На живо

ГЕРБ и новата коалиция тръгват заедно към втория мандат със заявка за кабинет с ротационен премиер

ГЕРБ и новата коалиция тръгват заедно към втория мандат със заявка за кабинет с ротационен премиер

© Георги КожухаровПравителство, по всяка вероятност ще има, но с втория проучвателен мандат. Това е изводът от днешния ден, в който ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че са постигнали договореност за съвместно управление. Двете формации ще сформират правителство с ротационен премиер с хоризонт от минимум 18 месеца, чиято цел ще бъде да осъществи важни законодателни мерки, включително и да търси мнозинство за конституционни промени.


Вследствие на постигнатата договореност номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел върна неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Папката с мандата първоначално трябваше да съдържа имената на министри, предложени от ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ", но още снощи се разбра, че партията на Трифонов оттегля подкрепата си за кабинета "Габриел". От ДПС пък запазиха мълчание както за провала на първия мандат, така и за предложената нова управленска формула.


"Дневник" проследи на живо политическите акценти от деня.

На живо

Борисов вижда връщане на машинното гласуване през план на ДПС

Борисов вижда връщане на машинното гласуване през план на ДПС

© Юлия ЛазароваСред приоритетите на бъдещото правителство, които бяха разпространени днес от "Продължаваме промяната - Демократична България" присъстваше промяна на Изборния кодекс така, че да бъде върнат машинният вот.


През последните години ГЕРБ настояваше за смесено хартиено и машинно гласуване, което беше прокарано в 48-ото Народно събрание заедно с депутатите от ДПС и БСП.


"Поставиха въпроса за машинното гласуване. Разбрали сме се за машини, да помислим как да направим изборния процес чист - дали чрез сканиращи устройства, дали да се четат. По тази тема да изчистим така нещата, че да няма зачерквани протоколи, да няма фира, която да срамува избирателните комисии", каза днес Бойко Борисов.


За сканиращи машини, с които да се броят бюлетините, настоява ДПС. В края на ноември 2022 г. Халил Летифов обясни технологията като бюлетини, които се отчитат и сканират от машини. По думите му по този начин се елиминират два основни проблема - невалидните бюлетини и подправените секционни протоколи.

Никой измежду Борисов, Карадайъ и Трифонов не се наел да намери 5 депутати за правителство

Никой измежду Борисов, Карадайъ и Трифонов не се наел да намери 5 депутати за правителство

© Юлия ЛазароваПравителство на ГЕРБ с ДПС, "Има такъв народ", и подкрепено от още 5 депутати, нямало как да бъде заченато, тъй като не съответствало на морала на ГЕРБ. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов. Той благодари на кандидата за премиер Мария Габриел, която благодарение на "майсторство" и "прекрасни преговори" осигурила зад гърба си 116 депутати, колкото имат трите политиески сили.


"Пет ангели да бяха слязли от небето, за да станат 121, мога отсега да ви напиша заглавията - "купиха", "продадоха се", "политическо инженерство по лаборатории" Нещо, което ние сме отрекли като морал. Приели сме като морал прозрачност, чистота, публичност. Не можеше да заченем такова правителство, на което да се сложи грях", каза Борисов, като благодари на другите две партии, че са се ангажирали с правителство.


Добави, че е разговарял с лидерите на другите две формации - Мустафа Карадайъ и Слави Трифонов, като нито един от тях не се е наел да търси нужните 5 депутати.


"Не се наехме да разговаряме с някой да не дойде, да не влезе, по този начин да се сваля кворумът", каза още Борисов, по повод възможността за отсъстващи депутати, които да направят нужния брой гласове "за" за избиране на правителство по-малък.


Вчера Трифонов съобщи, че след заявката на "Има такъв народ" да подкрепи експертен кабинет никой не говорил с нея по същество за състава и структурата му.

Според Първан Симеонов ГЕРБ ще изпере имиджа си чрез договорения кабинет

Според Първан Симеонов ГЕРБ ще изпере имиджа си чрез договорения кабинет

© Анелия НиколоваПолитологът Първан Симеонов смята, че при съвместното управление на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - "Демократична България" най-малка цена ще плати ГЕРБ. Пред Би Ти Ви той коментира, че партията на Борисов ще излезе от изолацията и освен това ще изпере имиджа си.


"Докато не свърши, не е свършило, прекалено деликатно, нежно ми изглежда това, за да е толкова лесно", коментира Симеонов по адрес на договореното правителство с ротационен премиер. Според него някаква цена ще плати и "Демократична България", която според него не е губила връзката с Борисов и според него формацията е в основата на случващото се.


"Христо Иванов преносно казал на Борисов: Ето, подавам ти ръка, да правим това, което трябваше да правим преди няколко години", обясни Симеонов.


Смята, че най-голяма цена ще плати "Продължаваме промяната", защото няма структури и твърдо ядро.


Прогнозира, че Борисов ще даде София на коалицията, защото така или иначе я губи.

Борисов съобщи, че договорката за правителство е за минимум 18 месеца

Борисов съобщи, че договорката за правителство е за минимум 18 месеца

© Лили ТоушекМинимум 18 месеца, в които по веднъж за 9 месеца да управлява Николай Денков и Мария Габриел. Такава е договорката между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", съобщи на брифинг на първата политическа сила лидерът Бойко Борисов. Той говори пред депутатите от партията, като бе заобиколен от заместниците си Томислав Дончев и Даниел Митов, лидерът на парламентарната група Десислава Атанасова, председателят на СДС Румен Христов, както и номинацията за премиер Габриел.


Тя определи изявлението от по-рано днес с Николай Денков като историческо и уточни, че ще е единствен вицепремиер в периода, в който представителят на "Продължаваме промяната - Демократична България" е премиер.


Борисов поиска от депутатите до всеки избирател и областен ръководител да стигне, че единственият шанс да се случи добро в Бъгария е да бъде подкрепен вторият мандат на "Продължаваме промяната - Демократична България".


Заяви, че двете политически сили нямат нито една тема, по която се разминават, и не могат да оставят важните неща за държавата на поредно служебно правителство след 2 години "хаос и разруха".


"Ако аз и Кирил загубим не е фатално, но губи държавата в случая", каза Борисов.


По думите му целта "зад всичко това" е България и нейната геополитическа ориентация. Добави стабилността на държавата, като посочи, че редовно правителство ще бъде подкрепяно от евроатлантическите партньори на България. Благодари на Христо Иванов, който днес провел среща с ДПС в търсене на мнозинство за промени в Конституцията.


Борисов съобщи на няколко пъти, че е бил критикуван за решението от съпартийци, като чул какво ли не, вкл. че е предал и разтурил ГЕРБ.


Може и да изчезнем, но има ли смисъл от ГЕРБ, ако тая партия няма подкрепа от Европа, САЩ, цялата демократична общност в света? За мен няма.


Бойко Борисов,

лидер на ГЕРБ


Станислав Балабанов: С нас се водеха общи разговори, а задкулисно е договорен кабинет с втория мандат

Станислав Балабанов: С нас се водеха общи разговори, а задкулисно е договорен кабинет с втория мандат

© Георги КожухаровИма такъв народ" е оттеглила подкрепа си за кабинет на ГЕРБ, защото постове не са били обсъждани с нея, а са коментирани по телевизионните студиа. И освен това задкулисно в това време се е уговаряло правителство с втория мандат. Това се разбра от думите на депутата Станислав Балабанов пред Би Ти Ви, след като по-рано днес ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - "Демократична България" се разбраха за кабинет с втория мандат с ротиращи се премиери.


Посочи, че с ГЕРБ са проведени няколко разговора, които обаче били "прекалено общи". "И до последния момент, до снощи очаквахме да видим кои ще са експертните фигури, но никой не потърси "Има такъв народ", обясни той.


Половин час преди полунощ в неделя лидерът на партията Слави Трифонов от профила си във "Фейсбук" обяви промяната в позицията.


Обяви, че постовете между партиите са разпределяни в телевизионните студиа, без да има контакт с партията. "Никакви разговори не са се водели последните дни, за да разберем кой се заема и може ли да свърши работа. При такова положение безпринципна подкрепа ние няма да дадем и затова нашият лидер реагира", обясни Балабанов.


Обяви, че в това време е договаряно задкулисно политическо правителство с втория мандат вместо експертен на ГЕРБ. Определи бъдещият кабинет като такъв на алчността, а позицията на коалицията скандална заради ареста на Борисов, който сега ще "подпира" нейно правителство.


Според "Има такъв народ" сега ще се върви към реформи, така че да са удобни и приемливи за определени фигури, а не за обществото.


Докато Балабанов разясняваше това лидерът на партията излезе с нов пост във "Фейсбук". "Ние сме на страната на отвратените, а не на страната на отвратителните. Вие как се чувствате от всичко това, което се случва последно време?", пита той.


ГЕРБ върна папката с първия мандат празна, Радев връчва на втория в следващите дни

ГЕРБ върна папката с първия мандат празна, Радев връчва на втория в следващите дни

© Велко Ангелов


Номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел върна на президента Румен Радев неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това бе очаквано, след като по-рано днес Габриел и кандидатът за премиер от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Николай Денков обявиха, че двете формации са постигнали съгласие за съвместно управление.


"Папката, която днес връщам, е празна, защото в нея няма да допусна да има имена на хора, които не са в резултат на открити, ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки", каза Габриел на Радев.


Тя посочи, че е водила разговори с всички формации освен с "Възраждане", на които е станало ясно, че могат да се намерят обединяващи усилия, които да направят така, че България да има редовно правителство, което да поставя като свой приоритет хората и евроатлантическата ориентация на България.


Времето за преговори с първия мандат виждах като обединяващо, а не разделящо, като време за доверие и принципи, а не за задкулисие и договорки.Пред държавния глава Габриел заяви, че ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - "Демократична България" гледат на втория мандат като национален и чрез него ще се търси подкрепа и за конституционно мнозинство.


"Виждаме много силна заявка за конституционно мнозинство за реформи, които ще позволят в България да има чувство на справедливост", добави тя.


Румен Радев благодари на Габриел за усилията да състави кабинет и обяви, че в следващите дни ще връчи мандата на втората по численост парламентарна група "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Той обаче я предупреди, че очаква "по-тежки, а понякога и трудно обясними" компромиси за кабинет с втория мандат. Накрая Радев призова независимо от хода на преговорите за правителство депутатите да не бавят приемането на бюджета и останалите важни закони.


След края на срещата на "Дондуков 2" Габриел и останалите представители на партията напуснаха президентството без да отговорят на въпроси на журналисти.


За съвместно управление се чака одобрение от парламентарните групи

За съвместно управление се чака одобрение от парламентарните групи

© Георги КожухаровВ края на всяко от деветмесечията министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става вицепремиер, обясни по време на брифинга Мария Габриел.


Това е заложено в декларация за националноотговорно управление, подписана от Габриел, изработена заедно с Денков, която впоследствие разпространиха от ГЕРБ. Габриел съобщи, че предстои тя да бъде одобрена от парламентарните групи на двете формации.


Добавено е, че ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.


В нея е посочено, че вторият мандат ще бъде подкрепен:

  • отчитайки, че България има нужда от стабилно правителство, за да излезе от настоящата политическа криза;
  • за да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие;
  • за да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа;
  • за да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната,
Сред приоритетите е да бъдат подготвени и приети промени в Конституцията в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.

Кабинетът ще има шест приоритета, при неизпълнение Денков ще подаде оставка

Кабинетът ще има шест приоритета, при неизпълнение Денков ще подаде оставка

© Георги КожухаровРъководните органи на "Продължаваме промяната - Демократична България" потвърдиха позицията си за съставяне на правителство с втория мандат", пише в съобщение от коалицията, изпратено паралелно с брифинга в парламента.


"Коалицията поема отговорността в момент, в който европейското бъдеще на страната е застрашено от безвремието на служебните кабинети", е посочено в него.


Според "Продължаваме промяната - Демократична България" ротацията на премиерите ще е гаранция, че кабинетът ще просъществува минимум 18 месеца.


Промени в първоначалния персонален състав и структурата на Министерски съвет ще се правят само със съгласието и на двете страни, участващи в реализацията на втория мандат за съставяне на правителство, съобщиха от "Продължаваме промяната - Демократична България".


Николай Денков ще подаде оставка при неизпълнение на следните условия или при подмяна на приоритетите на правителството. Те са:

  • да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;
  • да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;
  • да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната;
  • да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани;
  • да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества;
  • да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" се разбраха за ротационен премиер

Николай Денков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Николай Денков и лидерът на ГЕРБ Бойко БорисовПродължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ са се разбрали за съвместно правителство с втория мандат, съобщиха двете формации на съвместно изявление в парламента. В него участваха номинираната за премиер от ГЕРБ с първия мандат Мария Габриел и анонсирания за премиер с втория - Николай Денков.


Двете страни ще излъчват премиери, като на 9 месеца ще се ротират Денков и Габриел. През първите 9 месеца Габриел ще бъде вицепремиер и министър на външните работи, след това Денков ще бъде вицепремиер. Съставът на правителство, което предложи "Продължаваме промяната - Демократична България" може да се ревизира.


"Вторият мандат ще бъде национален и ще бъде използван за стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство", каза Габриел.


По думите на Денков ще се използва натрупания импулс между двете страни и обсъдената законодателна програма. Ще се търси и мнозинство от 160 депутати за промени в конституцията.


В 15 ч. Габриел следва да върне мандата за съставяне на правителство при президента Румен Радев.

Прокуратурата проверява сигнали срещу Борисов и Мария Габриел

Мария Габриел и Бойко Борисов

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Мария Габриел и Бойко БорисовПрокуратурата проверява сигнали срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и кандидатът за премиер на партията Мария Габриел.


Това се разбра от съобщение на държавното обвинение, дошло два часа преди Габриел да отиде в президентството с първия мандат за правителство. Главният прокурор Иван Гешев, който миналата седмица обвини Борисов, че е опитал да го принуди да си подаде оставката, същевременно съобщи, че ще даде изявление в 14 часа по актуални въпроси.


В края на миналата седмица от сдружение БОЕЦ внесоха сигнал срещу Борисов за корупция. От съобщението на прокуратурата се разбира, че е постъпил "сигнал от сдружение, съдържащ твърдения за използвано общинско жилище в София от бивш член на Европейския парламент - М.Г.".


През 2019 г. антикорупционната комисия беше сезирана да провери дали Мария Габриел е ползвала под наем общинско жилище, като месечната наемна цена на жилището е била в размер на 400.00 лева. Договорът е сключен през октомври 2010 г., когато Мария Габриел е била вече евродепутат с 30 000 лв. месечен доход. Комисията прекрати тогава проверката.

Гешев ще направи изявление час преди връщането на мандата

Заседание на правната комисия към 49 народно събрание, парламент Иван Гешев

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Заседание на правната комисия към 49 народно събрание, парламент Иван ГешевГлавният прокурор Иван Гешев ще направи изявление "по актуални теми" в 14 часа - един час преди кандидат премиерът на ГЕРБ Мария Габриел да върне на президента Румен Радев мандатът за правителство.


До неделя през деня заявката беше, че тя ще представи кабинет с кадри на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ", но вечерта се разбра, че партията на Борисов води паралелни преговори с "Продължаваме промяната - Демократична България" за кабинет с втория мандат и ротация на премиер.


Гешев днес беше на разпит по проверката, която градска прокуратура образува по сигнала на неговия заместник и началник на националното следствие Борислав Сарафов, че Гешев е записал над 150 политици, членове на съдебния съвет и прокурори.


Главният прокурор не застана пред медиите нито на влизане, нито на излизането от сградата на прокуратурата на улица "Черковна". Но за сметка на това в рамките на 20 минути от държавното обвинение разпространиха две съобщения - едното за делото "Барселонагейт", а другото за това по какви сигнали работи прокуратурата.


По информация на в. "Сега" Борислав Сарафов също вече е дал сведения, а за разпит ще бъдат призовани и зам. главните прокурорки, както и градският прокурор Илияна Кирилова и говорителката на Гешев Сийка Милева.

ДПС и БСП засега не реагират на обсъжданата формула за правителство


Засега отсъстват реакции на ДПС и БСП за обсъжданата формула за правителство с втория мандат, с ротационен премиер. Представител на пресслужбата на ДПС обясни пред "Дневник", че няма конкретна информация дали ръководството на партията се събира за обсъждания.


Източник от БСП пък каза неофициално, че формално среща на тясното ръководство на партията (изпълнително бюро) не е свиквана, но не изключи през деня да има обсъждания. Последната позиция на БСП е, че отказва подкрепа за мандата на ГЕРБ и ще участва в разговори за мандата на "Продължаваме промяната - Демократична България".


Това решение обаче е преди информацията за разговори между първите две политически сили за правителство с ротационен премиер.


ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" имат достатъчно депутати (общо 133), за да изберат правителство. То се гласува с обикновено мнозинство, тоест необходими са гласовете на 121 души, ако са се регистрирали и гласуват всички 240 народни представители. За исканите от "Демократична България" промени в конституцията обаче трябва допълнителна подкрепа. Причината е, че за промени в конституцията е необходимо квалифицирано мнозинство: две трети от народните представители, или 160 души.


Конституционалист: ротацията на премиер е пиар

доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право

доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право


"Това е политологично и пиар разбиране", каза преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова по "Нова телевизия", попитана какво е мнението ѝ за договарянето между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" за правителство с втория мандат с ротация на премиер (Николай Денков и Мария Габриел).


Киселова обясни, че конституцията предвижда само един министър-председател. Каза, че за да се случи договорката между първите две политически сили, през период от време кабинетът трябва да подаде оставка, парламентът да я приеме, след което формално президентът отново да връчи мандат на първата по численост парламентарна група (ГЕРБ-СДС). А ако тя не го осъществи, се преминава към втората (на "Продължаваме промяната - Демократична България").

Депутат от "Демократична България": Ротационен премиер е възможност за решаване на политическата криза

Депутат от "Демократична България": Ротационен премиер е възможност за решаване на политическата криза

© Георги Кожухаров


Ротационен министър-председател не е обикновена идея, но е възможност за решаване на сложна политическа криза. Това заяви пред БНР депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Славов по повод информацията за подновените преговори между коалицията и ГЕРБ в опит да бъде съставено редовно правителство. Според Славов този вариант е разумен и допустим в името на важните за България.


Всички сме в този парламент, за да взимаме важни за България решения, а не да гледаме дали има петънце по белите ни дрехи или не.Славов повтори позицията на коалицията, според която е трудно да се мисли за коалиционна формула с ГЕРБ, но допълни, че двете формации са гласували достатъчно закони заедно, независимо дали естетически това се харесва на част от избирателите.


Според него експертното правителство е "най-безболезнената, най-стерилната формула на подкрепа на едно управление с много ясен мандат, с ясна програма, за кратък период от време, което може да се реализира с подкрепа от няколко места", а най-добрият шанс в момента е правителство на малцинството с конституционни гласове.


Депутатът допълни, че за подобно правителство капацитетът на Мария Габриел трябва да бъде използван, защото това би било добре за страната:

"Имайки предвид ключовите теми пред България, ако по някакъв начин от страна на ГЕРБ в целия процес участва г-жа Габриел - това би помогнало на процеса".

Очаква се съвместно изявление на сочените за ротационни премиери

Очаква се съвместно изявление на сочените за ротационни премиери

© Дневник


Обсъжданията в ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" за правителство с втория мандат, с ротация на премиер продължават и днес. Разговорите трябва да приключат най-късно до 15 ч., когато номинираната за премиер с първия мандат Мария Габриел трябва да го върне на президента Румен Радев. По предварителни данни се очаква съвместно изявление на сочените за премиери, които да се ротират: Николай Денков ("Продължаваме промяната - Демократична България") и Мария Габриел (ГЕРБ).


Според информацията от късно снощи пред ГЕРБ продължават да стоят два варианта: ако се договори окончателно с "Продължаваме промяната - Демократична България", да върне първия мандат неизпълнен. А, ако нещо се промени в последния момент, все пак Габриел да даде на президента папка със структура и състав на правителство.


"Красива опаковка": какво се договарят ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" за правителство
"Красива опаковка": какво се договарят ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" за правителство

"Има такъв народ" се отказа от подкрепа за първия мандат

"Има такъв народ" се отказа от подкрепа за първия мандат

© Цветелина Белутова, Капитал


Късно снощи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви в профила си във "Фейсбук", че партията му няма да подкрепи правителство с първия мандат, защото смята, че няма да е експертно. Реакцията му дойде след като от публикация на "Капитал" в неделя следобед стана известно, че ГЕРБ води паралелни преговори за правителство с "Продължаваме промяната - Демократична България" за втория мандат. Допреди това различни представители на ГЕРБ обясняваха, че кабинет "Габриел" с първия мандат ще включва номинации и на ДПС, и на "Има такъв народ".


Слави Трифонов отказа подкрепа за правителството на ГЕРБ
Слави Трифонов отказа подкрепа за правителството на ГЕРБ

"Не беше проведен нито един разговор. Нито един. Нито за състава на кабинета. Нито за структурата. Нито за експертизата на хората в него. Нищо. Нищичко", написа Слави Трифонов във "Фейсбук".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK