на правната комисия

© Велко Ангелов


Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Стою Стоев беше избран за председател на парламентарната комисия по правни въпроси. В негова подкрепа гласуваха само депутатите от ГЕРБ и новата коалиция.


С това ГЕРБ спази т. нар. джентълменско споразумение да даде на "Продължаваме промяната - Демократична България" ръководството на правната комисия, след като новата коалиция помогна за избирането на Росен Желязков от ГЕРБ за председател на парламента.


Първоначално програмата на парламента не предвиждаше да се избира председател на правната комисия, но отново с гласовете на първите две парламентарни сили точката беше включена в дневния ред. Кристиан Вигенин от БСП обяви, че аргументите на социалистическата партия да не подкрепи предложението е: "В столетната традиция на парламента резултатът от формирането на комисии винаги е било на база съгласие между парламентарните групи или на база на управляващо мнозинство. Вие си позволихте да правите такива сепаративни споразумения, които са против правилника на Народното събрание и конституцията", каза Вигенин.

Габриел: Минаваме към следващ етап, ще говорим за имена и състав на правителство

Габриел: Минаваме към следващ етап, ще говорим за имена и състав на правителство

© Георги КожухаровВъпреки отказът на "Продължаваме промяната- Демократична България" и БСП да подкрепят кабинет с първия мандат от ГЕРБ-СДС не се отказват да предложат състав на правителство за одобрение от парламента. Това каза пред журналисти в Народното събрание номинираната за премиер Мария Габриел.


"Преминаваме към следващия етап. Сега вече ще говорим за имена и състав на правителство", каза Габриел. Тя подчерта, че има за решаване важни задачи, които само редовен кабинет може да реши. "Евентуално правителство с премиер Мария Габриел ще работи за цялостна съдебна реформа", каза още Мария Габриел.


Тя повтори идеята си да предложи кабинет от експерти, който да работи една година.


Повече вижте тук


Новата коалиция ще предложи правителство на малцинството, възможни са промени в състава

Новата коалиция ще предложи правителство на малцинството, възможни са промени в състава

© Юлия ЛазароваПродължаваме промяната - Демократична България" ще предложи за одобрение от Народното събрание правителство на малцинството, ако кабинет не се формира с първия мандат, каза днес пред "Нова телевизия" депутатът от коалицията Настимир Ананиев. "Имаме управленска и законодателна програма, имаме състав на кабинет", допълни той.


В отговор на въпрос, Ананиев посочи, че Мария Габриел е лице на ГЕРБ и не вижда вариант тя да присъства в правителство на "Продължаваме промяната - Демократична България", каквито слухове се появиха.


Той подчерта, че парламентарната група ще обсъди дали да има персонални промени във вече предложения състав на правителство с премиер Николай Денков и дали можем да се стигне до смени на министри, които ГЕРБ-СДС не харесва, за да бъде получена подкрепата на депутатите от първата политическа сила.


Коментирайки напрежението в прокуратурата, Ананиев отбеляза, че са притеснителни твърденията на заместник главния прокурор Борислав Сарафов за възможен шантаж на политици от страна на прокуратурата. "За да те шантажират, значи те държат с нещо. Бойко Борисов шантажиран ли е по някакъв начин през т.нар. дело "Барселонагейт". Притеснявам се да не гледаме сериал, в който някой си реже опашката, като само се сменя един човек", каза депутатът.

Ивайло Вълчев: Преговорите за кабинет са подигравка с гласувалите

Ивайло Вълчев: Преговорите за кабинет са подигравка с гласувалите

© Георги КожухаровТова, което се случва, е подигравка на хората, които са гласували. Случилото се вчера можеше да се случи още в първите дни след изборите. Защо им беше нужна тази игра и това влачене. Така Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" определи преговорите за кабинет между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС.


Според него шанс за реализация на първия мандат няма, като въпрос на политическа игра е дали неговият носител ще предложи правителство за гласуване в парламента.


В отговор на въпрос Ивайло Вълчев каза, че когато на масата се окаже вторият мандат, ИТН ще приложи същите принципи като при първия. "Ще искаме отговори на твърде много въпроси. При всички случаи са нужни промени в обявения състав на правителството. Смятаме, че е работещо правителство трябва да има, което да сложи на масата приоритетите на страната, които трябва да се решат", обобщи Вълчев.


Конфликтът между главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов депутатът коментира така: "Зрители сме на стряскащ процес. Той се случва между фигури, които трябва да олицетворяват това, че законът работи".

Парламентът не планира да се занимае с ръководството на комисиите

Парламентът не планира да се занимае с ръководството на комисиите

© Георги Кожухаров


В програмата на парламента за седмицата, която предстои да бъде одобрена или променена от народните представители, засега не предвижда да се избере ръководство на парламентарните комисии. Съставът им беше гласуван преди близо две седмици, но въпросът кои партии и техни представители да ги оглавят остава отворен.


Още в началото на парламента ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха т. нар. джентълменско споразумение, според което новата коалиция гласува начело на парламента първо да бъде Росен Желязков от ГЕРБ, а в замяна тя трябваше да получи ръководството на правната комисия.


Миналата седмица след размяна на реплики и обвинения, че ГЕРБ не спазва уговорката, председателят на партията Бойко Борисов даде заявка, че ангажиментът ще бъде спазен: "Ние сме поели ангажимент и аз се надявам в следващите няколко дни да изберем всички председатели на комисии и този ангажимент ще бъде спазен", каза Борисов.

Ако го има, кабинет "Габриел" може да бъде гласуван на 25 май

Ако го има, кабинет "Габриел" може да бъде гласуван на 25 май

© Велко Ангелов


Въпреки че в понеделник (15 май) БСП отказа подкрепа за правителство "Габриел" и с това на практика провали вариант за кабинет без подкрепа от "Продължаваме промяната - Демократична България", засега ГЕРБ не смята да се отказва от намерението да предложи правителство.


Това сочи неофициална информация на "Дневник" от източници от партията на Бойко Борисов, а и се потвърждава от публикация в профила на лидера на ГЕРБ във "Фейсбук" от вчера (вторник, 16 май) вечерта: "Трябва да бъде сложен край на политическото безвремие в България и ние от ГЕРБ-СДС сме твърдо решени да предложим експерти, които да могат да изведат България от кризите", пише Борисов.Снощи и "Продължаваме промяната - Демократична България" очаквано потвърди, че няма да подкрепи кабинет "Габриел". Ако ГЕРБ действително върне на президента папката с мандата със състав и структура на Министерски съвет, той трябва да бъде подложен на гласуване в Народното събрание. Това може да бъде най-рано на 25 май (четвъртък), тъй като заседанията на парламента обичайно са в дните от сряда до петък, а сряда (24 май, ден на българската писменост) е почивен ден.


Правителство се избира с обикновено мнозинство: необходими се гласовете "за" на поне 121 депутати, ако всички 240 са регистрирани и гласуват. След отказа на "Продължаваме промяната - Демократична България" и БСП, дори и ДПС и "Има такъв народ" да решат да подкрепят ГЕРБ, гласовете им са недостатъчни: 116. "Възраждане" отдавна обяви, че би подкрепила единствено свое правителство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK