Според Габриел няма логика ГЕРБ да подкрепи мандат на "Продължаваме промяната - Демократична България"

Според Габриел няма логика ГЕРБ да подкрепи мандат на "Продължаваме промяната - Демократична България"

© Георги КожухаровНоминираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел обяви, че "не вижда политическа логика в едно такова решение", попитана в кулоарите на Народното събрание дали при неуспех на първия мандат за избиране на редовно правителство партията ѝ е склонна да подкрепи втория, на "Продължаваме промяната - Демократична България".


Засега по всичко личи, че евентуално правителство "Габриел" не може да събере достатъчно подкрепа, тъй като и "Продължаваме промяната - Демократична България", и БСП отказаха. "Възраждане" пък отдавна заяви, че ще подкрепи единствено свой мандат. Дори и ДПС и "Има такъв народ" да подкрепят Габриел, гласовете на депутатите на трите групи не са достатъчна.


Попитана дали все пак разчита втората по големина парламентарна група да подкрепи кабинет "Габриел", номинираната за премиер каза: "Аз съм водила с тях публични разговори за ангажимент по конкретни политики. Няма как да не се види, че имаме общи приоритети и цели. Затова оставам отворена за диалог и подкрепа по политики, които ясно показват ценностната система на България".


"Продължаваме промяната - Демократична България" посяга към мандата, но още спори с какъв кабинет
"Продължаваме промяната - Демократична България" посяга към мандата, но още спори с какъв кабинет
На въпрос на "Дневник" дали това, че не вижда политическа логика в подкрепа на втория мандат, означава, че ГЕРБ казва "не" на кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България", Габриел не потвърди: "Мисля, че всяка интерпретация за възможен друг вариант, преди да са изчерпани всички възможности, свързани с първия мандат, ме карат да си задам въпроси, на които не получавам отговор: диалог, откритост, правила, прозрачност, ясни принципи и приоритети за страната, за да започне тя да говори в един глас с европейските ни партньори".


Габриел обяви, че продължава да търси подкрепа за свое правителство, като "вече ще си говорим за имена и състав на правителство". От изказването ѝ се разбра, че по темата няма да говори с БСП и "Възраждане", тъй като социалистите заявиха, че прекратяват срещите за подкрепа на първия мандат, а за проруската националистическа формация Габриел каза, че е "въпрос на уважение да не заблуждаваме хората, че водим диалог, който няма да доведе до резултат".

"Евентуално правителство с министър-председател Мария Габриел ще извърви пътя за цялостна съдебна реформа, това е приоритет, ще гледаме в посока конституционна реформа", каза Габриел.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK