ГЕРБ иска баланс в правителството с "тежките политически фигури" на "Продължаваме промяната"

Даниел Митов

© Велко Ангелов

Даниел МитовВ първоначалната идея и в съвместното изявление на Мария Габриел и академик Николай Денков беше записана формулата експертно правителство. В един момент се оказва, че "Продължаваме промяната" искат да им се гласува правителство с тежки политически фигури вътре. Освен акад. Денков, което е ясно, но вътре са и Асен Василев, Даниел Лорер, Радослав Рибарски, има и други, което в крайна сметка създава определени дисбаланси."


Това коментира депутатът и заместник-председател на ГЕРБ Даниел Митов пред Би Ти Ви на въпрос дали е спекулация, че партията на Бойко Борисов всъщност вече иска още министри в проектокабинета "Денков" освен поста на Мария Габриел. До този момент от публичните послания на ГЕРБ се разбираше, че те са съгласни само Габриел да е техен представител в проектокабинета и публично не са предявявали претенции към новата коалиция по отношение на предложенията ѝ за министри.


Шестима министри се очаква да бъдат сменени при кабинет с втория мандат
Шестима министри се очаква да бъдат сменени при кабинет с втория мандат


"Ние бяхме на мнение, както и доколкото мога да си направя изводи от публичното говорене на "Демократична България", те също бяха на мнение, че е хубаво освен Габриел и Денков, които са политически лица, всички останали министри да са отдалечени от партиите. Аз съм убеден, че и в "Продължаваме промяната" е имало хора, които са били на това мнение, но в един момент сега виждаме, че натискът е в посока на това да се гласува кабинет с тежки политически фигури вътре от "Продължаваме промяната" и единствено Мария Габриел (от ГЕРБ)", подчерта Митов.
На вметка на водещата по повод думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков от вторник (23 май), че ще има някакви промени в предложените министри в проектокабинета и дали той знае за какви промени става въпрос, Митов отбеляза, че не знае какви ще са промените. "Не знам, защото парламентарната група е дала изцяло пълномощие на Габриел да преговаря", посочи той.


Запитан дали е част от пълномощията на Габриел да иска още имена от ГЕРБ в проектокабинета, Митов каза, че "това го е потвърдил акад. Денков".


"Фини настройки" и "единият лидер звъни на другия": бъдещото управление търси формулата за вземане на решения
"Фини настройки" и "единият лидер звъни на другия": бъдещото управление търси формулата за вземане на решения

"Г-жа Габриел е преценила в хода на разговорите, че се получават определени дисбаланси при политическото представителство. Това някак си трябва да се е преодолее. То не е добре и за "Продължаваме промяната" това, защото изведнъж се измества взаимният контрол и могат да започнат да възникват въпроси в парламентарната група на ГЕРБ, пък и в другите парламентарни групи относно определени действия на който си пожелаете министър. И няма кой да е трансмисия, няма кой да защити общите действия на кабинета в случая. То затова са измислени коалиционните формати, те са измислени случайно, не са да си разпределят някакви хора баницата, а да има взаимно доверие, да има взаимен контрол, да има кой да защити политиките пред една или друга парламентарна група", изтъкна депутатът от ГЕРБ.


От думите му се разбра, че Габриел сама е казала, че иска политически лица от ГЕРБ в ротационното правителство.


"Нямам представа дали не го е консултирала (Габриел с ГЕРБ - бел. ред.), това вече не мога да твърдя, с мен не го е консултирала. Истината е, че когато се водят подобни преговори, първо трябва да се говори по-малко по въпроса, с конкретни имена, кой какво искал, пък кой какво взел или дал, такива неща не се говорят и то не за друго, а защото предизвикват ажиотаж вътре в самия процес и понякога емоции, които не се полезни в хода на самите преговори", коментира още Даниел Митов и в отговор на въпрос дали може да се откажат от съвместно правителство с "Продължаваме промяната - Демократична България", увери, че "извървели сме прекалено голям път, за да тръгнем да се отказваме".


По-рано днес националният изпълнителен съвет на СДС единодушно реши да подкрепи създаването на ротационно правителство, което "да защити принадлежността на България към НАТО и Европейския съюз, да постигне членство на страната ни в Шенгенското пространство и да въведе еврото".


Председателят на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов заяви пред журналисти в Народното събрание по-рано днес, че ще дадат политическа подкрепа в парламента за евентуален кабинет с втория мандат и премиер на ротационен принцип. Най-вероятното им решение ще е да не участват с политически представители в този кабинет, каза още той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK